1920-1930: Η καταξίωση

3 Ιανουαρίου 2011 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Η αρχή της δεκαετίας του 20, βρήκε τον Παναθηναϊκό (τότε ακόμα Π.Π.Α.Ο) να είναι ο καλύτερα οργανωμένος Σύλλογος της χώρας και έτοιμο για νέες μεγάλες προκλήσεις.

Το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να αποκτά συγκεκριμένες δομές και να οργανώνεται επάνω σε στέρεες βάσεις. Από το 1924, είχε αρχίσει να διεξάγεται το Πρωτάθλημα Αθηνών σε ετήσια βάση, ενώ από το 1928 ξεκίνησε η διεξαγωγή του πανελληνίου Πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός, έχοντας μια πολύ σπουδαία ομάδα, πρωταγωνίστησε από την αρχή στο πρωτάθλημα της Αθήνας και καθιερώθηκε ως η μεγάλη δύναμη στο ποδόσφαιρο της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, υλοποιήθηκε το μεγάλο όνειρο των ιδρυτών του Συλλόγου. Από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχε εντοπιστεί το οικόπεδο όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Βρισκόταν στην τοποθεσία «Περιβόλα» των Αμεπλοκήπων και η διοίκηση του Συλλόγου εξασφάλισε τον Μάρτιο του 1922 την οριστική παραχώρησή του από τον Δήμο Αθηναίων.

Εκεί έμελλε να στεγαστούν επί σχεδόν 9 δεκαετίες όλα τα τμήματα του Συλλόγου. Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υπήρξε το πιο σύγχρονο της χώρας. Το πρώτο ελληνικό γήπεδο με εξέδρα, ηλεκτροφωτισμό, χλοοτάπητα, κλειστά γυμναστήρια και κλειστό κολυμβητήριο. Ήταν παράλληλα και το «σπίτι» της Εθνικής ομάδας επί σειρά ετών. Αναμφίβολα, υπήρξε το «λίκνο» του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

Λίγο μετά την απόκτηση του δικού του «σπιτιού», ο Σύλλογος απέκτησε και την οριστική του ονομασία. Στις 15 Μαΐου του 1924 αποφασίστηκε η οριστική μετονομασία σε «Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο».

Στα τέλη της δεκαετίας, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Προπονητής ανέλαβε ο περίφημος Ούγγρος τεχνικός Μίκλος Φόρνερ που προχώρησε σε ριζικές αλλαγές του έμψυχου δυναμικού. Η παλιά φρουρά αποχώρησε και άρχισε ένα «παιδομάζωμα» στις γεοτονιές της Αθήνας για να βρει νέα ταλέντα. Κάπως έτσι αποκτήθηκε από την ομάδα του Γουδή ο Άγγελος Μεσσάρης. Ο «Ξανθός Άγγελος» του ελληνικού ποδοσφαίρου που θα έμενε στην ιστορία για τη σύντομη αλλά συγκλονιστική του παρουσία με την πράσινη φανέλα.

Μαζί του μια σειρά από ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όπως ο Αντώνης Μηγιάκης, ο Μίμης Πιερράκος και ο Μήτσος Μπαλτάσης. Όλοι αυτοί υπό την καθοδήγηση του Γιόζεφ Κίνσλερ (ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του Φόρνερ) θα δημιουργούσαν την ομάδα που έμεινε στην ιστορία ως «η χρυσή ομάδα του Παναθηναϊκού».

Πηγή: pao.gr

Ετικέτες: Ιστορία ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.