Όταν ο Γκάλης φόρεσε τα πράσινα

14 Ιουλίου 2013 - ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΒΙΝΤΕΟ

Σαν σήμερα, πριν από 21 χρόνια, ο Νίκος Γκάλης υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, τον δεύτερο και τελικό προορισμό της θρυλικής καριέρας του στο παρκέ.

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με ένδοξες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ και ο ίδιος έχει γράψει τη δική του ιστορία στο παρκέ, που ίσως θα μπορούσε να έχει καλύτερο φινάλε.

Ο Νίκος Γκάλης είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού και σαν σήμερα, το 1992, ντύθηκε στα πράσινα.

Ύστερα από 13 χρόνια στον Άρη, ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Θεόφιλος Μητρούδης, του πρότεινε μια γενναία μείωση αποδοχών, που από την πλευρά του ο Γκάλης δεν μπορούσε να δεχτεί, ενώ ακολούθησε νέα πρόταση να αναλάβει προπονητής στις ακαδημίες. Εκείνος, όμως, δεν ήταν έτοιμος να αφήσει το παρκέ και αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα και να πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.

Ήταν 14 Ιουλίου 1992, όταν υπέγραψε στο Τριφύλλι το τριετές συμβόλαιό του με ετήσιες απολαβές 350 εκατομμύρια δραχμές (σ.σ. περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ), ενώ η οικογένεια Γιαννακόπουλου του έκανε δώρο και μια Mercedes που ήταν έξτρα από αυτά που προέβλεπε το συμβόλαιό του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χρήματα κάθε χρονιάς,τα έπαιρνε προκαταβολικά.

Η συμφωνία, λοιπόν, επισημοποιήθηκε μια ημέρα αργότερα στην Ρέμβη της Νέας Κρήνης, όπου γευμάτισαν Γκάλης και Παύλος Γιαννακόπουλος, με τον πρώτο να πληρώνει για λογαριασμό τεσσάρων ατόμων το ποσό των 42.580 δραχμών.

Καλή αρχή

Η θητεία του στον Παναθηναϊκό άρχισε με το… δεξί, καθώς πανηγύρισε το Κύπελλο Ελλάδας, με προπονητή τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς. Στον τελικό αντιμετωπίζει την πρώην ομάδα του, τον Άρη, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση με 36 πόντους. Τελικό αποτέλεσμα 96-89.

Την επόμενη σεζόν και με τον Κώστα Πολίτη στον πάγο των πράσινων, μετέχει σε τέταρτο Final Four, στο Τελ Αβίβ, ωστόσο στον ημιτελικό γνωρίζει την ήττα από τον Ολυμπιακό και τελικά κατακτά την τρίτη θέση.

Η σύγκρουση και το φινάλε…

Στις 18 Οκτωβρίου 1994, η σύγκρουση με τον προπονητή του είναι γεγονός. Στο ματς με τους Αμπελόκηπους, ο Κώστας Πολίτης δεν τον ξεκίνησε και εκείνος φεύγει από το γήπεδο του Μετς μόνος του με ταξί. Μετά το συμβάν, ο Γκάλης εξαφανίστηκε για μεγάλο διάστημα και όταν τελείωσε η χρονιά, ο Παναθηναϊκός του πρότεινε να επιστρέψει στον Άρη.

Ο μύθος λέει ότι τότε ο Γκάλης δεν είχε στο μυαλό του κάτι τέτοιο και έτσι ο Παναθηναϊκός για αρκετό καιρό μετά προχωρούσε σε εξάμηνες διακοπές του συμβολαίου του…

Όλα αυτά τα χρόνια, οι σχέσεις του με τους αδερφούς Γιαννακόπουλους δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Ωστόσο, το κλίμα αποκαταστάθηκε το 2007, όταν με προτροπή του Παναθηναϊκού, ο Γκάλης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο φάιναλ φορ της Αθήνας και αποθεώθηκε από 20.000 οπαδούς.

Τα βίντεο μπορείτε επίσης να τα παρακολουθήσετε και στο κανάλι του youtube του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού www.youtube.com/user/palaimaxoipao στην ενότητα «Αθλητές μπάσκετ».

Πηγή: prasinanea.gr

Ετικέτες: Νίκος Γκάλης.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.