ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ,

 ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Αχιλλέας Μακρόπουλος: «Αιώνια» πιστός στον Παναθηναϊκό.

Γιώργος Καλαφάτης, Απόστολος Νικολαΐδης, Λουκάς Πανουργιάς, Αντώνης Μαντζεβελάκης, Παύλος & Θανάσης Γιαννακόπουλος, Βαρδής & Γιώργος Βαρδινογιάννης…

Οι πιο εμβληματικές παραγοντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Ανάμεσα στους «γίγαντες» του «πράσινου» οργανισμού υπάρχει και μία μορφή λιγότερο προβεβλημένη, αλλά με τεράστια προσφορά, κυρίως στον Ερασιτέχνη.

Ο λόγος για τον Αχιλλέα Μακρόπουλο, ο οποίος τέτοια εποχή το 1976 «έβαζε πλάτη» και κινούσε τις διαδικασίες, προκειμένου ο Ομιλος να σταθεί στα πόδια του σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.

Η «χρυσή» δεκαετία του 1960 φαινόταν μακρινή.

Μετά τον άθλο του «Γουέμπλεϊ» ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός είχε πάρει την κατιούσα, με συνέπεια να συμπληρώσει μια τετραετία χωρίς τίτλο.

Τον Ιούνιο του 1976, η διοίκηση της ομάδας που είχε παραιτηθεί άρχισε μία προσπάθεια να προσεγγίσει εύρωστους οικονομικά παράγοντες.

Στις 8 εκείνου του μήνα ο Παναθηναϊκός απέστειλε ταχυδρομικώς επιστολές σε παράγοντες.

Σκοπός ήταν να ζητήσει στενή συνεργασία μαζί τους και ο Αχιλλέας Μακρόπουλος ήταν ένας εκ των παραληπτών.

Αρχικά, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα της διοικούσας επιτροπής κ. Ευθύμιο Καραδήμο.

Ο Μακρόπουλος δεν τα παράτησε.

Επεδίωξε και πέτυχε να συνομιλήσει με κορυφαίο διοικητικό παράγοντα του «τριφυλλιού», στον οποίο δήλωσε ότι τίθεται στη διάθεση του «τριφυλλιού».

Από νεαρή ηλικία στη Νέα Υόρκη, σοβαρός επιχειρηματίας και οικογενειάρχης, ο Μακρόπουλος κίνησε γοργά τις διαδικασίες για την εμπλοκή του στον σύλλογο.

Συναντήθηκε με παράγοντες, έθεσε ευρύ οικονομικό πρόγραμμα και έβαλε τις βάσεις για την επόμενη μέρα του «τριφυλλιού» σε μεταγραφικό επίπεδο.

Πήρε πολύ ζεστά τον ρόλο του, «κυνηγούσε» συνεχώς επαφές με σημαίνοντα στελέχη του επιχειρείν και από τον κύκλο του πήγαζε αισιοδοξία για τη νέα τάξη πραγμάτων.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο Μακρόπουλος είχε αρωγό τον πρωτότοκο γιο του Νίκο, ο οποίος αποτελούσε ανεξάρτητο οικονομικό παράγοντα.

Αχιλλέας Μακρόπουλος: «Χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως»

Ηδη ο Μακρόπουλος είχε ρίξει τον σπόρο που θα φύτρωνε μία νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα γιγαντωνόταν ξανά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κι έπειτα.

Εκείνος έδειξε έμπρακτα με το «καλημέρα» ότι θέλει να ταρακουνήσει τα νερά.

Αρκετοί άλλοι εμπνεύστηκαν τις επόμενες ημέρες, όπως μαρτυρά ένα ρεπορτάζ της εποχής.

«Βαρδινογιάννης, Μαυροκουκουλάκης, Σπ. Λουμίδης, Νίκας, Ηλιόπουλος, Τσίπρας…» ήταν μερικά από τα ονόματα που ο Παναθηναϊκός είχε «χτυπήσει» την πόρτα για να ζητήσει την ενίσχυσή τους.

Αρκετοί εξ αυτών, άπαντες μέλη του συλλόγου, συνδέθηκαν αργότερα με το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Ο Ηρακλής Τσίπρας, δηλαδή ο θείος του σημερινού πρωθυπουργού, διετέλεσε υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος και αποχώρησε όταν ο Ερασιτέχνης μετατράπηκε σε ΠΑΕ.

Ενδιαφέρον έχει και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» που αναφέρει το εξής.

«Εγνώσθη η πρώτη μεγάλη… μεταγραφή των «πρασίνων». Ο κ. Μακρόπουλος στον Παναθηναϊκό. Χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως».

Με τον 95χρονο σήμερα παράγοντα να «τρέχει» και να εμπνέει, ο σύλλογος καρπωνόταν και τη στήριξη των φιλάθλων του.

Ηδη είχαν ανοιχθεί ειδικοί λογαριασμοί στις τράπεζες Ιονική, Εθνική και Εμπορική, στις οποίες οι «πράσινοι» είχαν τη δυνατότητα να καταθέτουν το ποσό της αρεσκείας τους.

Το αποκορύφωμα εκείνης της θερινής προσπάθειας για την ανασύνταξη του Παναθηναϊκού σε όλα τα επίπεδα έγινε στις 30 Ιουνίου 1976.

Είχε σχεδιαστεί μία συνεστίαση στα «Αστέρια» της Γλυφάδας, υπό τη συντονιστική επιτροπή των δημοσίων σχέσεων, καθώς και την αντίστοιχη οικονομική.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης ανέλαβε ο συνθέτης, μαέστρος και μουσικός Γιώργος Κατσαρός, μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Πράγματι, ο σύλλογος ανέκαμψε και το 1977 κατέκτησε το πρωτάθλημα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ Ανδρών, βόλεϊ Ανδρών, βόλεϊ Γυναικών.

Αναφορικά με τον Αχιλλέα Μακρόπουλο; Εφτασε στο σημείο να γίνει στέλεχος της ΠΑΕ, πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (τη διετία 2011-13) παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και, πλέον, επίτιμος πρόεδρος της «μάνας του λόχου».

Επίσης ,Τιμής ένεκεν επίτιμος Πρόεδρος των Παλαιμάχων Πρωταθλητών όλων των αθλημάτων του Παναθηναϊκού.Α.Ο

Ο Επίτιμος πρόεδρος των Παλαιμάχων αθλητών Π.Α.Ο Κος Αχιλλέας Μακρόπουλος προεδρεύει τιμητικά στο Δ.Σ  Αριστερά του οι: Α.Κόντος, Γ.Ψαρόπουλος, Κ.Νικηφόρος, Θ.Συνοδινός, Γ.Λιβέρης.Δεξιά του οι: Μ.Λεκάκης,Τ.Στεφάνου,Γ.Δόγας,Ζ.Πιτυχούτης.

Ετικέτες: Ιστορία Παναθηναϊκού.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home5/topwebuc/extradoms/palaimaxoipao/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399