1960-1970: Τα χρόνια της «πράσινης» υπεροχής

3 Ιανουαρίου 2011 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το «παιδομάζωμα» που είχε αρχίσει στα τέλη της δεκαετίας του ’50 άρχισε να αποδίδει καρπούς με την καθιέρωση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να έρθει στον Παναθηναϊκό ένας νεαρός που θα άλλαζε τη μοίρα του. Το καλοκαίρι του 1959, ο Γιουγκόσλάβος προπονητής Γκλίσοβιτς εντόπισε τον Μίμη Δομάζο να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες των Αμπελοκήπων. Τον έπεισε να υπογράψει στο «τριφύλλι» και τα υπόλοιπα είναι …ιστορία.

Ο Δομάζος έγινε σχεδόν αμέσως ηγέτης της ομάδας και γύρω του χτίστηκε η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’60. Μία ομάδα που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τους Πανάκη, Λινοξυλάκη, Ανδρέου, Παπαεμμανουήλ, Βουτσαρά, Θεοφάνη, Νεμπίδη που προϋπήρχαν και τις προσθήκες αργότερα των Καμάρα, Λουκανίδη, Σούρπη, Οικονομόπουλου, Παπουλίδη και τόσων άλλων, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στα ελληνικά γήπεδα κατακτώντας 6 πρωταθλήματα στα 10 πρώτα χρόνια ύπαρξης της Εθνικής κατηγορίας, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Τον Μάιο του 1963 ήρθε στην Ελλάδα ο «δάσκαλος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Στέφαν Μπόμπεκ. Ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία με την εφαρμογή του επαναστατικού 4-3-3 και χάρισε στον Παναθηναϊκό το πρώτο και μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα που είδαν τα ελληνικά γήπεδα. Τη σεζόν 1963-64, οι πράσινοι δεν έχασαν ούτε ένα παιχνίδι, ενώ την επόμενη σεζόν 1964-65, ηττήθηκαν μόνο μία φορά (3-2 από τον Εθνικό με γκολ στο τελευταίο λεπτό). Ήταν μια ομάδα που διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της κορυφαίας όλων των εποχών.

Το καλοκαίρι του 1966 ο Παναθηναϊκός πέρασε σε μία φάση αλλαγών. Ήταν η εποχή της περίφημης «Ανανέωσης» με αποχωρήσεις κάποιων παλιότερων βασικών ποδοσφαιριστών και αφίξεις ταλαντούχων παικτών από μικρότερες ομάδες. Την περίοδο 1966-1968 ήρθαν στην ομάδα ποδοσφαιριστές όπως ο Χάρης Γραμμός, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Κώστας Ελευθεράκης οι οποίοι μαζί με όσους απέμειναν από την προηγούμενη γενιά ήταν έτοιμοι για το «βήμα παραπάνω». Ένα βήμα που θα ερχόταν με εντυπωσιακό τρόπο.

Ετικέτες: Ιστορία ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.