Η ιστορία του Παναθηναϊκού στο μοντέρνο πένταθλο

Ίδρυση
Το τμήμα μοντέρνου πεντάθλου του Παναθηναϊκού ήταν από τα τελευταία που συστάθηκαν, όμως παρά το σύντομο διάστημα λειτουργίας του είχε αξιόλογες διακρίσεις στον ελληνικό χώρο. Το τμήμα ιδρύθηκε το 1978 μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Λιβέρη. Ο Παναθηναϊκός συμμετείχε και διακρίθηκε στο πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ κατά το ίδιο έτος.

1978-1986
Ο πρώτος τίτλος ήρθε για το σύλλογο 2 χρόνια αργότερα, όταν το 1980 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας με πρωταγωνιστές τους Παντελίδη, Λιβέρη, Τουρναβίτη και Βλαχόπουλο, Θαμβόπουλο, Ζυγούρα, Ιωαννίδη. Η ομάδα εξακολουθούσε να αγωνίζεται με την ίδια σύνθεση για τα επόμενα χρόνια κατακτώντας μόνιμα τη δεύτερη θέση, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1980 επίσης ο Τουρναβίτης αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και 4.100 βαθμούς στο ομαδικό, αναδείχθηκε 16ος, σημειώνοντας τη μοναδική αξιόλογη διεθνή παρουσία του συλλόγου.

1987-1991
Με διακριθέντες τους Κάστορα, Τουρναβίτη, Γραμματικόπουλο, Βολτέρο, Διαμαντή και Κουλιά ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για δεύτερη φορά το Πρωτάθλημα Ελλάδος το 1987. Με τη συνεισφορά αυτών των αθλητών ο Παναθηναϊκός κατακτούσε τη δεύτερη θέση έως το 1991 που ήταν και η τελευταία χρονιά που είχε αξιόλογη παρουσία το τμήμα. Στη συνέχεια υπήρξε απότομη και πλήρης παραμέληση του τμήματος και σύντομα ήρθε η διακοπή της λειτουργίας του.

Τίτλοι

  • 2 Πανελλήνια πρωταθλήματα
    1980, 1987

Αξιόλογοι αθλητές
Κώστας Τουρναβίτης
Δημήτρης Τουρναβίτης
Άρης Θαμβόπουλος
Διονύσης Λιβέρης
Νίκος Βλαχόπουλος
Παντελίδης
Διονύσης Κάστορας
Παναγιώτης Βολταίρος
Ε. Διαμαντής
Θοδωρής Γραμματικόπουλος
Δημήτρης Ζυγούρας

Πηγή: el.wikipedia.org

Ετικέτες: Ιστορία μοντέρνου πεντάθλου. Μοντέρνο πένταθλο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.