ΟΙ 7 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑ
Η ζωή γεννήθηκε στη θάλασσα και το θαλάσσιο σκι στην Ελλάδα, στον Όρμο Βουλιαγμένης. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά..) όπως το θαλάσσιο σκι διεθνώς και επισήμως δημιουργήθηκε στις 27 Ιουλίου 1946 στην (χωρίς θάλασσα) Ελβετία, η πρώτη ελληνική διάκριση παγκόσμια ήρθε από αθλητή ενός χερσαίου συλλόγου, του Παναθηναϊκού, τον Παντελή Κασιδόκωστα. Αυτό συνέβη το 1967 ενώ από τις 21 Ιουνίου 1963 τα ναυτικά σωματεία (ΝΟΒ, ΝΕΒ, ΝΟΚ, ΝΟΤΚ, ΝΟΙ, ΝΟΡ, ΙΟΘ, ΝΟΧ κτλ., κτλ.) δημιούργησαν Ομοσπονδία με μόνο χερσαίο αντιπρόσωπο τον Παναθηναϊκό.
Όμως ο Παναθηναϊκός είχε στα χέρια του ένα ατού που αποτελούσε ισχυρό χαρτί και τη καρδιά του αθλήματος, αυτή που έφερε και τη πανευρωπαϊκή διάκριση. Την οικογένεια Κασιδόκωστα, αποτελούμενη από 7 αδέλφια και 9 άνδρες. Αυτό έχει την εξήγησή του, διότι στα 7 αδέλφια πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίζεται ως συντελεστής επιτυχίας ο πατέρας τους ενώ υπάρχει ακόμη ένας Γιώργος Κασιδόκωστας, ξάδελφος αλλά και άνθρωπος της θάλασσας.
Ο Πάτερ – φαμίλιας υπεύθυνος της Λίμνης Βουλιαγμένης έμαθε από μικρά τα παιδιά του να κάνουν μακροβούτια 80 μέτρων (όπως ο ίδιος μέχρι τα βαθειά γεράματά του) να αγαπάνε τον Παναθηναϊκό και να δουλεύουν σκληρά κάτω από καλές ή αντίξοες συνθήκες.
Όταν οι σκιέρ των χιονιών και του βουνού, με πρώτους τον Αλεξανδρο Βούξινο και Στέλιο Βασιλόπουλο ήρθαν στον Όρμο για να διδάξουν σκι (ότι ακριβώς, είχε γίνει το 1946 στην Ελβετία) τα ποικίλης ηλικίας μαυριδερά αγόρια της Λίμνης τους πήραν τα πρωτεία. Και επαναλήφθηκε ακριβώς το συμβάν το 1947 στο γαλλικό Ζουάν Λε Πεν και στους Α’ Πανευρωπαϊκούς Αγώνες. Οι άνθρωποι του χιονιού, βεβαίως μεγάλης αντοχής αλλά όχι σκληροτράχηλοι δεν μπόρεσαν να διακριθούν. Αντίθετα τα 7 παιδιά της Λίμνης και του Όρμου, με πρώτους τους Παντελή, Γιώργο, Γιάννη και Γρηγόρη κέρδισαν, όλες τις δάφνες, τις προτιμήσεις του ασθενούς φύλου ακόμη και τη Δημαρχία της Βουλιαγμένης, μάλιστα κατ’ επανάληψη λόγω παγκοίνως αναγνωριζόμενης επιτυχίας.
Οι Πανευρωπαϊκές Διακρίσεις του Παντελή Κασιδόκωστα ήταν δύο. Η πρώτη με το αργυρό μετάλλιο στη κατηγορία νέων το 1967 και η δεύτερη το 1969. Πάλι στους πανευρωπαϊκούς Νέων και στις φιγούρες με το αργυρό μετάλλιο.
Μόνο που οι επιτυχίες αυτές δεν έτυχαν της προβολής που τους άξιζε καθώς την εποχή εκείνη κυβερνούσε η Χούντα (1967-1973), η οποία διά του Γ.Γ. Κωνσταντίνου Ασλανίδη επέλεγε σε ποια αθλήματα θα έκανε προβολή και σε ποια όχι. Και το θαλάσσιο σκι όπως και ο Παναθηναϊκός δεν περιλαμβάνοντο στα πρώτα. Αυτό δε το διαπιστώνουμε και στο βιβλίο «Επετηρίς Ελληνικού Αθλητισμού» που εκδόθηκε το 1970 και δεν περιλαμβάνει ούτε μία αράδα αναφοράς στην επιτυχία του Περικλή Κασιδόκωστα.
Ακροτελευταία χρονιά δράσης του θαλασσίου σκι στον Παναθηναϊκό ήταν το 1978. Από το 1979, τη νέα ηγεσία, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την πτώση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. το τμήμα διαλύθηκε.
Ετικέτες: Θαλάσσιο σκι. Ιστορία θαλάσσιου σκι. Παντελής Κασιδόκωστας. Τα επτά διεθνή θαύματα του Παναθηναϊκού σε 7 σπορ.