Η πορεία του Παναθηναϊκού προς το Γουέμπλεϊ

Πριν από 42 χρόνια ο Παναθηναϊκός έφθασε εκεί που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει καταφέρει. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου οι πράσινοι, στις 2 Ιουνίου 1971, αντιμετώπισαν τον Άγιαξ.

Το prasinanea.gr σας θυμίζει όλα τα παιχνίδια που έκαναν την Ελλάδα να βγει στους δρόμους για να γιορτάσει, να ριγήσει από συγκίνηση και να νιώσει υπερήφανη σε δύσκολες εποχές για την χώρα.

Α’ Γύρος

Ζενές Ες- Παναθηναϊκός 1-2

Το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο κύπελλο Πρωταθλητριών δόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1970 στο Λουξεμβούργο, ενάντια στην πρωταθλήτρια της χώρας Ζένες Ες. Ήταν δεδομένο ότι το «τριφύλλι» ήταν ανώτερο από την αντίπαλο του και αυτό το απέδειξε με την επικράτηση του εκτός έδρας. Στο 6 λεπτό ο Αντώνης Αντωνιάδης άνοιξε το σκορ, για να ισοφαρίσει όμως ο Ντι Τζενόβα δύο λεπτά αργότερα. Οι «πράσινοι» έκαναν το 2-1 με τον Ελευθεράκη στο 35’, σκορ το οποίο θα ήταν και το τελικό. Διαιτήτευσε ο Μάσεμ (Γαλλίας).

Ζενές Ες: Ρ. Χόφμαν, Ζ. Χόφμαν, Σάουλ (75’ Ερ), Μοροκούτι, Ντραγκάβα, Σουλέρ (80’ Χασμάλα), Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζενόβα, Λάνγκερ, Μπαρτολόσι.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (86’ Καψής), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (80’ Δεληγιάννης).

Παναθηναϊκός- Ζενές Ες 5-0

Η ρεβάνς της Αθήνας στις 30 Σεπτεμβρίου, ήταν μια καθαρά τυπική διαδικασία για το «τριφύλλι». Μετά την εκτός έδρας νίκη του στο Λουξεμβούργο, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 5-0 στην Λεωφόρο την Ζένες Ες και πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το 1-0 «έγραψε» ο Ελευθεράκης στο 17’ και ακολούθησε καρέ τερμάτων του Αντωνιάδη, αρχικά στο 27’, έπειτα στο 30’, στο 37’ και στο 58’. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Λεντόνι από τη Μάλτα.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (46’ Μητρόπουλος), Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46’ Γονιός).

Ζενές Ες: Ρ. Χόφμαν, Ζ. Χόφμαν, Σαούλ, Μοροκούτι, Ντα Γκράβα, Σουλέρ, Ντουέ, Αλαμάνο, Ντι Τζενόβα, Λάνγκερ, Μπαρτολόσι.

Β’ Γύρος

Παναθηναϊκός- Σλόβαν Μπρατισλάβα 3-0

Στην β’ φάση του κυπέλλου Πρωταθλητριών, το «τριφύλλι» θα αντιμετώπιζε την Σλόβαν Μπρατισλάβα. Οι Τσεχοσλοβάκοι ήταν μια από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης, έχοντας κατακτήσει το κύπελλο Κυπελλούχων το 1969 και φάνταζαν ένα πολύ δύσκολο εμπόδια για το συγκρότημα του Πούσκας. Οι «πράσινοι» όμως είχαν αντίθετη άποψη και με επιβλητική εμφάνιση στην Λεωφόρο στις 21 Οκτωβρίου, έβαλαν βάσεις πρόκρισης επικρατώντας με 3-0. Σκόρερ χρήστηκαν οι Δομάζος (3’), Αντωνιάδης (55’) και Δεληγιάννης (87’). Διαιτήτευσε ο Μπαρμπουλέσκου (Ρουμανίας).

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Δομάζος, Ελευθεράκης, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).

Σλόβαν: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Ζ. Σλοχά, Λ. Σλοχά, Χρίβλακ (46’ Σβέλιχ), Χριβλίτσακα, Ζ. Τσάπκοβιτς, Γ. Τσάπκοβιτς, Μόντερ (84’ Γιούρεν), Γιόκλ, Μέντβικ.

Σλόβαν Μπρατισλάβα- Παναθηναϊκός 2-1

Ο Παναθηναϊκός πήγαινε στον επαναληπτικό της Μπρατισλάβας στις 4 Νοεμβρίου με τον αέρα που του έδινε το 3-0 του πρώτου αγώνα. Η Σλόβαν έκανε μεγάλες προσπάθειες για να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 33’ με τον Μοντέρ, ωστόσο το γκολ της ισοφάρισης από τον Αντωνιάδη στο 52’, έβαλε… τέρμα στα όνειρα πρόκρισης των Τσεχοσλοβάκων. Οι τελευταίοι απλά πήραν την νίκη γοήτρου χάρη στο γκολ του Γ. Τσάπκοβιτς στο 58’. Διατήτευσε ο Λεβ (Σουηδία).

Σλόβαν: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Ζ. Σλόχα, Λ. Σλόχα, Χρίβλακ, Μέντβικ, Γιοκλ, Μόντερ, Γ. Τσάπκοβιτς, Ζ. Τσάπκοβιτς, Σβέλιχ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Καμάρας (46’ Μητρόπουλος), Σούρπης, Ελευθεράκης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καλλιγέρης (75’ Δεληγιάννης).

Φάση των «8»

Έβερτον- Παναθηναϊκός 1-1

Στον προημιτελικό τον Παναθηναϊκό περίμενε η πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον. Στις 9 Μαρτίου του 1971, το «τριφύλλι» βγήκε στον αγωνιστικό χώρο του Γκούντισον Παρκ αποφασισμένο να κάνει την έκπληξη. Οι Άγγλοι πίεζαν και είχαν δοκάρια με τον Ρόιλ στο 12’ και τον Τζόνσον στο 58’. Ωστόσο στο 81’, ο Αντωνιάδης μετά από πάσα του Γραμμού, έκανε το 0-1. Το διπλό ήταν προ των… πυλών, όμως ο Ανατολικογερμανός διαιτητής Γκλένκερ, δεν υπέδειξε καθαρό φάουλ του Ρόιλ στον Οικονομόπουλο και ο Τζόνσον ισοφάρισε σε 1-1…

Έβερτον: Ράνκιν, Ράιτ, Κένον, Χάρβεϊ, Κένταλ, Νιούτον, Μπολ, Χάσμπαντ (8’ Τζόνσον), Ρόιλ, Χαρστ, Μόρισεϊ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καψής.

Παναθηναϊκός- Έβερτον 0-0

Το ματς της Αθήνας παρουσίαζε εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, που είχε αρχίσει να ασχολείται με τον Παναθηναϊκό. Στις 24 Μαρτίου του 1971, μια κατάμεστη Λεωφόρος υποδέχθηκε την Έβερτον. Το «τριφύλλι» δεν επέτρεψε στους Άγγλους να απειλήσουν την εστία του Οικονομόπουλου. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε και δοκάρι με τον Δομάζο. Η αναμέτρηση έληξε 0-0 και η τετράδα είχε φτάσει… Διαιτήτευσε ο Γάλλος Ελιέ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Έβερτον: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Λεμπόν, Κένταλ, Χάρβεϊ, Γουίτλ, Μπολ, Ρόιλ, Χαρστ, Μόρισεϊ (74’ Τζόνσον).

Ημιτελικά

Ερυθρός Αστέρας- Παναθηναϊκός 4-1

Το βράδυ της 14 Απριλίου, ήταν με διαφορά το πλέον… εφιαλτικό για τον Παναθηναϊκό στην διοργάνωση. Το «τριφύλλι», πραγματοποιώντας την χειρότερη του εμφάνιση, ηττήθηκε με το βαρύ 4-1 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν 3-0 με δύο γκολ του Όστοϊτς (14’, 47’) και ένα του Γιάνκοβιτς στο 39’. Ο Καμάρας στο 55’ είχε μειώσει προσωρινά, ήλθε όμως πάλι ο Όστοϊτς στο 68’ να σκορπίσει την απογοήτευση στους «πράσινους». Διαιτήτευσε ο Λίνεμαγερ από την Αυστρία.

Ερυθρός Αστέρας: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόβκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιανκοβιτς, Όστοϊτς, Φιλίποβιτς.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος (72’ Κωνσταντίνου), Τομαράς, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καψής.

Παναθηναϊκός- Ερυθρός Αστέρας 3-0

Η βαριά ήττα στον πρώτο αγώνα, αντικειμενικά δεν άφηνε πολλές ελπίδες στον Παναθηναϊκό για πρόκριση στον τελικό. Ωστόσο ο Φέρεντς Πούσκας, οι ποδοσφαιριστές του και οι οπαδοί του «τριφυλλιού» είχαν μεγάλη πίστη στην ανατροπή. Για αυτό και στις 28 Απριλίου, μια κατάμεστη Λεωφόρος και μια παθιασμένη ομάδα υποδέχτηκαν τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Αντωνιάδης με δύο τέρματα του (2’, 54’) άναψε την… φωτιά της πρόκρισης και ο Καμάρας στο 63’ την φούντωσε γράφοντας το 3-0! Όταν μάλιστα ο Κωνσταντίνου απέκρουσε την… βολίδα του Κάρασι, όλοι πια ήταν σίγουροι! Η πρόκριση στον τελικό του Γουέμπλεϊ είχε έλθει… Διαιτητής ήταν ο Ισπανός Ντε Μεντεβίλ.

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Βλάχος, Καψής, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης (89’ Χατζηανδρέου), Αντωνιάδης, Δομάζος, Καλλιγέρης (54’ Αθανασόπουλος).

Ερυθρός Αστέρας: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Κλενκόφσκι, Νόβκοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Παύλοβιτς, Γιάνκοβιτς, Κάρασι, Όστοϊτς, Ατσίμοβιτς, Φιλίπποβιτς.

Ετικέτες: 1971. Wembley. Αγώνες ποδοσφαίρου. Ιστορία ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.