Η ιστορία του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ γυναικών

Το γυναικείο τμήμα πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού ανήκει στα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου και λειτουργεί ανεξάρτητα από το επαγγελματικό ανδρικό. Το τμήμα ιδρύθηκε το 1969. Έχει κατακτήσει 24 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα Ελλάδος, ενώ έχει βρεθεί 2 φορές σε τελικό κυπέλλου Ευρώπης, όταν το 2000 αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 2009 αγωνίστηκε στον τελικό του Challenge Cup. 

Ιστορία

1969-1980

Το 1969 ο Παναθηναϊκός ίδρυσε το τμήμα βόλεϊ γυναικών και έτσι παρουσιάστηκε έτοιμος να πρωταγωνιστήσει αφού λίγο αργότερα το 1970 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και διοργανώθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το πρωτάθλημα Κέντρου. Ο πετοσφαιριστής του ανδρικού τμήματος, Ανδρέας Μπεργελές ήταν ο πρώτος προπονητής της ομάδας.

Στα μισά της περιόδου 1969-70 προπονητής της ομάδας αναλαμβάνει ο Σάββα Γκροζντάνοβιτς ο οποίος παράλληλα προπονούσε με επιτυχία και το ανδρικό τμήμα. Με κορυφαίες την αρχηγό Δόξα Ιωαννίδου και τις Κογεβίνα, Χατζηγιάννη, Γιαννουλάτου, Μανδανίδου ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα Κέντρου που διεξήχθη στη Λεωφόρο και το Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Το 1971 ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλητής Κέντρου αλλά και πρωταθλητής Ελλάδας επικρατώντας του Ηρακλή με 3-0 σετ στο κλειστό της ΧΑΝΘ. Το 1972 ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος στην Καβάλα επικρατώντας με 3-0 σετ ενάντια στον Άρη, τον Εθνικό, τον Ηρακλή, την Καβάλα. Πριν την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμούσε με το Αμερικάνικο Κολλέγιο το οποίο νίκησε με δυσκολία με 3-2 σετ ενώ βρέθηκε πίσω με 8-1 στο 5ο σετ. Την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Φενέρ Μπαχτσέ και προκρίθηκε στη 2η φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

To 1973 o Ζ.Α.Ο.Ν. ενισχύθηκε και διεκδίκησε το πρωτάθλημα Ελλάδας όμως ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 στον αγώνα της τελικής φάσης που διεξήχθη στο κλειστό της ΧΑΝΘ. Την επόμενη χρονιά όμως ο Ζ.Α.Ο.Ν. κερδίζοντας με 3-1 τον ΠΑΟ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε στην κατάκτηση του 5ου συνεχόμενου Πρωταθλήματος Κέντρου.

Το 1975 ο Σάββα Γκροζντάνοβιτς εγκατέλειψε την Ελλάδα μεσούσης της περιόδου και αντικαταστάθηκε από το Νίκο Μπεργελέ. Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά δεν κατέκτησε κανένα τίτλο παρά το ότι η Γιαννουλάτου αναδείχθηκε MVP των τελικών του Πρωταθλήματος. Το 1976 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα Κέντρου. Πριν τον αγώνα με το Ζ.Α.Ο.Ν. για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Πάτρα, η Γκύζη του ΠΑΟ συμπλέκεται με αθλήτρια του Ζ.Α.Ο.Ν. στο ξενοδοχείο και αποβάλλεται. Ο Ζ.Α.Ο.Ν. νικά τον Παναθηναϊκό με 3-2 και κατακτά για 3η συνεχόμενη φορά τον τίτλο. Η Γιαννουλάτου αναδεικνύεται και πάλι MVP των τελικών.

Το 1977 ο Παναθηναϊκός με το Νίκο Μπεργελέ στην τεχνική ηγεσία επιστρέφει στην κορυφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ενώ παράλληλα κατακτά και το Πρωτάθλημα Κέντρου. Το ίδιο συνέβη και το 1978. Στον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στη Νίκαια επικράτησε 3-2 σετ του Ζ.Α.Ο.Ν. ενώ βρέθηκε να χάνει με 0-2. Πρωταγωνίστριες ήταν οι Παυλάκου, Κόκκαλη, Καλούδη, Θεοφάνη, Αγγελή, Μπαρζούκα.

Το 1979 προπονητής αναλαμβάνει ο αθλητής του ανδρικού τμήματος του ΠΑΟ, Νίκος Κριτσολάκης και κατακτά και τους 2 τίτλους. Το 1980 ο Παναθηναϊκός μένει άτιτλος στην Ελλάδα όμως στην Ευρώπη αγωνίστηκε στα προημιτελικά του Κυπελλου Κυπελλούχων.

1981-1990

Το 1981 ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίζεται στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας. Η διοργάνωση διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία και ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε 4ος πίσω από την τροπαιούχο Λόχοφ και τις Μόμπιλ Τσετσίνα και Βισμπάντεν.

Ο έφορος της ομάδας Λάμπρος Κολοβός αποκτά για λογαριασμό του ΠΑΟ από το Ζ.Α.Ο.Ν. τον προπονητή Σούλη Τουρσούγκα και την αθλήτρια Παναγιώτα Μπονοβία και μετά από 2 χρόνια επιστρέφει στην κορυφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος το 1982 και κατακτά το Πρωτάθλημα Κέντρου που διεξήχθη για τελευταία χρονιά. Για να κατακτήσει ο Παναθηναϊκός το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1983 χρειάστηκε να επικρατήσει επί του Ζ.Α.Ο.Ν. με 3-2 σε αγώνα μπαράζ στο κλειστό του Πανελληνίου.

Το 1984 ο Παναθηναϊκός χάνει το πρωτάθλημα από τον Φιλαθλητικό. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Λάμπρος Κολοβός με τη βοήθεια του Γιώργου Βαρδινογιάννη αποκτούν μετά από πολλές προσπάθειες τη Λία Μήτση. Το 1985 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδας με καλύτερη διαφορά σετ μετά από ισοβαθμία με το Φιλαθλητικό ο οποίος όμως κατέκτησε τα 2 επόμενα πρωταθλήματα.

Το 1988 ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνίστριες τις Μήτση, Μπόρα, Ροτσίδου, Καρακώστα, Καπένη, Μαλαπέτσα, αναδεικνύεται πρωταθλητής. Το 1989 όμως ο ΠΑΟ θα αναδειχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του τρίτος στο Πρωτάθλημα. Ο Λάμπρος Κολοβός αναλαμβάνει τις μεταγραφές των Αγγελάκη, Σφυρή, Θεοδωράκη και Σκουλά για να επιστρέψει η ομάδα στην κορυφή το 1990.

1991-2000

Το 1991 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Ελληνικό Πρωτάθλημα για πρώτη φορά αήττητος επικρατώντας με 3-0 επί του Ιωνικού ΝΦ στον τελικό. Το 1992 μετά την απόκτηση της Ρούλας Πραγκαλούδη και την ελληνοποίηση των Μπάμπουλι και Γκεοργκίεβα ενισχύεται και κατακτά ένα ακόμη πρωτάθλημα, όμως στο τέλος της περιόδου παραιτείται ο Σούλης Τουρσούγκας και αποσύρεται η Λία Μήτση.

Τη θέση του προπονητή αναλαμβάνει ο Γιέρζι Βελτζ ο οποίος υπήρξε αναμορφωτής της Εθνικής Ανδρών. Με την παρουσία της Ιουλίας Σάλτσεβιτς ο Παναθηναϊκός κατακτά το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα αήττητος. Στην Ευρώπη αγωνίστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Την επόμενη χρονιά η Σάλτσεβιτς αποχωρεί και αποκτάται η Ντότσι και ο τίτλος χάνεται από τον Ιωνικό ΝΦ.

Το 1995 με προπονητή τον Περικλή Μπακοδήμο ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στις 4-5 Μαρτίου, στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Μίνστερ της Γερμανίας.

 Ηττάται στον ημιτελικό από τη Μίνστερ και στο μικρό τελικό από τη Μπρούμελ Ανκόνα, ενώ τον τίτλο πήρε η Μόντενα. Στο πρωτάθλημα ο τίτλος χάθηκε από το Φ.Ο. Βριλησσίων αναπάντεχα μέσα στη Λεωφόρο.

Το 1996 η Σάλτσεβιτς επιστρέφει από τον Ολυμπιακό και αποκτούνται οι Αμερικάνες Μπάκνερ και Μιλς όμως ο ΠΑΟ βρέθηκε στην τρίτη θέση. Το 1997 ο Φιλαθλητικός κατακτά για 3η φορά το Πρωτάθλημα παρά το ότι ο Παναθηναϊκός απέκτησε την Κορίνα Μετβέτεβα και είχε ξανά στον πάγκο τον έμπειρο Σούλη Τσουρούγκα. Το 1998 ο Γιάννης Νικολακάκης αναλαμβάνει την ομάδα και με πρωταγωνίστριες τις Μετβέτεβα, Αγγελάκη και Σφυρή κατακτά το Πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά όμως η Μετβέτεβα αγωνίζεται στην ομάδα των Βριλησσίων και κατακτά το Πρωτάθλημα αλλά και το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος όπου αναδείχθηκε MVP στον τελικό απέναντι στην πρώην ομάδα της τον ΠΑΟ.

Η δεκαετία έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αφού ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη γυναικεία ελληνική ομάδα βόλεϊ που αγωνίστηκε σε τελικό Ευρώπης. Το 2000 αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 11-12 Μαρτίου στην Περούτζια. Στον ημιτελικό επικράτησε με 3-0 επί της Ένκα Κωνσταντινούπολης αλλά στον τελικό ηττήθηκε με 3-0 σετ από την Περούτζια. Προπονητής ήταν ο Γιάννης Νικολακάκης και αθλήτριες οι Ιορδανίδου, Πιζέλε, Φεντότοβα, Σαπαρέφσκα, Μάσου, Γιαλένιου, Ντούλε, Αλιφεράκη, Αγγελάκη, Ζανάρα, Μπάμπουλι. Κατέκτησε επίσης το Πρωτάθλημα Ελλάδας επικρατώντας επί του Φιλαθλητικού, από τον οποίο όμως αποκλειστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2000 ο Λάμπρος Κολοβός αποχώρησε για λόγους υγείας μετά από 50 χρόνια προσφοράς στα διοικητικά του τμήματος.

2001-2010

Ο Γιάννης Νικολακάκης και η Σοφία Αγγελάκη μεταγράφηκαν στον Πανελλήνιο και προπονητής του ΠΑΟ ανέλαβε ο Γιάννης Ανδρεάδης ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Σωτηρόπουλο. Ο Παναθηναϊκός έχασε το πρωτάθλημα του 2001 στον 5ο αγώνα των τελικών μέσα στη Λεωφόρο από τον Πανελλήνιο. Την επόμενη χρονιά με προπονητή το Ματθαίος Φορτούνας ο Παναθηναϊκός δεν ενισχύθηκε με συνέπεια να καταλάβει την 4η θέση στο πρωτάθλημα που είναι και η πιο χαμηλή της ιστορίας του. Στο πρωτάθλημα του 2003 με προπονητή το Δημήτρη Ανδρεόπουλο κατατάσσεται 2ος φτάνοντας και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Το 2004 μπορεί να περιορίστηκε στο πρωτάθλημα στην 3η θέση και στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, όμως τη χρονιά εκείνη αγωνίστηκε στον ΠΑΟ η Ρούξι Ντουμιτρέσκου, η αθλήτρια που άλλαξε τις ισορροπίες υπέρ του.

Το 2005 ο Παναθηναϊκός προσλαμβάνει τον προπονητή Δημήτρη Μπαχράμη και αποκτά την αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος Μαρία Γκαραγκούνη, ενώ υπεύθυνος του τμήματος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Πιστιόλης. Με τη Ρούξι Ντουμιτρέσκου και τη Νίκη Γκαραγκούνη η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα στην έδρα του Φιλαθλητικού με 3-1 νίκες. Με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας κερδίζει και το πρώτο του νταμπλ επικρατώντας στον τελικό του φάιναλ-8 επί των Βριλησσίων στο Κερατσίνι.

Ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ και το 2006 και μετά τον τελικό με τον Πανελλήνιο, στο Μαρκόπουλο, η αρχηγός Νίκη Γκαραγκούνη παρέλαβε το Κύπελλο Ελλάδος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Το 2007 ο Παναθηναϊκός κατακτά αήττητος το Πρωτάθλημα, χάνοντας κατά τη διάρκεια του μόνο 5 σετ. Στους τελικούς του Πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός επικράτησε επί του Ολυμπιακού με 3-0 νίκες. Στο Κύπελλο Ελλάδας ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Ολυμπιακό όμως η διοργάνωση ματαιώθηκε λόγω του θανάτου του Μιχάλη Φιλόπουλου στα επεισόδια της Λεωφόρου Λαυρίου.

Το 2008 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας αντιμετωπίζοντας στον τελικό το Μαρκόπουλο το οποίο είχε ενισχυθεί με τη μεταγραφή των αδερφών Γκαραγκούνη από τον ΠΑΟ. Στο πρωτάθλημα Ελλάδος ο ΠΑΟ συνέχισε το αήττητο σερί που κρατούσε από την προηγούμενη χρονιά έως τους ημιτελικούς οπότε και έχασε μια φορά από τον Ηρακλή Κηφισιάς. Στους τελικούς του Πρωταθλήματος ο ΠΑΟ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και παρά το ότι έχασε το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο αγώνα της Λεωφόρου, στη συνέχεια ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 στον κρίσιμο 4ο αγώνα στην έδρα του Ολυμπιακού και με 3-2 νίκες αναδείχθηκε στη Λεωφόρο πρωταθλητής.

Το 2009 και πάλι ο Ολυμπιακός διεκδίκησε και πάλι επί ίσοις όροις το Πρωτάθλημα και μάλιστα προηγήθηκε με 2-0 νίκες στους τελικούς. Όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε και σημείωσε 3 συνεχόμενες νίκες και κατέκτησε τον τίτλο. Στο Κύπελλο οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 3-0 σετ και στη συνέχεια να κατακτά τον τίτλο με επίσης με 3-0 σκορ επί του Ηρακλή. Το 2010 ο Ολυμπιακός τερματίζει πρώτος στην κανονική περίοδο και αποκτά πλεονέκτημα έδρας, το οποίο δεν εκμεταλλεύτηκε καθώς ο Παναθηναϊκός κατέκτησε με 3-0 νίκες το πρωτάθλημα κερδίζοντας τις 2 φορές εκτός έδρας. Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 3ο συνεχόμενο νταμπλ επικρατώντας στον τελικό του Κυπέλου επί του Ολυμπιακού με 3-1 σετ.

2011

Το 2011 ο Παναθηναϊκός το 7ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα Ελλάδας. Στο κύπελλο ηττήθηκε στον ημιτελικό από την ΑΕΚ δίνοντας στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του.

Πηγή: el.wikipedia.org

Ετικέτες: Βόλεϊ. Ιστορία βόλεϊ γυναικών.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.