Γεώργιος Καλαφάτης: Ο Ιδρυτής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου: Το ημερολόγιο έγραφε 3 Φεβρουαρίου 1908

3 Φεβρουαρίου 2013 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΓΡΑΦΕ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1908

 του Γιώργου Κάβουρα
Πρωταθλητή Δεκάθλου του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Γιώργος Καλαφάτης

Ο Γεώργιος Καλαφάτης και ο αδερφός του Αλέξανδρος γεννήθηκαν στην Αθήνα από εύπορους γονείς κατά την περίοδο όπου διοργανώνονταν οι αθλητικοί αγώνες τα ΖΑΠΠΕΙΑ, οι «ΖΑΠΠΕΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ» όπως ονομάστηκαν, οι οποίες άρχισαν το έτος 1859.

Ο ΜΕΓΑΣ αυτός ευεργέτης, ΕΥΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΠΠΑΣ, πέραν της μεγάλης προσφοράς του για την ανασύσταση και ανασυγκρότηση της πατρίδος μας μεγάλη – «μέγιστη» ήταν και η προσφορά του στον Αθλητισμό ανεπιφύλακτα υπήρξε ο προάγγελος και κύριος συντελεστής της ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ των ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, αρχής γενομένης από το έτος 1896. Ήταν ο νέος ΙΦΙΤΟς των σύγχρονων ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ΠΟΣΑ για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του Αθλητισμού στην πατρίδα μας.

Αυτό ήταν το αθλητικό έναυσμα τόσο για τον ΙΔΡΥΤΗ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ μας όσο και του αδερφού του, Αλέξανδρου, να εγγραφούν σε έναν από τους πλέον οργανωμένους Συλλόγους στην πατρίδα μας «ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ».

Ταυτόχρονα με τις σπουδές τους γυμνάζονταν σχεδόν καθημερινά επιδιδόμενοι ο μέν ιδρυτής Γιώργιος Καλαφάτης στο άλμα σε μήκος και στις ταχύτητες 100μ. και 200μ., ο δε αδερφός του στις ταχύτητες, τα 100μ., τα 200μ. και τα 400μ.

Στους προκριματικούς που έγιναν για την επιλογή των αθλητών που θα  εκπροσωπήσουν την χώρα μας στους Ολυμπιακού Αγώνες, ο ιδρυτής προκρίθηκε και έλαβε μέρος στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν και τελέστηκαν με εξαιρετική επιτυχία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

(Εδώ κάνοντας μία παρένθεση θέλω να κάνω γνωστό ότι στην πατρίδα μας μοναδική ομοσπονδία στην οποία υπαγόταν όλα τα αθλήματα του ολυμπιακού προγράμματος, ήταν ο ΣΕΑΓΣ, ο σημερινός ΣΕΓΑΣ ο οποίος την οριστική ονομασία του πήρε το έτος 1928. Στην παραπάνω ομοσπονδία υπαγόταν όλα τα αθλήματα του Ολυμπιακού προγράμματος).

Το έτος 1908 ο Γεώργιος Καλαφάτης ο αδερφός του Αλέξανδρος καθώς και μερικοί άλλοι αθλητές απεχώρισαν από τον «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ» και ίδρυσαν τον «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΘΗΝΩΝ». Αυτή ήταν η πρώτη ονομασία του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ» μας για να επακολουθήσουν άλλες τρείς τις οποίες θα αναφέρω κατωτέρω. (Το ημερολόγιο έγραφε 03 Φεβρουαρίου 1908).

Η μεγαλύτερη αθλητική διάκριση στον ΣΤΙΒΟ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ήταν το έτος 1909 όταν κατέκτησε την ΠΡΩΤΗ θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες στο αγώνισμα του ενός (1) ΣΤΑΔΙΟΥ (192μ.) με χρόνο 19′.8», αγωνιζόμενος με τα χρώματα του ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (τον σημερινό ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ Α.Ο.)

Ο ΣΕΑΓΣ όχι μόνο δεν συμπαθούσε το ποδόσφαιρο αλλά ούτε και να ακούσει ήθελε. Παρά την σκληρή πολεμική της επίσημης ομοσπονδίας προς το ποδόσφαιρο ο Γιώργος ο Αλέξανδρος και οι άλλοι αθλητές καλλιέργησαν το ποδόσφαιρο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το έτος 1910 για να δώσουν μεγαλύτερη αίγλη στο ποδόσφαιρο άλλαξαν την αρχική ονομασία του ομίλου και τον μετονόμασαν -τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ μας – σε «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ».

Απόστολος Νικολαΐδης

Το έτος 1915 ήρθε από την ΠΟΛΗ στον Όμιλό μας ο πολυτάλαντος και πολυσύνθετος αθλητής ο μετέπειτα ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ του Ελληνικού Αθλητισμού Απόστολος Νικολαιδης, που έπαιζε εξαιρετικά ποδόσφαιρο-βόλεϊμπολ- μπάσκτμπολ και ήταν και πρωταθλητής του Δεκάθλου.

Το έτος 1920 εκπροσώπησε την πατρίδα μας στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Αγώνες της ΑΜΒΕΡΣΑΣ στο αγώνισμα του Δεκάθλου.

Το έτος 1919 έχομε την τρίτη κατά σειρά μετονομασία του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ» μας σε «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ» – «Π.Π.Α.Ο»

Από το έτος αυτό και μετά πέραν του ποδοσφαίρου καλλιεργεί και αξιόλογο τμήμα Στίβου και συμμετέχει στους πανελλήνιους αγώνες με πρώτους αθλητες του :
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ
ΔΕΜΕΡΤΖΗ
ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ
ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
ΠΟΝΗΡΕΑ
ΚΑΡΥΟΦΙΛΗ
ΚΟΛΟΒΟ
ΛΙΑΡΟ
ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟ
ΠΑΜΠΟΥΚΗ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Το έτος 1924 δίδετε η οριστική ονομασία μέχρι των ημερών μας «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ»-«Π.Α.Ο.»

Ο Γεώργιος Καλαφάτης ξεκίνησε με ελπίδες με όνειρα και με φιλοδοξίες να δημιουργήσει έναν σύλλογο που θα ξεπερνούσε σε επιτυχίες τα σύνορα της πατρίδος μας και «χωρίς δισταγμό το επέτυχε με το παραπάνω» το όραμά του έγινε πραγματικότητα, καθόσον έβαλε τις βάσεις πάνω στις οποίες κτίστικε ο μεγάλος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο». και έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ στην πατρίδα μας όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε  δέκα επτά (17) αλλά αθλήματα του Ολυμπιακού προγράμματος.

Και το μεν ποδόσφαιρο ο «Π.Α.Ο.» έφθασε να παίξει στον τελικό των πρωταθλητριών ομάδων της Ευρώπης στο ΓΟΥΕΜΠΛΕΫ το δε μπάσκετμπολ να κατακτά το ένα μετά το άλλο τα πρωταθλήματα τόσο εντός της πατρίδας μας όσο και στην ΕΥΡΩΠΗ, το δε βόλεϊμπολ τόσο των ανδρών όσο και γυναικών να έχει ευρωπαικές διακρίσεις. Μέσα δε από «τα σπλάχνα» του ξεπήδησαν πρωταθλητές Ολυμπιονίκες και αθλητές με παγκόσμια ρεκόρ που τίμησαν τον Όμιλό μας και δόξασαν την πατρίδα μας. Όλα τα παραπάνω επετεύχθησαν –πραγματοποιήθηκαν- σε μία ρομαντική εποχή που ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ μας ήταν ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΝΑΣ με αθλητές και παράγοντες στεφανίτες (αγωνιζόταν για τον ΚΟΤΙΝΟ τον κλάδο ΕΛΙΑΣ). Από το έτος 1979 έχουμε ποδοσφαιριστές και παράγοντες ΧΡΗΜΑΤΙΤΕΣ ΕΜΕΙΣ οι νεώτεροι συναθλητές του ιδρυτή ΙΔΡΥΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ και φίλαθλοι θυμόμαστε με τον δέοντα και πρέποντα ΣΕΒΑΣΜΟ τον ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΑΣ και επαναλαμβάνομαι τον ύμνο του ομίλου μας που πρωτοακούστηκε από την ΓΛΥΚΙΑ φωνή του αγνού φανατικού φιλάθλου μας ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ:

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ…..ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΙΛΟΙ ΟΤΑΝ ΔΟΥΝ ΤΡΙΦΥΛΛΙ…..»

Στίχοι Γεώργιου Οικονομίδη – Μελοποίηση Γεώργιου Μουζάκη

Εμείς οι αθλητές, οι αθλήτριες και παράγοντες του χθές και του σήμερα ευχόμεθα ΟΛΟΨΥΧΑ στους σημερινούς Διοικούντες του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ μας σε όλα τα τμήματα να κτίσουν ένα ΣΥΛΛΟΓΟ αντάξιο και γιατί όχι ανώτερο του ενδόξου παρελθόντος και να ατενίζουν με αισιοδοξία το ελπιδοφόρο μέλλον για διακρίσεις και γράφοντας νέες χρυσές σελίδες στην Ιστορία του Αθλητισμού μας ακόμα και σε ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Ετικέτες: 105 χρόνια. Ιστορία Παναθηναϊκού.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.