Τα γενέθλια του Δημήτρη Σαραβάκου

Ο Δημήτρης Σαραβάκος συμπληρώνει το 52ό έτος της ηλικίας και τα «Πράσινα Νέα» ετοίμασαν ένα αφιέρωμα στον «μεγάλο μικρό» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα 52 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα, 29 Ιουλίου 2013, ο Δημήτρης Σαραβάκος και τα «Πράσινα Νέα» ετοίμασαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον «μεγάλο μικρό» του Ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πουν «Χρόνια πολλά, Μητσάρα».

Να ευχηθούν σε έναν από τους καλύτερους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος και οδήγησαν τους πράσινους σε σπουδαίες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων.

Δίχως αμφιβολία ο Σαραβάκος καταλαμβάνει μια θέση στη πρώτη πεντάδα των καλύτερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών που έχουν παίξει ποτέ στον Παναθηναϊκό.

Ο μεγάλος «μικρός» και ο σπουδαιότερος ακραίος επιθετικός του ελληνικού ποδοσφαίρου γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1961 και ήταν γιος του Θανάση Σαραβάκου, σπουδαίου παίκτη του Πανιωνίου.

Γι’ αυτό και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα από τους μικρούς της ομάδας της Νέας Σμύρνης και φυσικά έγινε και επαγγελματίας στους κυανέρυθρους στους οποίους αγωνίστηκε από τη σεζόν 1978-79 έως τη περίοδο 1983-84 έχοντας 132 συμμετοχές και 35 γκολ.

Έδωσε 60.000.000 για να τον πάρει

Το καλοκαίρι του 1984, όμως, ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του δαπανώντας 60.000.000 εκατομμύρια δραχμές και τον έκανε δικό του στις 22 Ιουνίου του 1984. Η μεταγραφή του, βέβαια, έγινε στη σκιά της έλευσης του αρχηγού της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Βέλιμιρ Ζάετς, τον οποίον επίσης απόκτησαν εκείνο το καλοκαίρι οι πράσινοι σε μια μεταγραφή που είχε κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη.

Την πρώτη του χρονιά στο Τριφύλλι ο Σαραβάκος είχε 23 συμμετοχές και σημείωσε 15 τέρματα. Αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Θωμά Μαύρο δείχνοντας δείγματα του πλούσιου ταλέντου του από τη πρώτη του κιόλας σεζόν στους πράσινους.

Η ταχύτητα του, η τρίπλα του, το πολύ καλό του σουτ και οι απίστευτες εκτελέσεις φάουλ ήταν τα πολύ δυνατά του στοιχεία τα οποία τον καθιέρωσαν αμέσως στη πράσινη ενδεκάδα και έχουν κάνει μέχρι και σήμερα τους φίλους του Παναθηναϊκού να τον μνημονεύουν.

Ο Σαραβάκος τα επόμενα δέκα χρόνια που έπαιξε με το Τριφύλλι στο στήθος έγινε ο ηγέτης των πράσινων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο «Μητσάρας» αποχώρησε το καλοκαίρι του 1994 και πήγε στην ΑΕΚ και όλοι θυμούνται δυο πράγματα από τη καριέρα του στους κιτρινόμαυρους. Το πρώτο ότι οδήγησε την ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις κόντρα στη Ρεϊντζερς και το δεύτερο το πέναλτι που έχασε στον τελικό Κυπέλλου του 1995 κόντρα στον Παναθηναϊκό στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

Ο «μεγάλος μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου ξαναγύρισε το καλοκαίρι του 1997 για δυο σεζόν στον Παναθηναϊκό όπου και έκλεισε τη καριέρα του.

Συνολικά στα 12 χρόνια που έπαιξε στον Παναθηναϊκό ο Σαραβάκος κέρδισε 3 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Είχε 254 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και βρίσκεται στη 16η θέση των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της Α’ Εθνικής ενώ έχει πετύχει και 128 γκολ όντας στη 4η θέση της σχετικής λίστας των κορυφαίων σκόρερ.

http://www.youtube.com/watch?v=JBsbRGAqlJ8

Μεγάλες Ευρωπαϊκές στιγμές και… Γιουβέντους

Αξέχαστες φυσικά έχουν μείνει στην πράσινη εξέδρα οι ευρωπαϊκές νύχτες του Δημήτρη Σαραβάκου. Με αυτόν ηγέτη, ο Παναθηναϊκός πέτυχε ιστορικές νίκες και καθιερώθηκε στην ευρωπαϊκή “ελίτ”. Έφθασε μέχρι τους τέσσερις του Κυπέλλου πρωταθλητριών και τους οκτώ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ο «μικρός» έκανε πολλά μεγάλα παιχνίδια στην Ευρώπη αλλά σίγουρα όλοι θυμούνται τα ματς της περιόδου 1987-88 με αντίπαλο την Γιουβέντους. Ο Σαραβάκος έκανε όργια στα ματς με τους Ιταλούς, πέτυχε δύο τέρματα, και ανάγκασε εκείνο το καλοκαίρι τους Ιταλούς να κινηθούν για την απόκτηση του.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν ανένδοτος. Ο «καπετάνιος» ούτε που ήθελε να σκέπτεται το ενδεχόμενο αποχώρησής του και η πρόταση των Ιταλών απορρίφθηκε ασυζητητί.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές του παρουσίες έκανε το ντεμπούτο το 1984 στην Ολλανδία, στον αγώνα κόντρα στη Φέγενορτ (0-0). Το πρώτο του τέρμα στην Ευρώπη, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, το πέτυχε στη Β. Ιρλανδία στον αγώνα με την Λίνφιλντ.

https://www.youtube.com/watch?v=198586 PANATHINAIKOS-TORINO FC 1-1 SARAVAKOS

Η Εθνική Ελλάδος και η… αποθέωση

Φυσικά ο Σαραβάκος ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος και στο Εθνικό μας συγκρότημα, έκανε ντεμπούτο σε φιλικό με την Ελβετία το 1982′, με το οποίο έπαιξε συνολικά σε 78 παιχνίδια και πέτυχε 22 γκολ. Ήταν μέλος και της ομάδας που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994, έπαιξε στην αναμέτρηση με την Αργεντινή και μάλιστα ήταν και αρχηγός της Εθνικής.

Είναι γεγονός ότι ο Δημήτρης Σαραβάκος δεν έκλεισε όπως θα ήθελε τη καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Για αυτό και πριν την έναρξη της σεζόν 2005-06 η Πράσινη ΠΑΕ φρόντισε να τον τιμήσει σε ένα φιλικό στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Σαραγόσα.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι έδωσαν το παρών 50.000 φίλοι του Τριφυλλιού για να δουν και να αποθεώσουν τον Δημήτρη Σαραβάκο όπως πραγματικά του άξιζε σε μια βραδιά που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη καρδιά του «Μητσάρα».

Τα «Πράσινα Νέα» εύχονται χρόνια πολλά στον Δημήτρη Σαραβάκο και τον ευχαριστούν για όλες τις μεγάλες στιγμές που χάρισε στους φίλους του Παναθηναϊκού με την πράσινη φανέλα.

Τα βίντεο μπορείτε επίσης να τα παρακολουθήσετε στο κανάλι του youtube του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού www.youtube.com/user/palaimaxoipao στην ενότητα «Αθλητές Ποδοσφαίρου».

Πηγή: prasinanea.gr

Ετικέτες: Αθλητές ποδοσφαίρου. Δημήτρης Σαραβάκος.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.