Μια μεγάλη προσωπικότητα του Παναθηναϊκού, ο άνθρωπος που μελοποίησε τον ύμνο του Τριφυλλιού και έγραψε το όνομά του στην ιστορία της ομάδας συμπλήρωσε 8 χρόνια μακριά μας. Τo www.prasinanea.gr. θυμάται…
Ήταν 27 Αυγούστου του 2005 όταν ο Γιώργος Μουζάκης άφησε την τελευταία του πνοή. Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του τα «Πράσινα Νέα» θυμούνται τον άνθρωπο που έγραψε τη μουσική για τον ύμνο του Παναθηναϊκού.
Ο Γιώργος Μουζάκης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1922 στην Αθήνα και από πολύ μικρός απέδειξε ότι η αγάπη του για τη μουσική θα σημάδευε τη ζωή του. Σε ηλικία μόλις 16 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως τρομπετίστας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και τον πρώτο του προσωπικό δίσκο.
Μετά από σπουδές στην Αυστρία και την Γερμανία επιστρέφει στην Ελλάδα τη δεκαετία του 50 για να συνθέσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του «ελαφρού τραγουδιού» εκείνης της εποχής. Έχει συνθέσει κάθε είδος τραγουδιού και ρυθμού, όπως «χαμπανερες, τανγκο, βαλς, μπολερό, μπουκι-μπουκι, μαμπο, ρομάντζες, αλλά και αρχονορεμπετικα». Το όνομα του, το συναντήσαμε να δεσπόζει παντού στο χώρο του τραγουδιού, στην δισκογραφία, στο θέατρο, την μεγάλη οθόνη!
Ο Παναθηναϊκός και ο ύμνος
Μια από τις μεγάλες αγάπες του Γιώργου Μουζάκη ήταν και ο Παναθηναϊκός και έμελλε να συνδέσει για πάντα το όνομά του με την ιστορία του Συλλόγου.
Το 1959 μετά από ένα παιχνίδι κόντρα στην Α.Ε. Παγκρατίου και εντελώς τυχαία ο Γιώργος Μουζάκης μαζί με τον Γιώργο Οικονομίδη άρχισαν να γράφουν το τραγούδι που αργότερα θα αποτελούσε τον ύμνο του Τριφυλλιού. Το 1962 όταν πια μπήκαν στο στούντιο μαζί με τον Γιάννη Βογιατζή ηχογράφησαν τον ύμνο που μέχρι σήμερα συνοδεύει τον Παναθηναϊκό σε όποιο γήπεδο και να παίζει.
Ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν το θάνατό του είχε δηλώσει: «Ημασταν με τον Γιώργο Οικονομίδη, θυμάμαι, παναθηναϊκάκιας κι αυτός και βλέπαμε Παναθηναϊκός – Παγκράτι. Είχαμε κερδίσει 4-1. Κατεβαίναμε τη Λεωφόρο, τότε πολύς κόσμος στα γήπεδα και σφύριζα έναν σκοπό. Την ίδια στιγμή, έβαλε λόγια ο Οικονομίδης.
Το ίδιο βράδυ ήταν ο Παναθηναϊκός στου «Μοστρού» και παίξαμε το τραγουδάκι που γράφτηκε στον δρόμο και το αφιέρωσα στον Απόστολο Νικολαϊδη και τον Αντώνη Ματζαβελάκη.
Το τραγούδι αυτό που γράφτηκε στην κατηφόρα μέχρι να κατέβουμε την Αλεξάνδρας, το 59 ή το 60 έμελλε να γίνει και να είναι ακόμη ο ύμνος του Παναθηναϊκού».
Βραβεύσεις και μεγάλες στιγμές στην καριέρα του Γιώργου Μουζάκη
Ο Γιώργος Μουζάκης έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο ελληνικό τραγούδι. Στα 83 χρόνια ζωής του ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης συνέδεσε το όνομά του με περισσότερες από 500 συνθέσεις, ενώ η μουσική «έντυσε» περισσότερα από 200 θεατρικά έργα.
Δύο από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του ήταν αναμφίβολα οι συνεργασίες με την Εντίθ Πιαφ και την Κατερίνα Βαλέντε. Το 1948, συνόδευσε στην Αθήνα με την κορνέτα του την μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια, ενώ 8 χρόνια αργότερα ανάγκασε την Ιταλικής καταγωγής τραγουδίστρια και ηθοποιό να τραγουδήσει σε σπαστά Ελληνικά σε μια ταβέρνα.
Παράλληλα, το 2003, βραβεύθηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανοπουλο με τον «χρυσό φοίνικα», για την προσφορά του στο τραγούδι.
Πηγή: prasinanea.gr
Ετικέτες: Ύμνος.