Ο έρωτας του Τόλη με το καλάθι του

11 Ιανουαρίου 2012 - ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟΛΗ
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ

                                        Κριτική ενός βιβλίου από τον Γιώργο Λιβέρη

Είναι ακριβώς ο έρωτας με το Καλάθι που έφεραν την Ελλάδα να αγαπήσει το Μπάσκετ και να την φέρει – αυτή τη μικρή και ελάχιστα οργανωμένη πατρίδα – στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της FIBA.

Το βιβλίο του Απόστολου Κόντου έχει ακριβώς αυτό τον τίτλο «ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ» και βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, ένα από τα ελάχιστα αθλητικά βιβλία ποιότητας που κάθε χρόνο κυκλοφορούν στον τόπο μας. Είναι δε βιβλίο ποιότητας διότι δεν είναι γραμμένο μαρκετίστικα, ούτε σκοπεύει εμπορικά. Αποτελεί μια πνοή ψυχής και μια έκφραση ζωής για τον μπασκετμπολίστα θρύλο που έμεινε στο παρκέ 20 χρόνια, χρόνος ρεκόρ για παίκτη του Σπορ αυτού.

Στο «ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ» ο αναγνώστης κρατά στα χέρια του ένα μεστό τόμο από 200 και πλέον σελίδες με αντίστοιχες φωτογραφίες, φάσεις μιας δεμένης αγωνιστικά καριέρας με το άθλημα. Όχι αποσπασματικά αλλά σε μια αρχή, συνέχειας παρακολουθεί κανείς τη θαυμάσια πορεία όχι του παίκτη, αλλά του ελληνικού Μπάσκετ, που ανακλαδίζεται ιστορικά, φωτογραφικά, εξελικτικά, μορφολογικά και φιλολογικά, ίσως η καλύτερη περίοδός του.

Η φιλολογική του καλλιέπεια προέρχεται και αυτή από έναν άνθρωπο του Μπάσκετ. Από τον Τάκη Ευσταθίου που εδώ και 30 χρόνια δεν έχει απομακρυνθεί ούτε μια μέρα από αυτό καλύπτοντάς το επαγγελματικά και δημοσιογραφικά. Έτσι επιδεικνύεται ένα υλικό με τεχνικές γνώσεις και λεπτομέρειες αλλά και με πάθος περιγραφής προερχόμενο από μια διπλή παράλληλη πορεία που δεν θα ήταν εύκολο να αποδοθεί από τρίτο.

Ταυτόχρονα με τα βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου παίκτη του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας παρουσιάζεται ένα ανάγλυφο ψηφιδωτό των συμπαικτών του σ’ ένα πλάνο ομάδων, αναμνήσεων, γεγονότων, περιστατικών, τόσο δογματικών που εντυπωσιάζουν ακόμη και όσους δεν είχαν την τύχη να εκτροφήσουν  βαθύτερα στο ευγενικό Σπορ.

Πέρα από την αναφορά ψυχής και την εσωτερική παρόρμηση της ανάγκης εξωτερίκευσης όλων των βιωμάτων με μια λεπτομερή αναφορά σ’ αυτά, το βιβλίο κρατά τον ιστορικό του χαρακτήρα και για τούτο θεωρείται σημαντική η προσφορά του στον περιορισμένο κύκλο της μπασκετικής βιβλιογραφίας που άρχισε μεν πριν 60 περίπου χρόνια με μια στατιστική έκδοση του Βαγγέλη Φουντουκίδη, αλλά δεν συνεχίστηκε με εντεινόμενους ρυθμούς όπως θα έπρεπε. Βέβαια η «Γαλάνης – data» μας προσφέρει όλα τα αριθμητικά δεδομένα θαυμάσια σερβιρισμένα στο πιάτο, αλλά έχουμε εμείς οι φίλοι του Μπάσκετ την ανάγκη της «έγγραφης ποιότητας» από τους ψημένους στο παρκέ ανθρώπους. Ένα τέτοιο βιβλίο μας πρόσφερε ο αξέχαστος Φαίδωνας Ματθαίου, που τόσο γλαφυρά τον μνημονεύει και τώρα ο Απόστολος Κόντος.

Μην τα ρωτάτε. Σήμερα ο αθλητισμός στη χώρα μας – στη συνολική του μορφή – βρίσκεται σε καταραμένη Τρίτη η Μεγάλη Παρασκευή. Η προσφορά του Απόστολου σε κτένισμα από τη γραφίδα του Τάκη μας προσφέρει μια διέξοδο από την αθλητική κακομοιριά και την απογοήτευση. όσοι πιστοί θα εναπομείνουμε, ουσιαστικοί κληρονόμοι μπασκετικών μεγαλείων του πρόσφατου παρελθόντος, θα προσδοκούμε την αναγέννηση, ανάπλαση, ανασυγκρότηση ή όπως αλλιώς θέλετε του ελληνικού αθλητισμού με πρώτο διαβατήριο, στο πέρασμα των συνόρων μιας νέας εποχής, αυτό του Μπάσκετ.

Επιμέλεια: Γιώργος Λιβέρης

Ετικέτες: Απόστολος Κόντος. Έρωτας με το καλάθι.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.