Η «τεσσάρα» στη Φενέρ και η Εταιρεία για το Βοτανικό…

Σαν σήμερα, στις 14 Νοεμβρίου 2002 ο Παναθηναϊκός συνέτριβε με 4-1 τη Φενέρμπαχτσε στο φλεγόμενο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν, αφού ξεπέρασε τον σκόπελο της εκτός έδρας αναμέτρησης (30-10-2002) με το γκολ – οβίδα (1-1) του Άγγελου Μπασινά, κλήθηκε να ανταπεξέλθει 15 ημέρες αργότερα στις απαιτήσεις της ρεβάνς .

Μια ρεβάνς ενός αγώνα που είχε διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα με προκλητικά πανό των τούρκων οπαδών.

Η Λεωφόρος ήταν σε ετοιμότητα. Η ομάδα το ίδιο.

Ήταν η μεγάλη ευκαιρία των ποδοσφαιριστών του Μαρκαριάν να αποδείξουν ξανά (όπως το 2001-02 και το 2000-01) ότι αδικούνται στην Ελλάδα και πως αν η διοίκηση δεν είχε υποταχθεί στο παρασκήνιο, θα έπρεπε να έχουν κατακτήσει τουλάχιστον 3-4 πρωταθλήματα εκείνα τα χρόνια.

Η αναμέτρηση ξεκινάει αμφίρροπη. Tο 1-1 δεν έδινε πρόκριση στην Φενέρ και έτσι οι Τούρκοι προσπαθούν να ανοιχτούν.

Ο Παναθηναϊκός όμως ανοίγει πρώτος το σκορ, αφού έπειτα από πανέμορφο φάουλ του Μπασινά, αδυνατεί να μπλοκάρει ο Ρουστού, στρώνοντας στην ουσία την μπάλα στα πόδια του Νίκου Λυμπερόπουλου για το 1-0 στο 24’.

Πριν καλά – καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ο Γιάννης Γκούμας με καρφωτή κεφαλιά ύστερα από κόρνερ του Μπασινά γράφει το 2-0 στο 31’.

Η Λεωφόρος φλέγεται, η πρόκριση είναι μια ανάσα πλέον.

Στο 37’ όμως ο Τουντσάι σκοράρει μετά απο εκτέλεση φάουλ του Στέβιτς και κάνει το σκόρ 2-1. Ο ψυχωμένος Παναθηναϊκής δεν έχει πρόβλημα. Με ένα απίστευτο σουτ, ο Γιάν Μικάελσεν, ύστερα από εντυπωσιακή ενέργεια και σέντρα του Καραγκούνη, θα στείλει την μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Ρουστού και θα γραφτεί το 3-1, που θα είναι και σκορ ημιχρόνου.

Οι ομάδες ανασυγκροτούνται και σχεδιάζουν την στρατηγική του δευτέρου ημιχρόνου.

Οι Τούρκοι θα ανοιχτούν αναγκαστικά. Θέλουν δύο γκολ για την ισοπαλία – πρόκριση. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο Παναθηναϊκός όμως; Θα οπισθοχωρήσει; Θα δώσει γήπεδο στους αντιπάλους του ή θα επιτεθεί εκμεταλλευόμενος τους κενούς χώρους;

Η Φενέρ ρισκάρει με τις αλλαγές και ρίχνει όλα τα επιθετικά της όπλα στο τερέν της Λεωφόρου μέχρι το 70’.

Ο Μαρκαριάν περιμένει και κάνει την πρώτη κίνηση στο 73’ βγάζοντας τον κουρασμένο Καραγκούνη και ρίχνοντας μέσα τον Κωνσταντινίδη για να διατηρήσει τα ηνία στο χώρο του κέντρου. Επόμενη κίνηση στο 79’, βγάζοντας τον Ολισαντέμπε και βάζοντας μέσα τον γερόλυκο Βαζέχα, δείχνοντας ότι δεν θέλει να κρατήσει μόνο το σκορ αλλά να το αυξήσει αν του δοθεί η ευκαιρία.

Ο Βαζέχα δεν θα τον προδώσει. Ο… τρελοπολωνός εμεταλλεύεται την πάσα στον κενό χώρο του και εκτελεί τον Ρουστού στο 89, γράφοντας το τελικό 4-1.

Όλα έχουν τελειώσει πλέον, ο Παναθηναϊκός είναι στην επόμενη φάση και περιμένει τον να μάθει τον αντίπαλό του. Η ελληνική ομάδα θα γράψει έναν ακόμα ευρω-θρίαμβο, μια ακόμα σελίδα δόξας σε μια διοργάνωση που οι αναμετρήσεις διεξάγονται ισότιμα.

Την ίδια χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα ο τίτλος θα χαθεί εξαιτίας της αδιαφορίας της διοίκησης και της συμμετοχής της ομάδας στον αγώνα παρωδία-ντροπή του ελληνικού ποδοσφαίρου, στη Ριζούπολη.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.