53 χρόνια Ελλάς – Ευρώπη – Παναθηναϊκός!

Εδώ είναι το ταξίδι… Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Τριφυλλιού σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου στο Κράλοβε της (τότε) Τσεχοσλοβακίας

Πάνω δεξιά και κάτω αριστερά στιγμιότυπα απ’ το πρώτο ταξίδι των Πρασίνων. Πάνω αριστερά ο κορυφαίος του γηπέδου Θεοφάνης έχει ξεφύγει από τον αμυντικό της Χράντετς Χλέντικ και ετοιμάζεται να σεντράρει. Κάτω δεξιά η φάση του γκολ, όπου ο Βουτσαράς νικήθηκε έπειτα από διπλή προσπάθεια των Τσίκαν (πεσμένος στο έδαφος) και Σόνκα (ανάμεσα σε Νεμπίδη Νο6 και Βουτσαρά.

Ο πρόλογος του «Ελλάς – Ευρώπη – Παναθηναϊκός» γράφτηκε σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου 1960 στην πόλη της Βοημίας Χράντετς Κράλοβε, όπου το Τριφύλλι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν περάσει άνευ αγώνα την πρώτη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και στον β’ γύρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας Σπαρτάκ από το Χράντετς Κράλοβε.

Σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε βίντεο και κατασκοπία αντιπάλου, οι παίκτες του Χάρι Γκέιμ, ο οποίος αντικατέστησε τον Αντώνη Μηγιάκη στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, το μόνο που γνώριζαν ήταν τη δυναμικότητα της τσεχοσλοβάκικης ποδοσφαιρικής σχολής που ήταν σε ραγδαία άνοδο. Αλλωστε το 1962 η εθνική ομάδα της χώρας έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ της Χιλής, όπου ηττήθηκε 3-1 απ’ τη Βραζιλία.

Ο προσανατολισμός της ομάδας ήταν αμυντικός και είχε αποτέλεσμα ως το 88’ όταν και σημειώθηκε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης έπειτα από καραμπόλα και διπλή προσπάθεια των παικτών της Σπαρτάκ του Χράντετς Κράλοβε.

Απολαύστε τη γλαφυρή περιγραφή της αναμέτρησης από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ομάδα», που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή:

Κάτω από τον μολυβένιο ουρανό της Βοημίας, έντεκα παιδιά με πράσινες φανέλες άφησαν, στο γήπεδο του Χράντετς Κράλοβε, τον χαιρετισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου στο τσεχοσλοβακικό.Για τους φιλάθλους της μικρής βοημικής πόλεως η εντύπωση από τη γνωριμία με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό έμεινε πολύ ζωηρή.

Επί 89 λεπτά οι φίλαθλοι αυτοί έβλεπαν μια ευκίνητη, τεχνική, δυνατή και άκαμπτη ομάδα να τους έχη αφαιρέσει κάθε ελπίδα νίκης της δικής τους πρωταθλήτριας. Τόσο που, όταν ένα λεπτό πριν απ’ το τέλος η νίκη έρριξε ξαφνικά την εύνοιά της στη Σπάρτακ, οι άνθρωποι αυτοί να μην πιστεύουν σχεδόν στο αποτέλεσμα. Έντεκα τριφύλλια πάνω στο χορτάρι του Χράντετς, που κινούντο σε δαιμονιώδη ρυθμό, έχουν αιχμαλωτίσει τις σκέψεις των Τσέχων φιλάθλων για τη ρεβάνς των Αθηνών. Ο φόβος για τον αποκλεισμό της τσεχοσλοβακικής πρωταθλήτριας, ύστερα από το φτωχό 1-0 του Κράλοβε και την άριστη εμφάνιση του Παναθηναϊκού, απλώθηκε σε σεβαστές διαστάσεις.

Μπροστά σε 18.000 θεατές άρχισε ένας αγώνας που άξιζε πολλά και που για το ελληνικό ποδόσφαιρο ιδιαίτερα στάθηκε σαν ευκαιρία μιας τιμητικής διεθνούς προβολής.

Για τους παίκτες της Σπάρτακ και για τους οπαδούς της παρά λίγο να είναι οδυνηρή η πρώτη εμπειρία τους από το ελληνικό φουτμπόλ.

Με τη σέντρα οι παναθηναϊκοί επετέθησαν ζωηροί, κράτησαν στον έλεγχό τους την μπάλλα και στο 3ο λεπτό ο Παπαεμμανουήλ έστειλε από 10 μέτρα ένα κεραυνό. Η μπάλλα έφυγε σφυρίζοντας λίγους πόντους πάνω από το δοκάρι. Το κοινό εντυπωσιάσθηκε. Αλλά στα 87 λεπτά που συνεχίσθηκε το ματς, μέχρι να τελειώσει, ο Παπαεμμανουήλ δεν βρήκε την ευκαιρία να κάνη τα σουτ που οι Έλληνες περίμεναν. Ένας Δίας χωρίς κεραυνούς…

…Η διακοπή του ημιχρόνου είναι στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού διάλειμμα χαράς. Η πρώτη κούραση είναι φανερή στους πρωταθλητές, αλλά περισσότερο εκφράζεται στα πρόσωπά τους η αποφασιστικότητα για τη συνέχεια της μάχης, η ικανοποίηση για την ως τώρα καλή έκβαση της επίμοχθης προσπάθειας.

Κάπου σε μια γωνιά, δύο μάτια έχουν μουσκέψει. Είναι του Αντώνη Μηγιάκη. Του βετεράνου, του περυσινού προπονητή που ωδήγησε την ομάδα αυτή στην απόκτηση του δικαιώματος να αγωνίζεται για το κύπελλο Ευρώπης. Η καρδιά του χτυπάει γερά.

Η στιγμή να ξαναβγούν στο γήπεδο πλησιάζει και ο κ. Γκέιμ, με φανερή την ικανοποίηση από το επίτευγμα του α’ ημιχρόνου, δίνει στους παίκτες τις τελευταίες του εντολές για την καλή συνέχιση της μάχης. Τώρα, στο β’ μέρος, που φυσιολογικά οι Τσέχοι θα εντείνουν τις επιθετικές τους προσπάθειες επιζητώντας το αποτέλεσμα που θα τους συμφέρη, ο Παναθηναϊκός θα απαντήσει με μια επίμονη άμυνα, με σκοπό να κρατήσει την εστία του απόρθητη…

…Ένα λεπτό πριν τελειώση το ματς. Ο Τσίκον σουτάρει, ο Βουτσαράς κινείται για να αποκρούση, η μπάλλα όμως εξοστρακίζεται σε ένα ελληνικό πόδι – στο δικό του; Στου Τζουνάκου; – και φεύγει προς τον σέντερ φορ Σόνκα, που είναι αμαρκάριστος και εύκολα πια τη στέλνει στα δίχτυα.
Άδοξο τέλος για τον Παναθηναϊκό που αγωνίσθηκε τόσο καλά. Όλοι οι παίκτες του έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν. Οι Θεοφάνης, Λινοξυλάκης, Βουτσαράς, Πιτυχούτης, Ανδρέου πέρασαν στους πρωταγωνιστές. Μα και οι άλλοι δεν έμειναν πίσω, κερδίζοντας την εκτίμηση των Τσέχων για το σωστό ποδόσφαιρο που έπαιξαν και τη λαμπρή αθλητική τους συμπεριφορά…

Η 7η Δεκεμβρίου ζεσταίνει από τώρα τις ελπίδες των πρασίνων

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Ιστορία ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.