Πρώτη η ελληνική σημαία από το 1928: Η τιμή δόθηκε στον «πράσινο» Καρυοφύλλη

28 Ιουλίου 2012 - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο αθλητής του Παναθηναϊκού Αντώνης Καρυοφύλλης κρατούσε τη γαλανόλευκη σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, όταν για πρώτη φορά άνοιξε την παρέλαση η εθνική μας ομάδα!

Ο Αντώνης Καρυοφύλλης, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, εγκαινιάζει τους Αγώνες του 1928 στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ...

«Οι Ολλανδοί δεν ηγνόησαν την οφειλομένην τιμήν προς την Ελλάδα, ήτις εγέννησε τον αθλητισμόν και ίδρυσε πρώτη και μόνη αυτή εις τον κόσμον τας αρχαίας Ολυμπιάδας, ας εκληροδότησεν εις την σύγχρονον ανθρωπότητα. Εις ένδειξην ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικόν πολιτισμόν η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή απεφάσισε τιμητικώς, πρώτη να παρελάσει η ελληνική σημαία και η συνοδεύουσα ταύτην Εθνική μας αθλητική ομάς, μετά της επισήμου αντιπροσωπείας της, και πρώτη αυτή να δεχθεί τας επευφημίας και τα χειροκροτήματα του πλήθους του Σταδίου. Και η ελληνική ομάς παρήλασε πρώτη…».

(Περιοδικό «Η ΝΙΚΗ», 1928)

Και η ελληνική ομάς παρέλασε πρώτη. Και πρώτος σημαιοφόρος ήταν ο Αντώνης Καρυοφύλλης. Ο ένδοξος αθλητής του Παναθηναϊκού στο άλμα εις ύψος. Ο αθλητής που σάρωνε όλα τα μετάλλια και έκανε το ένα πανελλήνιο ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Το GreenZone θυμάται:

Μπορεί ο κανονισμός που προβλέπει το προβάδισμα της ελληνικής ομάδας στην παρέλαση, να επικυρώθηκε στη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1949, όμως όπως διαβάζουμε στον προπολεμικό Τύπο, οι Ολλανδοί φρόντισαν να τιμήσουν τη γενέτειρα του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας δύο δεκαετίες νωρίτερα.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Καρυοφύλλης που η ελληνική Επιτροπή του έδωσε τη σημαία; Τεράστια προσωπικότητα! Τόσο σε αγωνιστικό, αλλά και σε διοικητικό επίπεδο μετέπειτα. Ήταν ο αθλητής που κρατούσε όρθιο το τμήμα του στίβου του Παναθηναϊκού κατά τη δεκαετία του ’20. Σάρωνε όλα τα μετάλλια στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος. Μέσα σε έξι γεμάτα χρόνια αγωνιστικής δράσης δεν έχασε ούτε μία φορά σε επίσημο αγώνα από Έλληνα αθλητή. «Έσπασε» 5 φορές το φράγμα του πανελλήνιου ρεκόρ στο ύψος (μετά φοράς). Καλύτερη επίδοσή του το 1928 όταν πήδηξε 1μ. 85εκ 8 χιλ. στους ΙΘ Πανελλήνιους Αγώνες.

Λάτρης του αθλητισμού, ο Αντώνης Καρυοφύλλης δοκίμασε τις ικανότητές του σε όλα σχεδόν τα αγωνίσματα του στίβου. Αργότερα ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού. Υπήρξε μία δυναμική φωνή στα Διοικητικά Συμβούλια του Ομίλου. Κατά τη δύσκολη περίοδο της κρίσης του 1931-1932 ήταν το πρόσωπο που λειτουργούσε ως πυροσβέστης και προσπαθούσε συνεχώς να επαναφέρει την τάξη όταν οι εντάσεις ξεπερνούσαν τα όρια.

Διετέλεσε ακόμα αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού στις αρχές του ’30, ενώ τριάντα χρόνια μετά χρημάτισε πρώτος πρόεδρος της πρώτης σχολής Θαλάσσιου Σκι στην Ελλάδα.

Έφυγε από τη ζωή το 1968, έχοντας αφήσει πλούσια κληρονομιά στον ελληνικό αθλητισμό και έχοντας γεμίσει με χρυσά γράμματα την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Ολυμπιακοί αγώνες.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.