Το blog του τμήματος σκοποβολής του Παναθηναϊκού

1 Οκτωβρίου 2012 - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

Ο Παναθηναϊκός αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής σκοποβολής.

Μολονότι στις μέρες μας δεν διαδραματίζει τον ρόλο που έπαιζε παλαιότερα, ο σύλλογος εξακολουθεί και έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στα σκοπευτικά δρώμενα. Μια παρέα σκοπευτών του συλλόγου με πολύ κέφι και μεράκι δημιούργησε το δικτυακό τόπο του τμήματος σκοποβολής του ΠΑΟ, το blog με την ονομασία http://panathinaikosshooting13.wordpress.com/.

Παλιοί και νέοι σκοπευτές του Παναθηναϊκού, φίλοι του συλλόγου και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη σκοποβολή μπορούν αν βρίσκουν εκεί χρήσιμες πληροφορίες.

Όπως περιγράφεται στην πρώτη σελίδα: «Μέσα από αυτή τη προσπάθεια, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού (και όχι μόνο), θα ενημερώνονται για τα σκοπευτικά νέα του Συλλόγου, θα αναγράφονται όλοι οι αγώνες που λαμβάνουν μέρος οι αθλητές μας, θα μεταφέρουμε τις ευχαριστίες μας, τις ανησυχίες μας, τον ενθουσιασμό μας άλλα και τα “καρφιά” μας, για ένα και μόνο σκοπό: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ και ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ. Του ιστορικότερου και πιο ένδοξου Συλλόγου της χώρας μας».

Να θυμηθούμε λοιπόν ποιος είναι ο Παναθηναϊκός στη σκοποβολή: «Η ομάδα σκοποβολής του Παναθηναϊκού ιδρύθηκε το 1928 και είναι ένα από τα εν ενεργεία ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Αχχιλέας Μακρόπουλος και έδρα της το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το τμήμα σκοποβολής του Παναθηναϊκού ιδρύθηκε το 1928 από τον Αθανάσιο Αραβοσιτά ο οποίος αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου 1936.

Το 1938, ο Αθανάσιος Αραβοσιτάς αναδεικνύεται Βαλκανιονίκης στο Τυφέκιο Ακριβείας. Την περίοδο 1935-1947 ο Γιώργος Βήχος κατέκτησε 5 μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2 ασημένια και 3 χάλκινα). Ο Κώστας Μυλωνάς αγωνιζόμενος σε 2 παγκόσμια πρωταθλήματα κατέκτησε 7 μετάλλια. Το 1947 στη Στοκχόλμη κατέκτησε 3 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο, ενώ το 1952 στο Όσλο 1 χρυσό στο πιστόλι κατά ανδρεικέλων, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο. Σε ομαδικό επίπεδο ο ΠΑΟ κατέκτησε 1 πρωτάθλημα Πολεμικού Όπλου το 1948 και το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα το 1950. Έως το 1960 ο ΠΑΟ τερμάτιζε συνεχώς στη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατακτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 1960. Το 1960 επίσης ο σύλλογος εκπροσωπήθηκε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιάδα τη φορά αυτή με το Γιώργο Λιβέρη. Το 1964 κατακτήθηκε και το δεύτερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πρωταγωνιστές των 2 αυτών τίτλων ήταν οι Βήχος, Τσεπαδάκης, Μυλωνάς, Παπαγεωργόπουλος, Λαφαζάνης, Τσίρος οι οποίοι άρχισαν να αποχωρούν μετά το 1964 περιορίζοντας τη δυναμική του συλλόγου.

1980-1995

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρίτο του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μετά από 18 έτη το 1982. Πρωταγωνιστές ήταν οι Ψυλλάκης, Λιβέρης, Μαρμαρίδης, Ματζάκου. Ακολούθησαν 5 ακόμα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (1983, 1984, 1989, 1990, 1991). Ο Ιγνάτιος Ψυλλάκης έγινε ο τρίτος σκοπευτής του Παναθηναϊκού που συμμετείχε σε Ολυμπιάδα το 1984 στο Λος Άντζελες. Η ομάδα σκοποβολής Εφήβων και Νεανίδων κατέκτησε 7 πρωταθλήματα (1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1988, 1990). Ο Διονύσης Λιβέρης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991 στην Αθήνα στο αεροβόλο πιστόλι και το ασημένιο το 1993 στη Γαλλία στο πυροβόλο 50 μέτρων».

Το blog αυτού μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν συνδετικός ιστός για την συνάντηση παλαιών σκοπευτών που για διάφορους λόγους έχουν κόψει τους δεσμούς με το σύλλογο, η το άθλημα, αλλά επιθυμούν να ξαναμιλήσουν με φίλους και γνωστούς.

Μια ιστορική φωτο από τη δεκαετία του 60: Ο Μαρμαρίδης και οι συναθλητές του στην εθνική ομάδα σκοποβολής (Μάνθος κλπ) έχουν πάει για αγώνες στην Ιταλία. Εκεί προσφέρθηκαν να κεράσουν παγωτό τα κορίτσια (μηδέν παρεξήγησις).

Ετικέτες: Επικαιρότητα σκοποβολής.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.