Ο Παναθηναϊκός γύρισε από το -13 για να πανηγυρίσει τον 13ο τίτλο του σε έναν συναρπαστικό τελικό που κρίθηκε στην πράσινη ψυχή. Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 70-71.

Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι Κυπελλούχος Ελλάδος. Αν στο ΣΕΦ γύρισε από το -18 για να χάσει τη νίκη στις λεπτομέρειες, στον τελικό στο Ελληνικό, επέστρεψε από το -13 που έχανε στο 28’.

Με όπλο του την άμυνα του, που τον πρόδωσε σε αρκετά σημεία, αλλά κράτησε για 5’ τον Ολυμπιακό χωρίς πόντο στο τέλος του αγώνα, ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 70-71 τους ερυθρόλευκους, ανήμερα των… γενεθλίων τους, για να πανηγυρίσει την 13η του κούπα.

Η άμυνα και η ψυχή των πρασίνων και κυρίως του Διαμαντίδη, του αειθαλή και ακούραστου Σάτο, αλλά και το κυνήγι σε όλο το γήπεδο του Σπανούλη από τον Καλάθη, έδωσε μία παλικαρίσια νίκη σε έναν τελικό για… άντρες!

Και οι πράσινοι όχι μόνο ήταν άντρες αλλά έδειξαν ακόμα και όταν έχαναν με εννέα στο 32’ πως όταν θέλουν να κερδίσουν… ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ με τίποτα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τα δεκάλεπτα: 17-25, 18-13, 23-17, 12-16

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 11, Παπανικολάου, Άντιτς 13(2), Σπανούλης 12 (4/14 σουτ), Μάντζαρης 2, Ντόρσεϊ 2, Κέσελι 7(1), Γκετσεβίτσιους 2, Σλούκας 4(1), Πρίντεζης 17(1)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σμιθ, Καϊμακόγλου 8, Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 9, Λόγκαν, Σάτο 10(2/2 τριπ., 6 ριμπ., 4 κλεψ.), Γιασικεβίτσιους 10(1), Τσαρτσαρής 5(1), Διαμαντίδης 9(1/8 σουτ, 7 κλεψ., 7 ασίστ) , Βουγιούκας 7, Καλάθης 7(1).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με όρεξη για πολύ… ξύλο στην άμυνα και οι διαιτητές επέτρεψαν εκατέρωθεν το σκληρό παιχνίδι με το σκορ να είναι πολύ χαμηλά. Ο Παναθηναϊκός με τον Διαμαντίδη να κάνει συνεχόμενες διεισδύσεις και να σπάει την μπάλα στον Σάτο ή να βρίσκει τον Μάριτς μετά από πικ εν ρολ, έδωσε τις λύσεις επιθετικά στους πράσινους.

Έτσι με έξι πόντους του Μάριτς και τον Καλάθη να παίρνει και αυτός πρωτοβουλίες το σκορ έγινε 6-13 στο 5’. Η διαφορά ανέβηκε περισσότερο στη συνέχεια με τον Σάτο να βγάζει το λάδι στους Μάντζαρη και Σλούκα και τον Παναθηναϊκό με τον Αφρικανό να φτάνει τους 8 πόντους να κάνει το 8-19 στο 7’.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήρθε από την περιφέρεια αλλά και εκμεταλλευόμενος στο 100% τα λάθη του Παναθηναϊκού για να μειώσει σε 17-24 στο 9’. Η είσοδος του Λόγκαν έδωσε λύσεις στην δημιουργία των πρασίνων και με νέο σερί, το σκορ έγινε 17-29 στο 11’. Με τον Χάινς στο παρκέ, οι πράσινοι προσπάθησαν να ποστάρουν τον Βουγιούκα, αλλά ο Έλληνας σέντερ ήταν άστοχος για να κολλήσει η μπάλα στα χέρια του περισσότερο από όσο έπρεπε και να κολλήσει μαζί του και επιθετικά ο Παναθηναϊκός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα επόμενα πέντε λεπτά οι πράσινοι είχαν μόνο δύο πόντους, αλλά με όπλο τους, την πιεστική άμυνα, κυρίως στην περιφέρεια κρατούσαν μία διαφορά ασφαλείας (26-31 στο 16’). Με το τρίποντο του Άντιτς και τον πρώτο ερυθρόλευκο αιφνιδιασμό στο παιχνίδι η διαφορά έπεσε σε απόσταση βολής (31-34 στο 17’) με τον Ζοτς να είναι φανερά απογοητευμένος από το επιμέρους 14-5 σε έξι λεπτά στην δεύτερη περίοδο.

Το παιχνίδι ξανάρχιζε από το μηδέν, με τον Ολυμπιακό να μειώνει σε 33-34 στο 18’ και τον Παναθηναϊκό να μην έχει λύσεις απέναντι στην ζώνη των ερυθρολεύκων, που με κορυφαίους τους Άντιτς και Χάινς είχε φέρει τα ματς στα μέτρα του.

Ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (μετά το 2-0 στην αρχή) στο 22’ και ο Παναθηναϊκός είχε να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα με τα φάουλ που είχαν φορτωθεί οι Καϊμακόγλου, Τσαρτσαρής και Καλάθης, αλλά κυρίως έψαχνε λύσεις στην επίθεση του, που είχε γίνει πολύ στατική. Το σκορ έγινε 48-39 στο 24’ σε ένα ματς που πήγαινε όπως ήθελε ο Ολυμπιακός και τον Παναθηναϊκό να έχει συμπληρώσει γρήγορα και πέντε ομαδικά φάουλ.

Ότι και να έκανε από τον πάγκο ο Ομπράντοβιτς δεν έδειχνε να πιάνει, με τους παίκτες του να έχουν ξεχάσει την καλή άμυνα του πρώτου ημιχρόνου και να έχουν δεχθεί 15 πόντους σε λιγότερο από πέντε λεπτά αγώνα με την διαφορά να μεγαλώνει (58-45 στο 38’). Ο Πρίντεζης αλλά και ο Σπανούλης σαν πλέι μέικερ είχαν οδηγήσει στην ολική ανατροπή τον Ολυμπιακό, που γινόταν λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο.

Οι πράσινοι με τον Βουγιούκα και τον Σάρας επιθετικά και τον Διαμαντίδη να φαίνεται να ξυπνάει «έτρεξαν» ένα σερί 10-0 για να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό ήταν να παίξουν άμυνα και όταν το έκαναν έστω για 2’ μείωσαν σε 58-55 δείχνοντας ότι δεν τα έχουν παρατήσει.

Χάινς και Άντιτς έδωσαν και πάλι την λύση για τους ερυθρόλευκους που ξαναπήγαν την διαφορά κοντά σε διψήφιο αριθμό (66-57 στο 32’). Η απάντηση ήρθε από την άμυνα, που ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Τσαρτσαρής με τρίποντο από την γωνία μείωσε στους δύο (68-66) και ο Διαμαντίδης με το έβδομο κλέψιμο του, έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ισοφάρισει. Το ματς έγινε ρουλέτα και κάθε φάση, κάθε σουτ στα τελευταία τέσσερα λεπτά μετρούσε διπλό.

Μπατίστ και Σάτο αστόχησαν σε δύο διαδοχικές επιθέσεις, αλλά Καλάθης και Τσαρτσαρής έκαναν δύο διαδοχικά κλεψίματα, για να πάει στις βολές ο πρώτος στο 37’ και να κάνει το 68-68 στο 37’.

Ο Σπανούλης αστόχησε για δέκατη φορά στο παιχνίδι και ο Διαμαντίδης από την γραμμή των βολών έκανε το 68-70. Ο Παναθηναϊκός με το 15ο κλέψιμο του θα μπορούσε να ξεφύγει και άλλο στο σκορ, αλλά αντ αυτού ο Πρίντεζης ισοφάρισε σε 70-70, 1’40’’ πριν το τέλος.

Ο Μπατίστ ήταν άστοχος στο χουκ, αλλά ευτυχώς για τους πράσινους, ο Ντόρσεϊ με επιθετικό φάουλ, έδωσε την μπάλα πάλι στον Παναθηναϊκό. Ο Διαμαντίδης ήταν και πάλι άστοχος, αλλά ο Μπατίστ έκοψε εντυπωσιακά τον Πρίντεζη, με την μπάλα να πηγαίνει και πάλι σε πράσινα χέρια.

Και συγκεκριμένα σε αυτά του Διαμαντίδη που κέρδισε το φάουλ από τον Μάντζαρη και 27’’ πριν το τέλος με μία βολή έκανε το 70-71. Η άμυνα θα έκρινε τον τίτλο και το σουτ του Παπανικολάου πάνω σε πίεση ήταν άστοχο, για να πάρει ο Παναθηναϊκός τον τίτλο…

Πηγή: prasinanea.gr

Ετικέτες: Αγώνες μπάσκετ. Κύπελλα μπάσκετ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.