Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Έτσι ξεκίνησαν όλα…

To Greenzone παρουσιάζει το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, το 1925, μέσα από το ρεπορτάζ αθλητικού περιοδικού της εποχής…

Ταξιδεύουμε στο 1925. Η πρωταθλήτρια ομάδα Αθηνών είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία νέα δύναμη. Ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν στο γήπεδο που έφερε το όνομά του, τον Ολυμπιακό, το σύλλογο που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του Πειραιά.

Σαν σήμερα, στις 28 Ιουνίου 1925, βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι οι δύο «αιώνιοι», όπως θα ονομαστούν μετά από χρόνια. Η μητέρα των ελληνικών μαχών, το απόλυτο μετέπειτα εγχώριο ντέρμπι, δεν ήταν τίποτα παραπάνω, την εποχή εκείνη, από ένα απλό, συνηθισμένο φιλικό ματς.

Τουλάχιστον έτσι το παρουσίασε ο πολιτικός Τύπος, μέσα από τις στήλες του αθλητικού ρεπορτάζ… Γιατί μόλις βρέθηκαν στο χορτάρι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οι 22 ποδοσφαιριστές δεν υπήρχαν ούτε φιλικά, ούτε επίσημα παιχνίδια. Υπήρχε μόνο θέληση για νίκη, πάθος, ενέργεια, σκληρές μάχες.

Μπορεί Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να μην είχαν ξανασυναντηθεί, όμως το «μίσος» επικρατούσε από χρόνια ανάμεσα στις δύο πόλεις, σε ποδοσφαιρικά πλαίσια. Οι ομάδες του Πειραιά σνόμπαραν τις Αθηναϊκές και θεωρούσαν πως μόνο στο λιμάνι γνώριζαν τα μυστικά της μπάλας. Από την άλλη, οι άνθρωποι της πρωτεύουσας έλεγαν πως τους ζηλεύουν στον Πειραιά και πως γι’ αυτό το λόγο παίζουν πολλές φορές αντιαθλητικά, με σκληρά μαρκαρίσματα.

Το Greenzone παρουσιάζει τι έγραψε το περιοδικό «Αθλητική Επιθεώρησις» που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1928, για την μάχη δύο ομάδων, οι οποίες τελικά ήλθαν ισόπαλες με σκορ 3-3.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Τα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.