1908-1920: Η αρχή της περιπέτειας

Η ιστορία του Παναθηναϊκού ξεκινάει στις αρχές του 20ου αιώνα στις γειτονιές της Αθήνας. Το ποδόσφαιρο είχε μόλις αρχίσει να παίζεται στις αλάνες τις πρωτεύουσας και ο Γιώργος Καλαφάτης, ένας νεαρός αθλητής στίβου του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, είχε μαγευτεί από το νέο άθλημα.

Το 1906, ο Καλαφάτης συμμετείχε ως μέλος της ομάδας του Εθνικού ΓΣ στην Μεσοολυμπιάδα των Αθηνών, εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα. Λίγους μήνες αργότερα, μαζί με αρκετούς άλλους αθλητές του Εθνικού, αποχώρησαν και μεταπήδησαν στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σϋλλογο. Εκεί, ο Καλαφάτης συνέχισε να αγωνίζεται στα αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού ενώ παράλληλα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου.

Η οριστική διάλυση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανελληνίου ήρθε πολύ σύντομα. Ο σύλλογος των «Ολυμπιονικών» κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ομάδα του Γουδή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Παναγής Βρύωνης, ο άνθρωπος δηλαδή που πρωταγωνίστησε στην εισαγωγή του αθλήματος στη χώρα μας, έχοντας ζήσει επί πολλά χρόνια στην Ελβετία και έχοντας διατελέσει παίκτης και αρχηγός της Σερβέτ. Το Γουδή συνέτριψε τον Πανελλήνιο με διψήφιο αριθμό τερμάτων και η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να διαλύσει οριστικά το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Καλαφάτης και η παρέα του έπρεπε να βρουν νέο χώρο για να στεγάσουν την τρέλα τους. Η μεγάλη ημέρα δε θα αργούσε να έρθει.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, στο Πολύγωνο, ο Γιώργος Καλαφάτης και η παρέα του συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να ιδρύσουν μία νέα ομάδα. Μια καθαρά ποδοσφαιρική ομάδα που έμελλε να γίνει η σημαντικότερη ομάδα της Ελλάδας. Ήταν η ιδρυτική πράξη του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών. Του Συλλόγου που κάποια αργότερα θα μετονομαζόταν σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

Η νέα ομάδα πέρασε από πολλές περιπέτειες μέχρι να καθιερωθεί ως κυρίαρχη δύναμη του αθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρώτο της γήπεδο ήταν στο οικόπεδο Καραπάνου, στην περιοχή της σημερινής ΑΣΟΕΕ. Στα τέλη του 1910, το όνομά της ομάδας έγινε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) και στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος (ΠΠΑΟ). Ο Καλαφάτης αποτελούσε όλα αυτά τα χρόνια την «ψυχή» και την κινητήριο δύναμη της ομάδας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’10, εντάχθηκαν στον ΠΠΟ, δύο μεγάλες φυσιογνωμίες που έμελλε να παίξουν σπουδαίο ρόλο στην πορεία της ομάδας. Ήταν ο Λουκάς Πανουργιάς και ο Απόστολος Νικολαΐδης. Δύο προσωπικότητες που σημάδεψαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Τα αρχικά χρώματα του Συλλόγου ήταν το κόκκινο και το λευκό. Πολύ σύντομα, από το 1911 και μετά, επιλέχθηκε το πράσινο χρώμα. Το 1918, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να καθιερώσει ως έμβλημα της ομάδας το τριφύλλι. Ήταν μία εισήγηση του διακεκριμένου αθλητή και αργότερα παράγοντα της ομάδας, Μιχάλη Παπάζογλου. Το πρώτο τριφύλλι σχεδιάστηκε από τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης, Γιώργο Χατζόπουλο.

Το 1919, ο Γιώργος Καλαφάτης συμμετείχε στους Διασυμμαχικούς αγώνες που έγιναν στο Παρίσι. Από τη γαλλική πρωτεύουσα έφερε την πρώτη καθαρά ποδοσφαιρική εμφάνιση της ομάδας, ενώ περίπου την ίδια εποχή, συνέλαβε το όραμα για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου για τον Σύλλογο.

Ετικέτες: Ιστορία ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.