11/5: Το εγκαίνια, το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και η λευκή φανέλα

Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου 1908 ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών παρουσιάζε στο φίλαθλο κοινό τις ομάδες του. Λευκή φανέλα, μαύρο παντελόνι η πρώτη ενδυμασία του Παναθηναϊκού…

Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής του, στις 3 Φεβρουαρίου 1908, οργανώθηκε σε όλους τους τομείς. Μάζεψε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, έφτιαξε τρεις ομάδες με κριτήρια την ηλικία και την αξία των παιχτών, μέχρι και τμήμα αρχαρίων. Τον Μαΐο, λοιπόν, του ίδιου έτους ήταν έτοιμος να παρουσιαστεί στο φίλαθλο κοινό.

Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου 1908, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Συλλόγου που έμελε να αλλάξει ολοκληρωτικά τον ελληνικό αθλητισμό και να δοξαστεί ως ο πιο πρωτοπόρος της χώρας.

Το Greenzone.gr θυμάται:

Ο Τύπος της εποχής προανήγγειλε τη γιορτή του ποδοσφαιρικού Ομίλου:

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πάσα επισημότητα. Το ρολόι δείχνει 5 και μισή όταν στο ασκητήριο του Π.Ο.Α. στην οδό Πατησίων, εκεί που σήμερα βρίσκεται η ΑΣΟΕ, ξεκίνησαν να μαζεύονται εκλεκτοί καλεσμένοι, άνθρωποι του αθλητισμού, Aνάμεσά τους ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Λάμπρος, ο ιδρυτής του Ομίλου Γιώργος Καλαφάτης, ο πρόεδρος Μαρίνος Μαρινάκης και ο γενικός γραμματέας Κ. Γουλιμής.

Η δεξίωση ξεκίνησε με αγώνα επίδειξης ανάμεσα στην α’ και την β’ ομάδα του Ομίλου. Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι οι φιλόδοξοι ερευνητές «ερυθρόλευκου» χρώματος είτε μπλέχτηκαν από λάθος τους, είτε σκόπιμα, και ξεκίνησε από αυτό το παιχνίδι ο μύθος της πρώτης κόκκινης φανέλας του Παναθηναϊκού. Η α’ ομάδα φορούσε λευκή φανέλα και μαύρο παντελονάκι. Κόκκινα φόρεσε μόνο η β’ ομάδα για δύο παιχνίδια.

Πριν θυμηθούμε τι ακριβώς έγραψε για τα εγκαίνια η εφημερίδα «Ακρόπολις», να επισημάνουμε ακόμα ότι ανάμεσα στις σπουδαίες προσωπικότητες που αγωνίστηκαν σε αυτό το φιλικό παιχνίδι, όπως οι Καλαφάτης και Κάμπελ, παρελαύνει και το όνομα του Κωσταντίνου Τσικλητήρα. Ο μετέπειτα χρυσός Ολυμπιονίκης στη Στοκχόλμη και ακολούθως εθνικός ήρωας που χάρισε τη ζωή του στο μέτωπο κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού…

Ετικέτες: Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.