1946 Πρωταθλητής Ελλάδος
Στο πρώτο τοπικό πρωτάθλημα Αθήνας – Πειραιά ο Παναθηναϊκός σημείωσε τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο. Με τον αέρα του άνετου πρωταθλητή στο τοπικό κερδίζει και το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα Ελλάδας και πάλι αήττητος με τρείς νίκες και σύνολο πόντων 123-89.
Την ομάδα εκείνης της χρονιάς αποτέλεσαν οι : Ι. Λάμπρου, Μ. Πανταζόπουλος, Τ. Νικολαϊδης, Γ. Νικολαϊδης, Θ. Καραδήμος, Στ. Αρβανίτης
1947 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο Παναθηναϊκός πέτυχε το απόλυτο και αυτή την χρονιά κατακτώντας και τους δύο τίτλους. Το τοπικό πρωτάθλημα Αθήνας – Πειραιά με 7 νίκες και 1 ήττα (από την ΧΑΝΘ) και σύνολο πόντων 264-211. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα έπειτα από ισοβαθμία με το Σπόρτιγκ στην κορυφή της βαθμολογίας κέρδισε τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ που έγινε στο γήπεδο του Τρίτωνα όπου νίκησε με 37-30 (ημίχρονο 17-22).
Έπαιξαν οι : Γ. Νικολαϊδης 2, Λάμπρου 13, Δημητρακόπουλος 2, Τ. Νικολαϊδης 11, Πανταζόπουλος 4, Αρβανίτης 4.
1950 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ενισχυμένος με τον μεγάλο Φαίδωνα Ματθαίου στην σύνθεση του ο Παναθηναϊκός παίρνει και πάλι τα πρωτεία, κερδίζοντας το τοπικό πρωτάθλημα. Μετά από σκληρό ανταγωνισμό με τον Πανελλήνιο που ήδη είχε αρχίσει να δημιουργεί την μεγάλη ομάδα με την «θρυλική πεντάδα» της δεκαετίας του ΄50 και νικώντας τον 45-34 στον αποφασιστικό μεταξύ τους αγώνα ο Παναθηναϊκός κατακτά το τοπικό πρωτάθλημα. Ακολούθως κατακτά αήττητος και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα με 7 νίκες και σύνολο πόντων 250-147.
Η ομάδα εκείνης της χρονιάς αποτελούνταν από τους : Λάμπρου, Ματθαίου, Δημητρόπουλο, Αρβανίτη, Μήλα, Καράλη, Πανταζόπουλο, Βιθυπούλια, Θ. Κουκόπουλο, Καλλιγέρη, Θεοφάνη, Παπαθεοχάρη, Γιαζίμη, Γεννήματα.
1951 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο Παναθηναϊκός χάνει το τοπικό πρωτάθλημα Αθήνας – Πειραιά λόγω μηδενισμού του σε αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Πασαλιμάνι. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα όμως κατακτά τον τίτλο αήττητος, με σύνολο πόντων 295-188, αποδεικνύοντας πανηγυρικά ότι ήταν η καλύτερη ομάδα εκείνης της χρονιάς στην Ελλάδα.
Στο δυναμικό του πρωταθλητή συμμετείχαν οι : Λάμπρου, Μήλας, Καράλης, Ματθαίου, Αρβανίτης, Καλλιγέρης, ΄Οβεν, Παπαθεοχάρης, Θεοφάνης, Τρύπος, Βιθυπούλιας, Κονίδης, Φιλίππου, Γιαξίμης, Γεννηματάς.
1954 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο Παναθηναϊκός κατακτά τον τίτλο χωρίς να γνωρίσει ούτε μία ήττα, έχοντας επτά νίκες και σύνολο πόντων 484-332, κερδίζοντας μάλιστα την μεγάλη ομάδα του Πανελληνίου δύο φορές (70-58, 75-53).
Την ομάδα αποτελούσαν οι έμπειροι : Φ. Ματθαίου, Ν. Μήλας, Αλ. Καράλης, Στ. Αρβανίτης, Γιαξίμης, Βαριάς, Κονίδης, Γιαννόπουλος, Σταματίου, Μαλακατές, Κυμάνης, πλαισιωμένοι από τους νέους και ταλαντούχους : Κουκόπουλο, Ταβουλάρη, ΄Οβεν.
1961 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ελλάδας με απολογισμό 6 νίκες – 1 ήττα και σύνολο πόντων 447-388, ύστερα από σκληρή μάχη με τους Σπόρτιγκ και Ηρακλή που ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση. Ο τίτλος κρίνεται σε αγώνες μπαράζ που ορίζονται να διεξαχθούν στην Αθήνα, ο Ηρακλής αρνείται να συμμετάσχει και ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Σπόρτιγκ με 57-52 και κατακτά το πρωτάθλημα.
Οι Πρωταθλητές του ΄61 ήταν : Κουκόπουλος, Μακρίδης, Λιάμης, Παναγιωταράκος, Ζάνος, Κουτσούκος, Ταβουλάρης, Παπακωνσταντόπουλος, Μανδηλάρης, Δέδες, Κατσικίδης, Νάκιος, Σιτζάκης.
1962 Πρωταθλητής Ελλάδος
Η ομάδα του «τριφυλλιού» κατέκτησε εκ νέου τον τίτλο του Πρωταθλητή σε μία εξαιρετικά αμφίρροπη διοργάνωση που στην τελική κατάταξη της ισοβάθμησαν τέσσερις ομάδες στην πρώτη θέση.
Απολογισμός 6 νίκες – 3 ήττες με σύνολο πόντων 607-554. Στους αγώνες μπαράζ που ακολούθησαν σημειώνοντας 2 νίκες (με Ηρακλή 71-67 και Τρίτωνα 79-70) και μία ήττα (Ανατόλια 66-68) ο Παναθηναϊκός κατέκτησε δίκαια τον τίτλο.
Την ομάδα αποτέλεσαν οι : Λιάμης, Ταβουλάρης, Βασιλακόπουλος, Κατσικίδης, Παναγιωταράκος, Ζάνος, Μακρίδης, Αντωνιάδης, Μανδηλάρης, Παναγιωτίδης, Παπαδημητρίου, Κουκόπουλος.
1967 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ηδη από το 1964 έχει καθιερωθεί η εθνική κατηγορία. Οι αγώνες πλέον γίνονται στις έδρες όλων των ομάδων και το πρωτάθλημα έχει αποκτήσει νέα μορφή και ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα της ανανέωσης που έγινε στην ομάδα πριν δύο χρόνια άρχισαν να αποδίδουν και ο Παναθηναϊκός με «πρώτο βιολί» στη σύνθεση του τον μεγάλο άσο Γιώργο Κολοκυθά που αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτος σκόρερ με 705 πόντους κατακτά τον τίτλο με ρεκόρ 21 νίκες και 1 μόνο ήττα από το Παγκράτι (σύνολο πόντων 1830-1524).
Η σύνθεση της ομάδας ήταν : Κολοκυθάς, Παναγιωταράκος, Πολίτης, Πέππας, Κυρίτσης, Βασιλακόπουλος, Χαϊκάλης, Κουζούπης, Λιαμής, Λεκκάκης, Στεφάνου.
1969 Πρωταθλητής Ελλάδος
Η κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο ελληνικό μπάσκετ στην δεκαετία του ΄70 συνεχίζεται με την κατάκτηση του τέταρτου συνεχόμενου πρωταθλήματος με απολογισμό 19 νίκες – 3 ήττες και σύνολο πόντων 1697-1439. Ο Α. Κόντος ανακηρύσσεται δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με 496 πόντους.
Η σύνθεση της ομάδας: Κόντος, Ιορδανίδης, Κέφαλος, Χουσέας, Παπάζογλου, Κοκολάκης, Χαϊκάλης, Παπαντωνίου, Πουλίδης, Κουμανάκος, Μπόγδανος, Δημαράς.
1971 Πρωταθλητής Ελλάδος
Η κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος είναι η αρχή μιας ένδοξης δεκαετίας γεμάτης τίτλους και διακρίσεις για το «τριφύλλι». ΄Αν και χωρίς τον επί μία εξαετία ηγέτη του τον Γιώργο Κολοκυθά που αποχώρησε από την ενεργό δράση, ο Παναθηναϊκός στέφεται Πρωταθλητής με 23 νίκες – 3 ήττες και σύνολο πόντων 2200-1798. Προπονητής είναι και πάλι ο Κώστας Μουρούζης.
Την ομάδα αποτελούσαν οι : Κόντος, Κορωναίος, Κέφαλος, Κοκολάκης, Παπάζογλου, Ιορδανίδης, Παπαντωνίου.
1972 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο Παναθηναϊκός αν και ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Ολυμπιακό κατακτά για δεύτερη συνεχή χρονιά τον τίτλο με απολογισμό 22 νίκες – 4 ήττες και σύνολο πόντων 2117 – 1707. Προπονητής είναι ο Κ. Μουρούζης.
Την ομάδα αποτελούν οι : Κόντος, Ζωγράφος, Ζέγκλερης, Κορωναίος, Δημαράς, Κέφαλος, Κυρίτσης, Κοκολάκης, Παπάζογλου, Ιορδανίδης, Παπαντωνίου, Παναγιωταράκος, Χαϊκάλης, Πέππας, Παρασκευάς.
1973 Πρωταθλητής Ελλάδος
Παρά την ανανέωση και τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας (έρχονται 7 νέοι παίκτες) ο Παναθηναϊκός κατακτά και πάλι το πρωτάθλημα με απολογισμό 24 νίκες – 2 ήττες και σύνολο πόντων 2177 – 1836. Βασικοί πρωταγωνιστές της ομάδας είναι ο Απ. Κόντος (4ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 532 πόντους), ο Χ. Ιορδανίδης (515 πόντους) και ο Δ. Κοκολάκης το άστρο του οποίου αρχίζει να ανατέλλει.
Η σύνθεση της ομάδας ήταν : Κόντος, Σίγκας, Κοκολάκης, Παπαντωνίου, Δημαράς, Χαϊκάλης, Ιορδανίδης, Κέφαλος, Παπάζογλου, Χουσέας, Κορωναίος, Μπρούτσος, Μπόγδανος, Πουλίδης, Μιχελής.
1974 Πρωταθλητής Ελλάδος
Η κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο ελληνικό μπάσκετ στην δεκαετία του ΄70 συνεχίζεται με την κατάκτηση του τέταρτου συνεχόμενου πρωταθλήματος με απολογισμό 19 νίκες – 3 ήττες και σύνολο πόντων 1697-1439. Ο Απόστολος Κόντος ανακηρύσσεται δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με 496 πόντους.
Η σύνθεση της ομάδας: Κόντος, Ιορδανίδης, Κέφαλος, Χουσέας, Παπάζογλου, Κοκολάκης, Χαϊκάλης, Παπαντωνίου, Πουλίδης, Κουμανάκος, Μπόγδανος, Δημαράς.
1975 Πρωταθλητής Ελλάδος
Η κατάκτηση του Πρωταθλήματος έχει γίνει υπόθεση ρουτίνας για τους παίκτες του Παναθηναϊκού που υπό την καθοδήγηση του Ρίτσαρντ Ντουκσάϊρ κατακτούν τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο. Ο Α. Κόντος με 478 πόντους ανακηρύσεται 4ος σκόρερ του Πρωταθλήματος.
Η σύνθεση της ομάδας: Α. Κόντος, Σ. Κόντος, Κέφαλος, Κορωναίος, Παπάζογλου, Κοκολάκης, Παπαντωνίου, Ιωάννου, Μπατής, Ιορδανίδης, Καμπουράκης, Σπηλιόπουλος.
1977 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο τίτλος του Πρωταθλητή επιστρέφει στον φυσικό κάτοχο του με χαρακτηριστική άνεση. Τρεις βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο ΄Αρη με απολογισμό 21 νίκες και 1 ήττα, σύνολο πόντων 1933-1640.
Η σύνθεση της ομάδας: Α. Κόντος, Κέφαλος, Κορωναίος, Κοκολάκης, Παπαντωνίου, Παπάζογλου, Σ. Κόντος, Ιωάννου, Μπατής, Κακογεωργίου, Καμπουράκης, Πετρακάκης.
1980 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ενισχυμένος με τους σπουδαίους παίκτες Ντ. Στεργάκο, Κ. Βίδα και με τον Μέμο Ιωάννου «οργανωτή» της ομάδας ο Παναθηναϊκός παρουσιάζοντας αξιοθαύμαστη υπεροπλία σε όλες τις θέσεις και αγωνιστική σταθερότητα όλη τη χρόνια κατακτά τον τίτλο. Στην α΄ φάση αήττητος με 16 νίκες και σύνολο πόντων 1572-1250 και στην β΄ φάση με 12 νίκες – 2 ήττες και σύνολο πόντων 1342-1131. Ο Απόστολος Κόντος ανακηρύσσεται 5ος σκόρερ της διοργάνωσης με 634 πόντους.
Η σύνθεση της ομάδας: Κόντος, Κοκολάκης, Στεργάκος, Βίδας, Παπαντωνίου, Ιωάννου, Παπάζογλου, Μπατής, Γκάρος, Γεωργανάς, Κορωναίος, Καλογερόπουλος.
1981 Πρωταθλητής Ελλάδος
Άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος με 23 νίκες – 3 ήττες και σύνολο πόντων 2501-2035.
Η σύνθεση της ομάδας: Κόντος, Κορωναίος, Στεργάκος, Κοκολάκης, Βίδας, Παπαντωνίου, Κατσίνης, Γκάρος, Γεωργανάς, Ιωάννου, Καλογερόπουλος, Μεταξάς.
1982 Πρωταθλητής Ελλάδος
Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα βασιζόμενος στην πληρότητα και την ωριμότητα του έμψυχου δυναμικού του. Απολογισμός 22 νίκες – 4 ήττες και σύνολο πόντων 2259 – 1856.
Η σύνθεση της ομάδας: Κόντος, Στεργάκος, Κοκολάκης, Βίδας, Κορωναίος, Ιωάννου, Κατσίνης, Παπαντωνίου, Μπατής, Γεωργανάς, Βενιέρης, Καλογερόπουλος, Γκάρος, Καρανάσος.
1984 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο μεγάλος σκόρερ Απόστολος Κόντος έχει πια φύγει και το «νέο αίμα» στην ομάδα αποτελούν οι Λ. Ανδρίτσος (από το 1983), Σκροπολίθας οι οποίοι τον αντικαθιστούν επάξια στον επιθετικό τομέα. Σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός έδωσε σκληρή μάχη «σώμα με σώμα» με τον Άρη την ανατέλλουσα δύναμη του Ελληνικού μπάσκετ. Στην λήξη του βρέθηκαν ισόβαθμοι στην 1η θέση της βαθμολογίας με απολογισμό 24 νίκες – 2 ήττες και σύνολο πόντων για τον Παναθηναϊκό 2298 – 1823. Στον αγώνα μπαράζ της Κέρκυρας ο Παναθηναϊκός νίκησε 80-76 τον Άρη και κατέκτησε το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Ο Τ. Κορωναίος ανακηρύχθηκε 4ος σκόρερ του πρωταθλήματος.
Την ομάδα αποτέλεσαν οι : Κορωναίος, Στεργάκος, Ανδρίτσος, Κάππος, Βίδας, Σκροπολίθας, Ιωάννου, Τόλιας, Καλογερόπουλος, Πολίτης, Τσαντίλης, Σωτηρίου.
1998 Πρωταθλητής Ελλάδος
Μετά από 14 χρόνια το όνειρο των χιλιάδων οπαδών της ομάδας μας έγινε πραγματικότητα. Με προπονητή τον Λ. Σούμποτιτς μεγάλα «αστέρια» της ομάδας προερχόμενα μάλιστα από το ΝΒΑ τους Μπάϊρον Σκότ και Ντίνο Ράτζα πλαισιωμένους από τους Έλληνες Αλβέρτη, Χριστοδούλου, Παταβούκα, Οικονόμου και Καλαϊτζή, ο Παναθηναϊκός κατακτά το 20ο Πρωτάθλημα της ιστορίας του και γίνεται και πάλι ο κυρίαρχος του ελληνικού μπάσκετ.
Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος το «τριφύλλι» τερμάτισε στην πρώτη θέση με απολογισμό 21 νίκες – 5 ήττες και σύνολο πόντων 2004 – 1658. Στα πλέϊ όφς αποκλείοντας κατά σειρά το Ηράκλειο (85-56, 63-73, 74-52) και την ΑΕΚ (67-57, 56-65, 51-47) έφτασε στον τελικό όπου και επικράτησε επί του ΠΑΟΚ (63-55, 58-73, 55-48, 57-64, 68-58).
Την ομάδα αποτέλεσαν οι : Χριστοδούλου, Παταβούκας, Βουρτζούμης, Αλβέρτης, Οικονόμου, Καλαϊτζής, Κόχ, Μαρτίνεθ, Μπράντς, Σκότ, Χούπμαν, Ράτζα, Φώτσης.
1999 Πρωταθλητής Ελλάδος
Είναι αναμφισβήτητα η κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος για την οποία οι φίλοι του Παναθηναϊκού νιώθουν περισσότερο υπερήφανοι από κάθε άλλη εγχώριου τίτλου. Το πρωτάθλημα αυτό κατακτήθηκε στην έδρα «του αιωνίου αντιπάλου» Ολυμπιακού ύστερα από την επικράτηση στον 5ο αγώνα της σειράς των τελικών με 62-53. Στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με απολογισμό 21 νίκες – 5 ήττες και σύνολο πόντων 1973-1751 ο Παναθηναικός ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον Ολυμπιακό αλλά λόγω χειρότερης διαφοράς πόντων στους μεταξύ τους αγώνες κατετάγη δεύτερος.
Στα πλέϊ όφς ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τους : Περιστέρι (78-68, 76-62), ΠΑΟΚ (74-64, 89-75) και Ολυμπιακό (τελικοί : 68-71, 72-56, 47-64, 66-56, 62-53).
Την ομάδα αποτελούσαν οι : Παταβούκας, Αλβέρτης, Μπουντούρης, Οικονόμου, Καλαϊτζής, Μάγλος, Τζεντίλε, Κόχ, Χούπμαν, Ράτζα, Φώτσης, Μποντιρόγκα, Μπέρκ, Γλυνιαδάκης.
2000 Πρωταθλητής Ελλάδος
Με κεκτημένη ταχύτητα από τον θρίαμβο του FINAL – FOUR της Θεσσαλονίκης ο Παναθηναϊκός πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις στα PLAY – OFFS του πρωταθλήματος κατέκτησε τον τίτλο με χαρακτηριστική άνεση.
Στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος το τριφύλλι, τερμάτισε στην πρώτη θέση με απολογισμό 21 νίκες – 5 ήττες, ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό, και σύνολο πόντων 1990 – 1681. Στα PLAY – OFFS αντιμετώπισε τους : Ηρακλή (88-61, 84-82), την ΑΕΚ (79-69, 67-77, 88-60) και στον τελικό τον ΠΑΟΚ (85-58, 69-62, 76-63).
Την ομάδα αποτελούσαν οι : Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Κόχ, Ρότζερς, Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντίρογκα, Μπουντούρης, Ρέμπρατσα, Μπέρκ, Κάτας, Καράγκουτης, Μάγλος, Γλυνιαδάκης.
2001 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 23ο του πρωτάθλημα Ελλάδας. Είναι η τέταρτη συνεχής κατάκτηση του τίτλου και πλέον το «τριφύλλι» αναγνωρίζεται απ’ όλους ως ο απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού μπάσκετ.
Στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην πρώτη θέση με απολογισμό 22 νίκες – 4 ήττες και σύνολο πόντων 2173 – 1855. Στην ημιτελική φάση των PLAY – OFFS απέκλεισε την ΑΕΚ (84-80, 82-74) και στην τελική φάση επικράτησε του Ολυμπιακού με 3-2 νίκες (83-70, 84-88, 73-57, 74-80, 79-63).
Την ομάδα αποτελούσαν οι : Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Κόχ, Ρότζερς, Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα, Μίντλετον, Ρέμπρατσα, Μπέρκ, Ροδοστόγλου, Μπαλογιάννης, Γλυνιαδάκης, Κάτας.
2003 Πρωταθλητής Ελλάδος
Επανήλθε στον θρόνο του ο Παναθηναϊκός μετά από ένα χρόνο απουσίας από την κορυφή. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν από την αρχή της χρονιάς το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και δικαίωσε τις προβλέψεις, κατακτώντας τον 5ο τίτλο του τα τελευταία 6 χρόνια και 24ο συνολικά. Η κυριαρχία του τριφυλλιού ήταν απόλυτη με την κατάκτηση του πρωταθλήματος να έρχεται με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, με την νίκη μέσα στα ‘Άνω Λιόσια επί της ΑΕΚ στον τέταρτο τελικό.
Στην κανονική σεζόν οι «πράσινοι» τερμάτισαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με απολογισμό 21 νίκες- 5 ήττες και στα πλέι οφς ξεπέρασαν τα εμπόδια του Ιωνικού Ν. Φ (92-69. 94-74), Περιστερίου (82-85, 71-69, 78-71), ενώ στον τελικό κέρδισαν την ΑΕΚ με 3-1 νίκες (77-68, 67-72, 84-73, 81-80)
Την ομάδα αποτελούσαν οι: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπαδόπουλος, Λάκοβιτς, Φώτσης, Μπαλογιάννης, Κουτλουάι, Μίντλετον, Τσαρτσαρής, Ζούζα, Μακ Ντόναλντ, Μπιούφορντ, Βιδάλης.
2004 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο «αυτοκράτορας» διατηρήθηκε και πάλι στον θρόνο του αφού κατέκτησε με χαρακτηριστική ευκολία και το πρωτάθλημα της περιόδου 2003-04 που είναι το 25ο στην ιστορία του. Οι «πράσινοι» ήταν οι κυρίαρχοι της σεζόν κάνοντας επίδειξη δύναμης κυρίως στην φάση των πλέι οφς, κερδίζοντας στον τελικό του πρωταθλήματος το Μαρούσι με 3-0 και νωρίτερα (στον α΄ γύρο) τον Ολυμπιακό με 2-0! Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς τερμάτισε στην 1η θέση της κανονικής περιόδου με απολογισμό 22 νίκες- 4 ήττες και ξεκίνησε στα πλέι οφς με τον Ολυμπιακό τον οποίο απέκλεισε από την συνέχεια με 2-0(79-76, 68-63).
Ακολούθησε ο Ηρακλής( 61-57, 55-73, 68-47) για να έλθει η… ώρα του τελικού με το «τριφύλλι» να επικρατεί πανηγυρικά του Αμαρουσίου με 3-0(101-71, 74-85, 77-66). Συνολικά ο Παναθηναϊκός τελείωσε την χρονιά με απολογισμό 29-5!
Οι «πράσινοι» πρωταθλητές ήταν οι: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς, Μπατίστ, Μασλαρινός, Χατζηβρέττας, Μίντλετον, Τσαρτσαρής, Γκαγκαλούδης, Μακ Ντόναλντ, Σάκοτα, Κούβαρης, Τζόουνς.
2005 Πρωταθλητής Ελλάδος
Τον 7ο τίτλο του στα τελευταία 8 χρόνια (και 26ο συνολικά) κατέκτησε ο Παναθηναϊκός επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά την κυριαρχία του στον Ελληνικό χώρο. Η σεζόν 2004-05 ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό τρόπο με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει στον τελικό την ΑΕΚ με 3-1 νίκες, κάνοντας το «μπρέϊκ»! Οι «πράσινοι» από την κανονική σεζόν έδειξαν την υπεροχή τους όταν και τερμάτισαν στην πρώτη θέση με απολογισμό 22 νίκες, 4 ήττες. Στην πρώτη φάση των πλέι οφς ο αντίπαλος ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός και το αποτέλεσμα ήταν το… σύνηθες. Αποκλεισμός με 2-0 νίκες (77-74, 95-77) και συνέχεια είχε ο Πανιώνιος τον οποίον απέκλεισε με 3-2 (96-77, 67-69, 92-69, 67-70, 101-57). Στον τελικό το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την ΑΕΚ κατακτώντας πανηγυρικά τον τίτλο με 3-1 (78-62, 79-84, 79-71, 87-71). Συνολικά, ο Παναθηναϊκός τελείωσε την σεζόν με απολογισμό 30-7!
Οι «πράσινοι» πρωταθλητές ήταν οι: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς, Μπατίστ, Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας, Μίντλετον, Μπάξτερ, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Σκεπάνοβιτς, Κουτλουάι, Σάκοτα, Ξανθόπουλος.
2006 Πρωταθλητής Ελλάδος
Για ακόμα μία σεζόν ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε την πλήρη κυριαρχία του στον Ελληνικό χώρο κερδίζοντας πολύ εύκολα το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πέτυχε μάλιστα ένα μεγάλο ρεκόρ κατακτώντας τον τίτλο με συνεχόμενα «σουίπ» στα πλέι οφ (δηλαδή χωρίς καμία ήττα). Με αποκορύφωμα την άνετη επικράτηση στον τελικό κερδίζοντας με 3-0 τον ΟΣΦΠ! Συνολικός απολογισμός 32-2 αφού στην κανονική περίοδο έκανε τις δύο μοναδικές του ήττες στη σεζόν. Στην πρώτη φάση των πλέι οφ ο Παναθηναϊκός απέκλεισε εύκολα τον Πανιώνιο με 2-0 (86-69, 104-86), ακολούθησε ο Άρης (3-0) στα ημιτελικά (83-67, 93-71, 79-72) για να έλθει η σειρά του Ολυμπιακού στον τελικό τον οποίον οι παίκτες του Ομπράντοβιτς «σκούπισαν» με 3-0 (82-76, 79-68, 82-70). Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Οι «πράσινοι» πρωταθλητές ήταν οι: Αλβέρτης, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς, Μπατίστ, Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας, Σπανούλης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Σκεπάνοβιτς, Τομάσεβιτς, Σάκοτα, Χάντερ.
2007 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο Παναθηναϊκός «παίζει» χωρίς αντίπαλο αφού και το 2007 τον βρήκε πρωταθλητή Ελλάδας, κερδίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Ολυμπιακό στους τελικούς, πιο δύσκολα πάντως από την προηγούμενη σεζόν αφού χρειάστηκαν και τα 5 παιχνίδια για να πανηγυρίσουν οι «πράσινοι» τον τίτλο. Την 1η θέση της κανονικής περιόδου την είχαν κατακτήσει πολύ νωρίς οι «πράσινοι» οι οποίοι στην 1η φάση των πλέι οφς απέκλεισαν το Μαρούσι με 2-0 νίκες(66-58, 73-70 εκτός) για να ακολουθήσει ο Πανιώνιος με … σκορ 3-0 (85-77, 69-65 εκτός, 85-67) Στους τελικούς ήταν η σειρά του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 3-2 νίκες (79-72,72-76, 86-85, 68-78, 89-76) και να κατακτά και αυτόν τον τίτλο με συνολικό απολογισμό 32-4.
Οι «πράσινοι» πρωταθλητές ήταν οι: Αλβέρτης, Ντελκ, Παπανικολάου, Μπετσίροβιτς, Μπατίστ, Σισκάουσκας, Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Σάκοτα, Τομάσεβιτς, Βούγιανιτς, Ξανθόπουλος, Γιαφτόκας.
2008 Πρωταθλητής Ελλάδος
Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε και το πρωτάθλημα για την σεζόν 2007-2008 και κατέκτησε το τέταρτο συνεχόμενο νταμπλ της ιστορίας του.
Για μία ακόμα φορά, ο «αιώνιος» αντίπαλός της ομάδας μας, Ολυμπιακός, βρέθηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό στους μεγάλους τελικούς, αλλά οι «πράσινοι» έκαναν αυτό που… ξέρουν καλά, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να σηκώνει μία ακόμα κούπα.
Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στο… φίνις της κανονικής περιόδου και έτσι πήρε στα χέρια του το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας μέχρι το τέλος της διαδρομής.
Στην πρώτη φάση των πλέι οφ ο Παναθηναϊκός «σκούπισε» την Ολύμπια Λάρισας (74-55 και 78-58) όπως έκανε και με τον Πανιώνιο στα ημιτελικά (91-75, 80-76, 98-75).
Στους μεγάλους τελικούς οι «πράσινοι» απέδειξαν πως δεν… είχαν αντίπαλο και πήραν το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες (83-79, 55-71, 78-67, 57-59, 90-76) κόντρα στον Ολυμπιακό.
Η σύνθεση των πρωταθλητών: Ομπράντοβιτς (προπονητής), Αλβέρτης, Περπέρογλου, Σπανούλης, Μπετσίροβις, Μπατίστ, Ζίζιτς, Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Ουίνστον, Τομάσεβιτς, Ταταρούνης, Γιασικεβίτσιους.
2009 Πρωταθλητής Ελλάδος
Το δεύτερο triple crown, το πέμπτο νταμπλ της ιστορίας του και το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα αλλά και το 110 πρωτάθλημα τα τελευταία 12 χρόνια πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα μας ολοκλήρωσε την σεζόν 2008-2009 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και του πέμπτου ευρωπαϊκού της τίτλου, πήρε και το πρωτάθλημα αφού επικράτησε του Ολυμπιακού με συνολικό σκορ 3-1.
Αν και ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου (22 νίκες και 4 ήττες), με τον Ολυμπιακό να παίρνει την πρώτη θέση (25-1) και το πλεονέκτημα έδρας η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς διατήρησε και φέτος τα ηνία.
Αφού απέκλεισε με 2-0 τον ΠΑΟΚ στην πρώτη φάση των πλέι οφ, έπραξε το ίδιο και στα ημιτελικά κόντρα στον Άρη, (3-0) και εν συνεχεία αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στους τελικούς με μειονέκτημα έδρας.
Η καλή… μέρα φάνηκε από το πρωί και στον πρώτο, κιόλας, τελικό ο Παναθηναϊκός «έσπασε» την έδρα των «ερυθρόλευκων» και επικράτησε μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 69-67 και ανέκτησε το πλεονέκτημα. Το 2-0 έγινε με τυπικές και… εντυπωσιακές διαδικασίες (91-64), ο Ολυμπιακός μείωσε σε 2-1(74-70) και μέσα στο κατάμεστο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων «γράφτηκε» το 3-1 και το 94-81 με τον Παναθηναϊκός να πανηγυρίζει το 30ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.
Η σύνθεση των πρωταθλητών: Ομπράντοβιτς (προπονητής), Αλβέρτης, Κέτσμαν, Σπανούλης, Περπέρογλου, Μπατίστ, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς, Σάκοτα, Βεργίνης, Σερμαντίνι, Γιασικεβίτσιους.
2010 Πρωταθλητής Ελλάδος
Όπως το ’99. Ο Παναθηναϊκός για δεύτερη φορά στην ιστορία του κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» αφήνοντας δεύτερο τον Ολυμπιακό.
Ο τέταρτος τελικός που έκρινε τον τίτλο διήρκεσε τέσσερις ώρες. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του άντεξαν, αγωνιστικά ήξεραν ότι είναι καλύτεροι και το έδειξαν, όπως έδειξαν ότι διέθεταν και τα τεράστια ψυχικά αποθέματα που οδήγησαν το «τριφύλλι» στο τρόπαιο. Οδήγησαν την ομάδα στον 31ο τίτλο ελληνικού πρωταθλήματος της ιστορίας της, στον όγδοο συνεχόμενο, στον 12ο τα τελευταία 13 χρόνια. Το τελικό 69-76 στο Φάληρο, έδωσε τη νίκη και ενθρόνισε τον Παναθηναϊκό με 3-1 (73-54, 72-79, 79-70, 76-69) στη σειρά των τελικών. Για την ιστορία θα πρέπει σημειωθεί πως στο φύλλο αγώνα καταγράφηκε διακοπή σε βάρος των γηπεδούχων στο 38’57’’ και ο αγώνας κατακυρώθηκε στους πρωταθλητές Ελλάδας με το τελικό 0-20.
Οι «πράσινοι» διένυσαν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για να φτάσουν στους πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια του ΣΕΦ, μέχρι να φτάσουν να τραγουδούν «οέ, οέ πρωτάθλημα μες στο Παλέ» ξανά μετά από 11 χρόνια. Οι πολλοί τραυματισμοί έδειξαν να στοιχίζουν. Δεν εμπόδισαν όμως από την άλλη την ομάδα να ανασυγκροτηθεί σε κάθε επίπεδο με τον κόσμο να μένει σταθερά στο πλευρό της στα δύσκολα. Το πάθος για τον τίτλο ήταν μεγάλο. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο με ρεκόρ, καθώς είχε παθητικό μόλις μία ήττα (23-1). Και όταν ήρθε η ώρα των πλέι οφ, ξεκίνησε με δύο σουίπ. Πρώτα επί του Πανιωνίου με 2-0 (92-57, 107-59) και στη συνέχεια επί του Πανελληνίου με 3-0 (88-58, 75-73, 75-65).
Η σύνθεση των πρωταθλητών: Ομπράντοβιτς (προπονητής), Τέπιτς, Σπανούλης, Περπέρογλου, Μπατίστ, Φώτσης, Nίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς, Καλάθης, Σερμαντίνι, Βεργίνης, Μπόγρης, Γιασικεβίτσιους, Γκόλεματς, Χέισλιπ.
2011 Πρωταθλητής Ελλάδος
Το πλεονέκτημα έδρας δεν έχει καμία σημασία. Όχι όταν λέγεσαι Παναθηναϊκός τουλάχιστον. Όπως απέναντι στην Μπαρτσελόνα, έτσι και απέναντι στον Ολυμπιακό το «τριφύλλι» έδειξε τι σημαίνει μέταλλο πρωταθλητή. Και κατέκτησε τον ένατο συνεχόμενο τίτλο του στο ΟΑΚΑ με το τελικό 3-1 επί των «ερυθρόλευκων».
Η χρονιά άρχισε μέσα στην αμφισβήτηση και κύλησε έτσι μέχρι τουλάχιστον το Μάρτιο. Η πρόκριση στο φάιναλ φορ άλλαξε την εικόνα, η κατάκτηση της Ευρωλίγκας έδωσε απαντήσεις και στο τελευταίο ερωτηματικό. Μπαίνοντας στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος είχε μειονέκτημα έδρας, αφού ο Παναθηναϊκός είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με το τέλος της κανονικής περιόδου. Οι «πράσινοι» ήξεραν τον τρόπο και το έδειξαν στο παρκέ, αποφεύγοντας για πολλοστή φορά τα μεγάλα λόγια.
Κλειδί για τον τίτλο του πρωταθλητή, τον 32ο στην ιστορία της ομάδας, ήταν η νίκη στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών στο ΣΕΦ. Το τελικό 70-75 έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε ταυτόχρονα «κλέψει» το πλεονέκτημα από τον αντίπαλό του. Το 0-2 έγινε στο ΟΑΚΑ (78-66). Η απόσταση μειώθηκε, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη στο δικό του «σπίτι» στον τρίτο τελικό (76-68). Ο τίτλος όμως κρινόταν στις τρεις νίκες. Και η ομάδα που έφτασε σε αυτόν τον αριθμό στα πλέι οφ ήταν ο Παναθηναϊκός σε έναν συναρπαστικό αγώνα που κρίθηκε στην παράταση (101-94). Κι αυτό παρά το ότι οι «πράσινοι» είχαν χάσει από το 1’10’’ της αναμέτρησης με διάστρεμμα τον Δημήτρη Διαμαντίδη.
Η σύνθεση των πρωταθλητών: Ομπράντοβιτς (προπονητής), Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου, Μπατίστ, Φώτσης, Σάτο, Nίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Βουγιούκας, Καλάθης, Καϊμακόγλου, Μπόγρης, Ζούμπος, Καραμαλέγκος.
2013 Πρωταθλητής Ελλάδος
Ο Παναθηναϊκός «γεννήθηκε» για να γράφει ιστορία. Και αυτό έπραξε για μία ακόμη φορά. Το DNA του πρωταθλητή λειτούργησε, παρά το ότι η ομάδα χτίστηκε από την αρχή. Η σελίδα γύρισε, αλλά το τριφύλλι ήταν αυτό που άνθισε και πάλι και με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο: Με ένα 0-3 στους τελικούς επί του Ολυμπιακού με διπλό «μπρέικ» της έδρας του ΣΕΦ.
Ο Παναθηναϊκός βίωσε ένα διαφορετικό καλοκαίρι το 2012. Διοικητικά τα ηνία ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Υπήρξε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία μετά από 13 χρόνια με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να παραδίδει τη σκυτάλη στον Αργύρη Πεδουλάκη. Από το έμψυχο δυναμικό παρέμειναν μόνο ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης και ο παλιότερος παίκτης της ομάδας, ο Κώστας Τσαρτσαρής. Ένα δύσκολο καλοκαίρι ξεκίνησε, η ομάδα χτίστηκε από την αρχή και πολλοί ήταν αυτοί που δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ποτέ η ομάδα των μεγάλων λόγων, αλλά των εκκωφαντικών πράξεων. Σταδιακά το παζλ συμπληρώθηκε. Στην πορεία κάποια «κομμάτια» του χρειάστηκε να αντικατασταθούν. Ο Άντι Πάνκο, ο Χίλτον Άρμστρονγκ, ο Ντέργουιν Κίτσεν, ο Τζέισον Καπόνο, ο Μάρκους Μπανκς, έφυγαν για να έρθουν ο Τζέιμς Γκιστ, ο Ραμέλ Κάρι, ο Αρ Τι Γκουίν.
Το τέλος της κανονικής περιόδου βρήκε τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης. Προσπέρασε με sweep το πρώτο εμπόδιο του Ικάρου (2-0), με τον ίδιο τρόπο άφησε στην άκρη και το δεύτερο εμπόδιο, αυτό του Πανιωνίου (3-0), για να έρθει η ώρα των τελικών. Οι «πράσινοι» έκαναν το πρώτο βήμα προς τον 33ο τίτλο της ιστορίας του στο πρωτάθλημα, στον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ, όταν και επικράτησαν 64-51. Στο ΟΑΚΑ ήρθε η δεύτερη νίκη με το τελικό 63-52. Ο τρίτος τελικός αποδείχθηκε επεισοδιακός. Ο Παναθηναϊκός είχε το προβάδισμα στο ΣΕΦ (72-76). Με 1’27’’ για τη λήξη έγιναν επεισόδια, για να ληφθεί αρκετή ώρα αργότερα η απόφαση για οριστική διακοπή της αναμέτρησης. Για μία ακόμη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα στο ΣΕΦ!
Η σύνθεση της πρωταθλήτριας ομάδας: Σχορτσανίτης, Μπράμος, Κάρι, Ματσιούλις, Ούκιτς, Λάσμε, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Γκιστ, Γκουίν, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης, Χαραλαμπόπουλος, Διαμαντάκος. Στη διάρκεια της χρονιάς αγωνίστηκαν και οι Χίλτον Άρμστρονγκ, Ντέργουιν Κίτσεν, Άντι Πάνκο, Τζέισον Καπόνο, Μάρκους Μπανκς. Προπονητής: Αργύρης Πεδουλάκης
Πηγή: paobc.gr
Ετικέτες: Ιστορία μπάσκετ. Μπάσκετ. Πρωταθλήματα μπάσκετ. Τίτλοι μπάσκετ. Τίτλοι μπάσκετ ανδρών.