23/4: Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη

Σαν σήμερα 23/4 1931, τα τελευταία γκολ του Άγγελου Μεσσάρη. Αφιέρωμα στον «Ξανθό Άγγελο», τον καλύτερο προπολεμικά Έλληνα ποδοσφαιριστή που σταμάτησε τη μπάλα, σε ηλικία μόλις 22 ετών…

Ο Άγγελος Μεσσάρης δεν ήταν απλώς ποδοσφαιριστής. Ήταν κάτι παραπάνω από ίνδαλμα στα χρόνια του. Όσοι, τυχεροί, έζησαν την εποχή που μεσουρανούσε μιλούσαν για τον καλύτερο παίχτη που έχει βγάλει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 1931, ο «Ξανθός Άγγελος» όπως τον φώναζαν, σκοράρει δις κατά της ΑΕΚ. Και τα δύο τέρματα με κεφαλιά. Αυτά ήταν και τα τελευταία γκολ του ποδοσφαιριστή, που μυστηριωδώς σταμάτησε την μπάλα σε ηλικία μόλις 22 ετών!

Η εποχή ήταν δύσκολη για τον Παναθηναϊκό. Οι διοικητικές αναταράξεις μεγάλες. Παίχτες είχαν αποσκιρτήσει και είχαν δημιουργήσει τα «πράσινα πουλιά». Οι λόγοι αποχώρησης του Μεσσάρη δεν μπορούν να ειπωθούν από κανέναν με σιγουριά. Ίσως καλύτερα, γιατί αυτό το μυστήριο που πλανάται είναι που γοητεύει… Άλλοι λένε πως τα «έσπασε» με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου. Έχει γραφτούν χιλιάδες υπερβολές, μέχρι και ότι ο Απόστολος Νικολαΐδης τον χαστούκισε. Πολλοί πιστεύουν πως έφυγε λόγω τον αριστερών του πεποιθήσεων που έρχονταν σε αντιδιαστολή με τα «πιστεύω» ανθρώπων της διοίκησης. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι να αποχώρησε για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Τα παιχνίδια που πήρε τον Παναθηναϊκό στις πλάτες του είναι δεκάδες. Το σημαντικότερο όμως είναι ένα: το 8-2 επί του Ολυμπιακού. Όταν ο Μεσσάρης έκανε τα πάντα. Μάγεψε κυριολεκτικά φίλους του Τριφυλλιού, αλλά ακόμα και αντιπάλους, σκόραρε, ντρίπλαρε, έτρεχε ασταμάτητα, μοίραζε έτοιμα γκολ.

«Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό
Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό
Κι άλλα τέ – κι άλλα τέσσερα στον Άρη
Γεια σου Ά – Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη»

Συνολικά στην καριέρα του πέτυχε 52 γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ φόρεσε και το εθνόσημο σε τέσσερα ματς.

Μετά τις σπουδές του αποχώρησε από την Ελλάδα. Επέστρεψε στο Κέιπ Τάουν, όπου είχε μεγαλώσει και εργάστηκε εκεί. Γύρισε ξανά στην πατρίδα του μετά από αρκετά χρόνια και εργάστηκε στο Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη. Έφυγε από τη ζωή το 1978. Θα δοξάζεται αιώνια ως ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Άγγελος Μεσσάρης.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.