1961-1970: Η ιστορία του μπάσκετ

Η δεκαετία του ’60 ανήκει στην ΑΕΚ που έφερε και το πρώτο ευρωπαϊκό στη χώρα μας το 1968. Ο «δικέφαλος» κατακτά 6 πρωταθλήματα και ο Παναθηναϊκός τέσσερα, με παίκτες όπως οι Πέτρος Παναγιωταράκος, Πάνος Κουκόπουλος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Κώστας Πολίτης, Θανάσης Πέπας, Μιχάλης Κυρίτσης, Ανδρέας Χαϊκάλης κι ο δεινός σκόρερ Γιώργος Κολοκυθάς.

Το 1960-61 ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ένα σπουδαίο σύνολο που κατάφερε μετά από καιρό να φέρει στις τροπαιοθήκες του συλλόγου, το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής με απολογισμό 6 νίκες – 1 ήττα και σύνολο πόντων 447-388, ύστερα από σκληρή μάχη με τους Σπόρτιγκ και Ηρακλή που ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση. Ο τίτλος κρίθηκε σε αγώνες μπαράζ που ορίστηκαν στην Αθήνα, ο Ηρακλής αρνήθηκε να συμμετάσχει κι ο Παναθηναϊκός κερδίζοντας τον Σπόρτιγκ με 57-52 πήρε τον τίτλο. Οι Πρωταθλητές του ΄61 ήταν : Κουκόπουλος, Μακρίδης, Λιάμης, Παναγιωταράκος, Ζάνος, Κουτσούκος, Ταβουλάρης, Παπακωνσταντόπουλος, Μανδηλάρης, Δέδες, Κατσικίδης, Νάκιος, Σιτζάκης.

Τη σεζόν 1961-62 η ομάδα του «τριφυλλιού» κατέκτησε εκ νέου τον τίτλο του Πρωταθλητή σε μία εξαιρετικά αμφίρροπη διοργάνωση που στη τελική κατάταξη της ισοβάθμησαν τέσσερις ομάδες στην πρώτη θέση.
Απολογισμός 6 νίκες – 3 ήττες με σύνολο πόντων 607-554. Στους αγώνες μπαράζ που ακολούθησαν σημειώνοντας δυο νίκες (με Ηρακλή 71-67 και Τρίτωνα 79-70) και μία ήττα (Ανατόλια 66-68) , ο Παναθηναϊκός κατέκτησε δίκαια τον τίτλο. Την περίοδο 1961-1962 αρχίζει κι η ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου. Στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αντιμετωπίζει στον α’ γύρο τη Χάποελ Τελ Αβίβ, από την οποία και αποκλείεται με δύο ήττες (72-84, 56-82). Την ομάδα αποτέλεσαν οι : Λιάμης, Ταβουλάρης, Βασιλακόπουλος, Κατσικίδης, Παναγιωταράκος, Ζάνος, Μακρίδης, Αντωνιάδης, Μανδηλάρης, Παναγιωτίδης, Παπαδημητρίου, Κουκόπουλος.

Την επόμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός κατέλαβε την 4η θέση στο τοπικό πρωτάθλημα και πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου έμεινε στην 3η θέση, μετά την ήττα από τον Τρίτωνα (89-92) στο πλέον κρίσιμο παιχνίδι. Πάντως, ήταν η μόνη ομάδα που είχε καταφέρει να επιβληθεί της μετέπειτα πρωταθλήτριας ΑΕΚ, με 76-69.

Την επόμενη χρονιά (1963-1964) το πρωτάθλημα παίρνει άλλο επίπεδο μιας και δημιουργήθηκε η Α’ εθνική κατηγορία. Η κατάσταση αλλάζει, μιας και πλέον γίνονται αγώνες στις έδρες και των δύο ομάδων και δεν χρειάζεται πρόκριση από το τοπικό πρωτάθλημα για την τελική φάση του πανελληνίου. Ο ΠΑΟ τερμάτισε την 3η θέση με 12 νίκες σε 18 παιχνίδια, διατήρησε την έδρα του αήττητη, αλλά μακριά από αυτή πέτυχε μόλις τρεις νίκες , κάτι που του στοίχισε την πρωτιά.

Η περίοδος 1964-1965 σηματοδοτεί την ανανέωση της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, καθώς αποχώρησε η «παλιά φρουρά» και προωθήθηκαν τρεις αθλητές απ’ τα φυτώρια, που έμελλε να γράψουν σπουδαία ιστορία με την πράσινη φανέλα. Χρήστος Ιορδανίδης, Ανδρέας Χαϊκάλης και Μιχάλης Κυρίτσης αποτέλεσαν την τριάδα στην οποία ακούμπησε ο σύλλογος μελλοντικά, αφού οι παράγοντες βλέποντας πόσο ισχυρή ήταν εκείνη την εποχή η ΑΕΚ (κέρδισε τα τρία πρώτα πρωταθλήματα της Α΄ εθνικής) θέλησαν να δουλέψουν για το αύριο του συλλόγου. Δεν έχασαν!

Την περίοδο 1965-66 εντάσσεται στο δυναμικό του Παναθηναϊκού ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας εκείνης της εποχής, Γιώργος Κολοκυθάς. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 4 πρωταθλήματα το (1967, 1969, 1971, 1972), ενώ το 1969 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στο ελληνικό πρωτάθλημα σημείωσε 3.529 πόντους με ρεκόρ τους 51 την περίοδο 1966-1967. Τις χρονιές 1964, 1966 και 1967 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε 90 αγώνες και σκόραρε 1807 πόντους. Μέτρησε 25 συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική και σημείωσε 492 πόντους (μ.ο. 19,7). Παρότι το ρόστερ του ΠΑΟ εκείνη την σεζόν ήταν εξαιρετικό, για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να κοντράρει την ΑΕΚ, μένοντας στη 3η θέση , πίσω και από τον Αρη.

Φαινόταν, πάντως, ότι ο Παναθηναϊκός δημιουργούσε ομάδα για το μέλλον. Η ώρα του τίτλου δεν άργησε και την περίοδο 1966-67 οι «πράσινοι» ήταν κανονικός…οδοστρωτήρας. Η ομάδα ,με τον Γιώργο Κολοκυθά να βγαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτος σκόρερ με 705 πόντους, πήρε τον τίτλο με ρεκόρ 21 νίκες και μία μόνο ήττα απ’ το Παγκράτι (σύνολο πόντων 1830-1524). Η σύνθεση του ΠΑΟ ήταν : Κολοκυθάς, Παναγιωταράκος, Πολίτης, Πέππας, Κυρίτσης, Βασιλακόπουλος, Χαϊκάλης, Κουζούπης, Λιαμής, Λεκκάκης, Στεφάνου.

Την επόμενη σεζόν ο ΠΑΟ προσπάθησε να κάνει το repeat, αλλά η ΑΕΚ ήταν πολύ δυνατή και κατέκτησε τον τίτλο χωρίς να κάνει ήττα. Οι «πράσινοι» δεν το έβαλαν κάτω κι επέστρεψαν στη κορυφή το 1969. Την ίδια χρονιά το «τριφύλλι» κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη για πρώτη φορά. Φθάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά αποκλείεται από τη Δυναμό Τυφλίδας (81-67, 71-103). Η διοίκηση είχε ήδη τοποθετήσει τα θεμέλια ώστε ο ΠΑΟ να χτίσει την τεράστια ομάδα της δεκαετίας του 1970. Στην εξαιρετική βάση παικτών που είχε δημιουργηθεί (με πρώτο και καλύτερο τον Τάκη Κορωναίο),προστέθηκαν τα μετέπειτα αστέρια της εποχής (Κόντος, Κοκολάκης) κι ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ασυναγώνιστος για τους εγχώριους αντιπάλους.

Τη σεζόν 1969-1970 ο Παναθηναϊκός πρωτοπορεί, αφού έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που χρησιμοποίησε ξένο παίκτη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (τον Αμερικανό, Γκρίνγουντ). Παράλληλα, η απόκτηση του σούπερ σκόρερ Απόστολου Κόντου από τον Ιωνικό Ν.Φ, έκαναν τους «πράσινους» μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, αν και τελικά κάποιες άτυχες στιγμές έφεραν την ΑΕΚ στο βάθρο και τον ΠΑΟ δεύτερο, με απολογισμό νικών 17-5.

Πηγή: leoforos.gr

Ετικέτες: Ιστορία μπάσκετ. Μπάσκετ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.