1940-1950: Κατοχή και μεταπολεμική περίοδος

3 Ιανουαρίου 2011 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Ο πόλεμος «πάγωσε» προσωρινά τη δράση των ποδοσφαιρικών σωματείων στη χώρα μας αλλά την περίοδο της Κατοχής οι νέοι της Αθήνας άρχισαν δειλά-δειλά να προσπαθούν ξανά να παίξουν μπάλα σε μία πόλη που κάθε άλλο παρά φιλόξενη ήταν προς τις αθλητικές δραστηριότητες.

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού έγινε μια πραγματική «κυψέλη» νεαρών ποδοσφαιριστών και εκεί μαζεύτηκαν μία σειρά από μετέπειτα σπουδαίους αθλητές. Με το «παιδομάζωμα» των ανθρώπων του τριφυλλιού άρχισαν να διοργανώνονται υποτυπώδεις αγώνες και να εξασφαλίζονται κάποια χρήματα που ήταν απαραίτητα στα δύσκολα χρόνια της πείνας.

Ταυτόχρονα, οι εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού είχαν μετατραπεί σε κέντρο αντίστασης. Τόσο ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μιχάλης Παπάζογλου όσο και ο ιδρυτής Γεώργιος Καλαφάτης συμμετείχαν ενεργά σε αντιστασιακές οργανώσεις ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που με πάσα μυστικότητα οι αθλητές του Παναθηναϊκού άκουγαν τα προγράμματα του συμμαχικού ραδιοφώνου και μάθαιναν τα νέα από τα μέτωπα του πολέμου.

Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έμελλε να υψωθεί η πρώτη ελληνική σημαία από την ημέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα κατέλαβαν την πρωτεύουσα. Την ύψωσε ο διευθυντής του γηπέδου Αντώνης Βρεττός στις 8 Οκτωβρίου του 1944. Τέσσερις ολόκληρες ημέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και ενώ ακόμα η Αθήνα βρισκόταν από γερμανικό έλεγχο. Ο Βρεττός τοποθέτησε πινακίδα στην είσοδο του γηπέδου, επάνω στην οποία έγραψε: «Την προσεχή Κυριακή, μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού – Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία!»

Την εποχή μετά τον πόλεμο, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες αλλά στις τις τάξεις του είχε μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της εποχής. Οι τίτλοι του ήταν σχετικά λίγοι. Κατέκτησε μόνο το Κύπελλο του 1948 και το Πρωτάθλημα του 1949.

Εκείνη την περίοδο, με τα χρώματα της ομάδας αγωνίστηκαν ορισμένοι πολύ σπουδαίοι αθλητές, όπως ο Γιάννης Παπαντωνίου (ή «δάσκαλος»), ο Γαβρήλος Γαζής, ο Νίκος Σίμος, ο Γιάννης Πετσανάς, ο Μπάμπης Φυλακτός, ο Νϊκος Φαράντος, ο τερματοφύλακας Μαθιός Βιτάλης, ο Τάσος Κρητικός, ο Ηλίας Σταφυλίδης και πολλοί ακόμα.

Πηγή: pao.gr

Ετικέτες: Ιστορία ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.