Πριν 48 χρόνια δημιουργήθηκε το τμήμα πάλης του Π.Α.Ο από τον Δημήτρη Σάββα.

ΣΑΒΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣPALH PAO

 Ο Δημήτρης Σάββας φαίνεται εδώ 1ος από αριστερά.

 


Γεννήθηκε το 1937 στην Πολωνία. Παλαιστής, μετείχε των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964 και του Μέξικο το 1968 αντίστοιχα στις κατηγορίες 70 και 78 κιλών της ελληνορωμαϊκής. Αργότερα ανέβηκε μέχρι τα 100 κιλά. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Όταν ήρθα στην Ελλάδα το 1959 ο Ανδρέας Βγενόπουλος που ήταν τότε στον ΠΑΟ μου είπε να γραφτώ στον ΕΓΣ που είχε καλό τμήμα Πάλης».

Επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδας, Βαλκανιονίκης και Μεσογειονίκης. Υπήρξε ο προπονητής των Ολυμπιονικών μας Μυγιάκη, Χολίδη και Θανόπουλου. 


Υπηρέτησε επί 30 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα (1962 – 1992) όπου είχε μεγάλη καριέρα. Ακολούθησε με επιτυχία όλες τις Σχολές του Σώματος και χρημάτισε Περιφερειάρχης Αττικής με το βαθμό του Ταξίαρχου, ακολούθως δε υπαρχηγός με το βαθμό του Υποστρατήγου.

Ιδιαίτερες επιτυχίες στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό :

Δημ. Σάββας, τρεις φορές Μεσογειονίκης, τρεις φορές Βαλκανιονίκης, πρώτος σε Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964 στο Βουκουρέστι και το 1972 στην Μαδρίτη, όπου τερμάτισε και την πολύχρονη αλλά και πλούσια καριέρα του. 16 φορές πρωταθλητής Ελλάδος και 3 δεύτερος. Μέλος της Εθνικής Πολωνίας από το 1956-59 και της Ελλάδος από το 1960-72. Στην συνέχεια διετέλεσε προπονητής της Εθνικής και των Ελλήνων Ολυμπιονικών από το 1970-86.

Δημιουργός και προπονητής 1966-1984 του τμήματος πάλης του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ Α.Ο τιμήθηκε πρόσφατα για την συνεχιζόμενη προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό από τον Παναθηναϊκό Α.Ο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.