Αθλητές χωρίς όρια – Αθλήματα χωρίς ηλικία

17 Ιανουαρίου 2012 - ΑΘΛΗΤΕΣ
ΑΘΛΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΚΙΑ

του Γιώργου Λιβέρη 

Τρία αθλήματα στον παγκόσμιο χώρο δεν έχουν ηλικία. Η Σκοποβολή, η Ιππασία και η Ιστιοπλοΐα. Στα 3 αυτά αθλήματα έχουν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες σε ηλικία άνω των 70 ετών. Τελευταία  προστίθεται σ’ αυτά και το Αυτοκίνητο, αλλά αυτό αποτελεί μια άλλη ιστορία όπως θα έλεγε και ο Ράδυαρδ Κίπλινγκ.

Επομένως στην αναζήτηση των μακροβιότερων αθλητών τα 3 αυτά αθλήματα έχουν μια υπεροχή η οποία πρέπει να γίνεται κατανοητή ως εκ των πραγμάτων.

Ασφαλώς για να παραμένει ασκούμενος επί μακρόν κάποιος – ανεξαρτήτως Σπορ – θα πρέπει να έχει, πέρα από την αγάπη προς το άθλημα, μια σταθερότητα στον τρόπο ζωής του και μια αφοσίωση σ’ ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόγραμμα.

Στα πλαίσια της αναζήτησης στοιχείων και ατόμων μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της σταθερότητας άσκησης, μακροβιότητας, μακροζωίας κ.λ.π. βρίσκουμε μερικά άτομα σε λίγα σπορ που διεκδικούν το OSCAR της επιμονής. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Συμεών Συμεωνίδης

Ο ΣΥΜΕΩΝ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βετεράνων Στίβου πρέπει να κυριαρχεί. Άρχισε να αθλείται το 1951 (γεν. το 1933) με το επί κοντώ και συνεχίζει ακόμη. Το 2011 κέρδισε στους Βαλκανικούς Στίβου  Βετεράνων της Λουμπλιάνας 2 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Αισίως συμπλήρωσε 60 χρόνια πλήρους αγωνιστικής δραστηριότητας. Στο Στίβο βλέπουμε μια ακόμη μορφή με μεγάλη διάρκεια αλλά σε διαφορετική απεικόνιση. Ο ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ είναι ο μακροβιότερος πρωταθλητής με επίσημους τίτλους. Άρχισε το 1951 και τους ολοκλήρωσε το 1967. Και όλα αυτά τα 18 χρόνια με 23 τίτλους στο Σπριντ. Στο ίδιο άθλημα, στο Στίβο έχουμε επίσης τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΛΛΟ (γεν. το 1936) Πολιτικό Μηχανικό, ο οποίος συνεχίζει. Υπήρξε άριστος άλτης του ύψους τέλος δεκαετίας ’50 αρχές ’60, ενώ το 2011 διακρίθηκε στα εμπόδια των αγώνων Βετεράνων. Να υπολογίσουμε μια δραστηριότητα 55 ετών.

Νίκος Γεωργόπουλος

Διονύσης Λιβέρης

Μένοντας στο μέτρημα με δεκαετίες σταματάμε στο ΔΙΟΝΥΣΗ ΛΙΒΕΡΗ στη Σκοποβολή βεβαίως, άρχισε τη συμμετοχή και τις νίκες του το 1970 στους αγώνες παίδων και εξακολουθεί μέχρι το 2011, δηλαδή 41 χρόνια, χωρίς τα περιθώρια να έχουν κλείσει, αφού γεννήθηκε το 1962. Στο ίδιο άθλημα βλέπουμε τον ΑΛΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ να έχει 24 αγωνιστικά χρόνια, τα περισσότερα ως πρωταθλητής, τον ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ να έχει μια παρουσία 31 ετών ενώ από τους παλαιούς και αξέχαστους φίλους ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΔΗΣ παρέμεινε 24 χρόνια (1953 – 1977) και ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΑΣ 25 (1929 – 1954) αλλά σε 3 αθλήματα: Στίβο, Σκοποβολή και Χάντμπωλ.

Στο Ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς η φυσική κατάσταση είναι μια απαιτητή ανάγκη όταν θέλει κανείς να παίζει μπάλα σε πρώτη γραμμή. Εδώ τα πρωτεία διατηρεί ένα φαινόμενο του παρελθόντος, ο ΤΑΣΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ένας προικισμένος με φυσικά προσόντα ποδοσφαιριστής. Έπαιζε μπάλα 22 χρόνια (1929 – 1951) από τα οποία 16 (1934 – 1950) στην Α’  ομάδα του Παναθηναϊκού. Παρ’ όλον ότι ήταν Μπακ σημείωσε σε επίσημους πρωταθληματικούς αγώνες 46 γκολ. Έπαιξε 8 φορές με την Εθνική Ομάδα, παρά τα 4 χαμένα κατοχικά χρόνια (1941 – 1944) τον εμφύλιο κ.λ.π Ήταν ένας πλήρης παίκτης με εντυπωσιακό παιχνίδι και καλό χαρακτήρα.

Στην κορυφή και ο ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣμε 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή του Παναθηναϊκού και λίγο από ΑΕΚ έτσι για να διανθίζεται η ιστορία. Άρχισε στα 18 του (1949) και σταμάτησε το 1984. Υπήρξε ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος παίκτης με 50 συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα, σχεδόν σε όλο αυτό το διάστημα που έπαιζε. Ήταν ο Στρατηγός.

Μίμης Δομάζος

Βασίλης Κωνσταντίνου

Με παραμονή στο Ποδόσφαιρο θα πρέπει να αναφέρουμε ιδιαιτέρως τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ για την παρουσία του 19 χρόνια στην μπροστινή γραμμή ως τερματοφύλακας στον Παναθηναϊκό, αλλά και τη σύγχρονη προεδρία του στο Σύλλογο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών. Χωρίς βεβαίως να αναφερθούμε διοικητικά στην ΠΑΕ ή Πρόεδρο στο Μαρούσι. Άλλοι ποδοσφαιριστές με αξιόλογης  χρονικής διάρκειας καριέρα ήταν ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΝΟΞΥΛΑΚΗΣ (15 χρόνια), ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ (16 χρόνια), ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΝΑΚΗΣ (15 χρόνια) και άλλοι. Ίσως εδώ ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφέρουμε την περίπτωση των παλαιμάχων οι οποίοι συνεχίζουν και μετά να παίζουν από χόμπι και όχι ως πρωταγωνιστές. Είναι λίγο πολύ γνωστή η περίπτωση του ΛΑΚΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ που άρχισε ως έφηβος πυγμάχος το 1949, ως ποδοσφαιριστής πρώτης γραμμής από το 1950 μέχρι το 1960 και ακολούθως ως παλαίμαχος παίκτης μέχρι τον τωρινό αιώνα χάνοντας τη ζωή του σε διεθνές παιχνίδι στις ΗΠΑ.

Αριστείδης Καμάρας - Κώστας Λινοξυλάκης - Βαγγέλης Πανάκης - Λάκης Πετρόπουλος

Χρήστος Βαρτζάκης

Ευρύτερα στον ελληνικό χώρο ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΤΖΑΚΗΣ αναμφισβήτητα κυριαρχεί. Γεννήθηκε το 1911 στην Κωνσταντινούπολη από Ηπειρώτες γονείς, άρχισε να τρέχει το 1930 με τα χρώματα του Πειραϊκού και συνέχισε να τρέχει (από 1.500μ. μέχρι Μαραθώνιο) μέχρι τα 95 χρόνια του (!!). Πέθανε σε ηλικία 97 ετών (2008). Είχε ύψος 1.64 και βάρος 55 κιλά. Μια διετία πριν αρχίσει το Στίβο έπαιζε Ποδόσφαιρο με την ομάδα της Φρεαττύδας. Περιστασιακά τη δεκαετία του ’30 είχε κλιθεί στην Εθνική Ομάδα, κυρίως για τους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου. Αλλά υπήρξε άτυχος, διότι την περίοδο εκείνη κυριαρχούσαν στις μεγάλες αποστάσεις και βασικά στο Μαραθώνιο ο Στέλιος Κυριακίδης (νικητής της Βοστώνης με 2 ώρες 29,27) και ο Θανάσης Ραγάζος (Βαλκανιονίκης). Οι επιδόσεις του Βαρτζάκη ήσαν περί τα 16΄στα 5.000μ. 32΄με 33΄στα 10.000μ. και 3 ώρες στο Μαραθώνιο. Το επάγγελμά του ήταν ψήστης σε φούρνο (καθότι Ηπειρώτης).

Επιμέλεια: Γιώργος Λιβέρης

Ετικέτες: Αθλητές. Αθλητές χωρίς όρια - Αθλήματα χωρίς ηλικία.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.