Πυγμαχία..Αγγελος Θεοτοκάτος: Ένα όνομα μια Ιστορία

H
oμαδα του  pygmaxia.gr βρέθηκε στο σπίτι του Άγγελου Θεοτοκάτου και συνομίλησε μαζί του. Ένας ζωντανός θρύλος που μυρίζει δόξα ακόμα και σήμερα. Όλοι στο Γουδί γνωρίζουν το όνομα του.

Μιά γωνία του σπιτιού του είναι γεμάτη  μετάλλια, κύπελα, φωτογραφίες και άρθρα από εφημερίδες. Μια γωνία δόξας από άλλη εποχή. Ο Άγγελος Θεοτοκάτος, ένας άνθρωπος που κάποτε τίμησε την χώρα μας, ένας αθλητής που υπήρξε 11 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Α,Β,Γ κατηγορίας, Βαλκανιονίκης, Μεσογειονίκης έχει παίξει σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχει φτάσει ι σε Ολυμπιάδες ενώ τιμήθηκε ακόμα και από τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο.  

Σήμερα, στην ηλικία των 75 ετών, μας  μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στην ερασιτεχνική πυγμαχία . Διαβάστε !

E – Πότε ξεκινήσατε πυγμαχία?
A- Ξεκίνησα το 1957 στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 15 ετών και βγήκα πρωταθλητής το 58
Ε – Δηλαδή κάνατε προπόνηση 1 χρόνο και γίνατε αμέσως πρωταθλητής ?
Α- Ε ούτε χρόνο.. γιατί ξεκίνησα τέλος του 1957 και μέση 58 βγήκα πρωταθλητής Γ,Β και Α κατηγορίας.
Ε- Στα πόσα κιλά?
Α- Στα 51 μέχρι και 57 κιλά, εκεί έβγαινα πρωταθλητής.
Ε. Και μετά τι έγινε? Μετά το πρωτάθλημα πήγατε στους ολυμπιακούς?
Α- όχι 2 χρόνια μετά πήγα στους βαλκανικούς αγώνες στα 19 μου και βγήκα δεύτερος βαλκανιονίκης.
Ε- Και μετά?
Α- Ε μετά πήγαμε στους μεσογειακούς αγώνες στην Νάπολη, εκεί δεν έκανα τίποτε μετά ξανά προσπάθησα και βγήκα τρίτος πήγα σε στρατιωτικούς αγώνες , ε συνέχιζα και πήγαινα, πήγα βαλκανικούς ολυμπιακούς πανελλαδικούς πανευρωπαϊκούς τρίτος, έπαιζα όπου μπορούσα.
Ε- Πότε όλα αυτά?
Α- Ε τώρα να σου πως ακριβώς τις χρονολογίες δεν θυμάμαι, πάει καιρός από τότε.
Ε- Για πόσα πανελλήνια πρωταθλήματα μιλάμε?
Α- Δεν θυμάμαι ή 11 ή 12 Α κατηγορία πάντως δεν έχουν σημασία αυτά, ρώτα με για τις Ολυμπιάδες
Ε- Με τις Ολυμπιάδες τι έγινε?
Α- 2 Ολυμπιάδες πήγα το 1968 στο Μέξικο και το 1972 στο Μόναχο, να σε αυτή την φωτογραφία είμαι με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και ο άλλος είναι ο πρόεδρος ο Μπράφος, μεγάλος πρόεδρος.. προεδράρα με βοήθησε πολύ, στο Μέξικο με βάλανε με έναν Αυστραλό και έχασα, μάλλον με ρίξανε, αλλά στο Μόναχο κέρδισα και βγήκα 9ος αλλά δεν θυμάμαι μάλλον Σύριος ήταν ο αντίπαλος μου ενώ μετά έχασα από έναν Αμερικάνο που ήταν πολύ καλύτερος.
Ε- Πως χάσατε σε αυτόν τον αγώνα?
Α- Έχασα γιατί ήταν παραλιακός.
Ε- Τι εννοείτε παραλιακός?
Α- Δηλαδή έκανε προπόνηση στην παραλία, εκεί έχει καθαρό αέρα και ευνοεί τον οργανισμό, είχε αντοχή και ήταν ψηλός πολύ. Δεν μπορούσα να τον πλησιάσω.
Ε- Και μετά?
Α- Ε μετά σταμάτησα, δεν συνέχισα. Είδη είχα σταματήσει ποιο μπροστά, αλλά με ξανά φέρνανε. Μου δώσανε και πλακέτα που σταμάτησα και μετά μου είπε ο Ασλανίδης να συνεχίσω και να πάω στους Ολυμπιακούς. Έχω κάνει πολλά ταξίδια για την πυγμαχία της Ελλάδος, έχω πάει στην Αίγυπτο, στο Μόναχο, στο Μέξικο, Αυστρία, Βουλγαρία, Συρία.. Με ζητήσανε να πάω στην Ιταλία σαν επαγγελματίας αλλά δεν με άφησε ο Παναθηναϊκός τότε.. Αλλά δεν τους θυμάμαι όλους τους αγώνες..
Ε- Κατάλαβα. Και δεν συνεχίσατε μετά σαν προπονητής? Βγάλατε και δίπλωμα προπονητή?
Α- Ναι πήρα και δίπλωμα προπονητή.
Ε- Και γιατί δεν πάτε να διδάξετε στα παιδάκια σε καμία σχολή μπας και βγάλουμε κανέναν πρωταθλητή?
Α- Κουράστηκα από τα τόσα πολλά ταξίδια,…
Ε- Ναι αλλά μπορείτε να διδάξετε θεωρία και να τους συμβουλέψετε στο πως πρέπει να στέκονται πάνω στο ring ή πως να δίνουν χτυπήματα?
Α- …. εε..

E- Δηλαδή πήγατε στους Ολυμπιακούς γυρίσατε και αυτό ήταν?
Α- Όχι, μόνο στο γυμναστήριο του αδερφού μου του Μάκη πάω καμιά φορά και στον Παναθηναϊκό πήγαινα και έδειχνα καμιά φορά στον Άγγελο Χαρίση. Έχω δείξει και στον Άγγελο και στον Μανώλη τον Μπακρισώρη και στον αδερφό μου τον Μάκη, πως νομίζεις βγήκανε πρωταθλητές? Αμα δεν τους πέθαινα στην προπόνηση και τους έδειχνα τις τεχνικές δεν θα κάνανε τίποτα.
Ε- Τώρα τι πιστεύετε για την πυγμαχία στην Ελλάδα?
Α- Τίποτε.. δεν πιστεύω τίποτε.. και δεν ασχολούμαι καθόλου γιατί είναι όλοι ψεύτες και απατεώνες!
Ε- Δηλαδή στις επαγγελματικές διοργανώσεις και στις ερασιτεχνικές όλοι είναι ψεύτες?
Α- Δεν ξέρω για το επαγγελματικό αλλά το ερασιτεχνικό έχει πεθάνει! Και αυτοί που το διοικούν όλοι λαμόγια  και να τα γράψεις αυτά! Το έχουν πεθάνει το ερασιτεχνικό!.
Ε- Δηλαδή?
Α- Στον ερασιτέχνη πρέπει να σε πληρώνουν για να παίζεις όχι να τους πληρώνεις!. Τι έγινε δηλαδή? Επαγγελματικό για αυτούς που το διοικούν και ερασιτεχνικό για αυτούς που παίζουν? Και να τους πληρώνεις για να παίζεις? Πως περιμένεις να πάνε παιδιά να μάθουν την πυγμαχία έτσι? Να τους πληρώνεις και να τις τρως από πάνω? Για αυτό έχει εξαφανιστεί η ερασιτεχνική πυγμαχία και δεν πρόκειται να δούμε Ολυμπιάδα στο άθλημα αυτό. Τον ερασιτέχνη πρέπει να τον πληρώνει το κράτος όχι να τους πληρώνουμε εμείς.
Ε- Ναι αλλά το κράτος δεν έχει λεφτά, η μηχανή που κόβει χαρτονομίσματα είναι στο εξωτερικό νομίζω, δηλαδή να κόψουν λεφτά να τα δώσουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για να παίζουν και να ανθίσει το άθλημα?
Α- Βέβαια.. πως θα γίνει δηλαδή? Είναι δυνατόν να πηγαίνει το παιδάκι και να παίζει ερασιτεχνικά και να πληρώνει? Δηλαδή ερασιτεχνικό για τους αθλητές και επαγγελματικό για αυτούς? Όπως δεν πληρώναμε και εμείς τότε, για αυτό έβγαινε και το καλό μποξ τότε και είχε το επίπεδο που είχε αυτά τα χρόνια. Τώρα ποιος θα πάει? Θα πάει να πληρώσει 1 μήνα 2 και μετά θα φύγει !. Τι νομίζεις έχει ο πατέρας του παιδιού να δίνει λεφτά? Εντάξει εμάς τότε δεν μας πληρώνανε αλλά και δεν τους πληρώναμε, προσφέραμε στον αθλητισμό, τώρα τι είναι αυτό? Δηλαδή πας να τις φας και να βάλεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου και τους πληρώνεις κιόλας.. Τα παίρνουν από αυτούς που βλέπουν τα παίρνουν και από τους αθλητές.. δηλαδή τι είναι αυτό?, ερασιτεχνικό?, αυτό είναι ερασιτεχνική κοροϊδία όχι ερασιτεχνική πυγμαχία..
E- Μάλιστα..
Α- Πας να παίξεις στον ερασιτέχνη και πληρώνεις 100 euro την συμμετοχή το καταλαβαίνεις!? Δηλαδή πας να φας ξύλο και τους πληρώνεις κιόλα. Τότε παίζαμε και είχαμε 5000 κόσμο κατάλαβες? Πλήρωνε ο κόσμος και ερχόταν να μας δει και τιγκάριζε στον Παναθηναϊκό το καταλαβαίνεις? Πλήρωνε μεν αλλά είχαμε και πυγμάχους γιατί έρχονταν πολλοί και παίζανε και βγαίνανε οι καλοί πάνω πάνω. Δεν σε κοιτάζανε στην τσέπη για να δουν αν είσαι καλός πυγμάχος.. αλλά στην τέχνη σου και στο μυαλό σου! Αυτό είναι ερασιτέχνης όχι αυτό το χάλι..
Ε- Παλιά δηλαδή σε πλήρωνε το κράτος? Και ο κόσμος?
Α- Το κράτος πλήρωνε την Εθνική μας, όχι τον σύλλογο. Ο σύλλογος πληρωνόταν από τους αγώνες που έδινε. Ο κόσμος ερχόταν και πλήρωνε με εισιτήρια όχι ο αθλητής. Δηλαδή τι είσαι καλός πυγμάχος άμα έχεις καλή τσέπη ? Τι είναι αυτό? Ερχόταν ο κόσμος έστηνε τα έπαιρνε αναψυκτικά κουλούρια πασατέμπο και έβγαζε ο σύλλογος χρήματα και καλούς αθλητές γιατί έρχονταν πολλοί να δοκιμάσουν το μυαλό τους και την τέχνη τους και ο κόσμος ερχόταν και έβλεπε γιατί ο ερασιτέχνης είχε και καλούς αθλητές και χρήματα για να τον υποστηρίξει.. τώρα τι έχει?
Ε- Δηλαδή θα έπρεπε η ευρωπαϊκή κοινότητα να πληρώνει τους ερασιτέχνες συλλόγους? Δηλαδή σαν μια ενιαία χώρα τώρα που είμαστε και αυτοαποκαλούμενα ευρωπαϊκή ένωση δεν θα έπρεπε να κόβουν από την μηχανή χρήματα?
Α- Δεν ξέρω για την ευρωπαϊκή ένωση.. αλλά εσύ θα πλήρωνες για να τις φας?
Ε- Όχι..
Α- Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο στην Ελλάδα.. Παλιά σε έφτιαχναν και σε ετοίμαζαν για να γίνεις Ολυμπιονίκης, να ακουστεί το όνομα της χώρας σου για να πάρει ο λαός κουράγιο και δύναμη και μετά γυρνάς και σου έχουν δουλειά έτοιμη.. Πως θα έχουμε Ολυμπιονίκες έτσι? Πως θα έρθει κόσμος για να δούμε αθλητές και να διαλέξουμε τους καλούς να τους βάλουμε στην εθνική ? Το 68 με 72 είχαμε μια ομάδα που δεν παιζόταν, τώρα τι έχουμε? Αμα είχαμε αυτούς εδώ τώρα και τους βάζαμε με τον ερασιτέχνη που έχουμε τώρα, όλοι νοκ ουτ θα φεύγανε.. αφού είχαμε ομαδάρα. Εδώ δεν ξέρουν να περπατήσουν πάνω στο ρινγκ και τα βάζουν και παίζουν. Παλιά αν δεν ήξερες να περπατάς δεν ανέβαινες στο ρινγκ ούτε για Σπαρρινγγ
Ε -Ενώ τώρα τα βάζουν μέσα και ότι γίνει?
Α- Ε βεβαία.. Είναι 2 – 3 καλά πυγμαχάκια αλλά όλοι ρίχνουνε γατίσια χτυπήματα. Άμα δεν γυρίσει το χέρι να βρει η γροθιά σωστά δεν κάνεις τίποτα..
Ε- Ενώ στο επαγγελματικό?
Α- Άσε το επαγγελματικό.. Στο επαγγελματικό είναι άλλη φιλοσοφία εκεί πας για να οικονομήσεις.. είναι η δουλειά σου και παίζεις για την πάρτη σου όχι για τον λαό σου.. ούτε για το άθλημα. Εκεί κάνεις μόνος σου προπόνηση και ανεβαίνεις σκαλοπάτι σκαλοπάτι και οικονομάς για την πάρτη σου και θα είσαι εσύ τα παιδιά και τα εγγόνια σου με τα χρήματα που θα βγάλεις..αλλά αμα γίνεις καλός έτσι? είναι άλλο πράγμα το επαγγελματικό άλλο το ερασιτεχνικό.
Και ο αϊδηνιότης είχε γίνει επαγγελματίας πυγμάχος, του λέω τι πας να γίνεις επαγγελματίας, θα παίξεις 2 αγώνες και μετά τι θα κάνεις? Η πήγαινε έξω, θα σε παραδεχτώ και ο αϊδηνιότης ήταν καλός πυγμάχος δεν ήταν κακός.. έγινε επαγγελματίας και χάθηκε, γιατί δεν μπορούσε να παίξει και ερασιτεχνικό.. στην Ελλάδα τότε δεν είχαμε επαγγελματικό.. Τώρα βέβαια που ανέλαβε Ο Γιάννης  πιστεύω θα πάει καλά ο Παναθηναϊκός. Έμαθα πως έφτιαξε το γυμναστήριο και πέσανε πολλά χρήματα στον σύλλογο. Να δούμε. Θα πάω από εκεί κάποια στιγμή να τον δω…
Να πας στην Γερμανία η στην Ολλανδία η στην Αμερική ή στην Αγγλία, να έχεις και έναν καλό Μανατζερ να έχει τα λεφτά και τις συμφωνίες να σε ξεκινήσει.. Εγώ είχα έναν μάνατζερ τον Νατάλια ρεϊ έναν Ιταλό ο οποίος με κυνηγούσε και τον έπαιρνε ο ύπνος στην πόρτα για να με τσακώσει! Σε κάποια δόση έχουμε φύγει και οι 3, εγώ ο Οικονομάκος  ο Αλεξόπουλος και ήταν να πάμε στο Μέξικο όμως Είχαμε κατέβει στην Πλάκα στον Λάκη τον Παπά και του λέμε θα πάμε και θα γυρίσουμε κατά τις 12 και εμείς πηγαίναμε και γυρνούσαμε το πρωί.. Αυτός μας περίμενε στην πόρτα. Τον είχε πάρει ο ύπνος στην πόρτα. Σιγά σιγά μπαίνουμε μέσα και κλειδώνουμε και την πόρτα, ξυπνάει μια δόση, έρχεται να ανοίξει την πόρτα και την βρίσκει κλειστή, πάει και παίρνει έναν ντενεκέ νερό, και τάκα τάκα τάκα βαράει την πόρτα. {..α…μω} την Ιταλία σου φωνάζει ο Αλεξόπουλος τι {δ..αολο}  θελέι ο {μ… ας} και του λέω άνοιξε την πόρτα, την ώρα που πάει να ανοίξει την πόρτα πάει να βαρέσει ο Ιταλός με κλωτσιά την ανοίγει και με κάνει παπί.. χαχαχαχα {γέλια}.
Μετά μας έβγαλε να κάνουμε προπόνηση. Ξέρεις εκεί γύρο από το στάδιο έχει δένδρα, είχε τον Βυρίνη και τρώγαμε μπριζόλες, γάλα με μέλι και βούτυρο, μας πρόσεχαν… Μας βγάζανε από τις 5 το πρωί για τρέξιμο.. μια φορά είχαμε κοιμηθεί πάνω στα δένδρα.. αχαχαχα {γέλια}. Είχαμε καλές στιγμές είχαμε και τα ζόρια και την σοβαρή προπόνηση.. Αν του έκανα πλάκες με αγαπούσε ο Ιταλός..

Ε- Είχατε ειδική διατροφή τότε έτσι?
Α- Βέβαια .. Μεσημέρι φιλέτο, βράδυ μπριζόλα και δεν το ψήνανε και καλά γιατί έπρεπε να έχει και το αίμα.. γάλα μέλι τρώγαμε.. δεν τα θυμάμαι όλα.
Ε- Τι είναι η πυγμαχία? Γιατί να ασχοληθεί κανείς με την πυγμαχία? Τι προσφέρει η πυγμαχία σε έναν αθλητή? Σε εσάς τι πρόσφερε?
Α- Σε εμένα πρόσφερε τιμές δόξα χρήματα καλό σώμα εμφάνιση, υγεία.. τι άλλο. Όλοι με αναγνωρίζουν και με αγαπούν. Η πυγμαχία χρειάζεται ψυχραιμία. Χρειάζεται να ελέγχεις τον εαυτό σου, συνέχεια. Η πυγμαχία χρειάζεται μυαλό για να σκέφτεσαι, ψυχή για να εκτελείς αυτά που σκέφτεσαι και καρδιά για να αγαπάς τα αποτελέσματα των πράξεων σου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PYGMAXIA..AGELOS THEOTOKATOShttp://www.pygmaxia.gr/blog

 


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.