Όταν «έφυγε» ο Μπόμπεκ…

22 Αυγούστου 2013 - ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του Παναθηναϊκού άφηνε την τελευταία του πνοή. Ο Στέφαν Μπόμπεκ.

Ο Γιουγκοσλάβος, κροατικής καταγωγής, ανέλαβε τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1963, διαδεχόμενος τον Άγγλο Χάρι Γκέιμ, κι έκατσε στον πάγκο των πράσινων μέχρι το1967. Με το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη 4-3-3 οδήγησε το Τριφύλλι σε μεγάλες στιγμές, όντας ο «αρχιτέκτονας» του περίφημου αήττητου πρωταθλήματος.

Ο Μπόμπεκ υπήρξε ο εμπνευστής και ο δημιουργός της περίφημης ανανέωσης που έγινε στους πράσινους δίνοντας ευκαιρίες σε παίκτες όπως ο Μίμης Δομάζος να αναδειχθούν και να αφήσουν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία κίνηση, πάντως, που δεν έγινε εύκολα με τον Γιουγκοσλάβο προπονητή να δέχεται σκληρή κριτική, ακόμα και από ανθρώπους εντός του συλλόγου, εκείνο το καλοκαίρι του 1966.

Το σχέδιο, όμως, που έθεσε σε λειτουργία ο Μπόμπεκ πέτυχε και έβαλε τις βάσεις για την ομάδα του Παναθηναϊκού που λίγα χρόνια αργότερα θα έφθανε μέχρι τον τελικό του Γουέμπλει, το 1971.

Σε όλη τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στον Παναθηναϊκό, είχε ως βοηθό του τον Λάκη Πετρόπουλο. Η δεύτερη παρουσία του στην ομάδα το 1975 δε στέφθηκε με ανάλογη επιτυχία. Συνολικά στον Παναθηναϊκό κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1964,1965) κι ένα κύπελλο Ελλάδας (1967).

Ο Στέφαν Μπόμπεκ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών.

Πηγή: prasinanea.gr

Ετικέτες: Προπονητές ποδοσφαίρου. Στέφαν Μπόμπεκ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.