Η μεγαλύτερη «καρπαζιά» στον ΟΣΦΠ

Σαν σήμερα το 1963 γράφτηκε ακόμη ένα μπασκετικό ρεκόρ. Αυτό της μεγαλύτερης σε έκταση νίκης επί του ΟΣΦΠ, τον οποίο ο Παναθηναϊκός διέλυσε με 42 πόντους διαφορά!

Δεξιά απόκομμα της «Αθλητικής Ηχούς», 24/11 1963 και αριστερά απόκομμα από ίδιας εφημερίδας, 27/5 1982

Το περασμένο Πάσχα ένα μήνυμα στο κινητό μου από κάποιον φίλο μου Ολυμπιακό που έγραφε «Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και μην ξεχνάς…110-68», μου ανέτρεψε τα σχέδια τα οποία έδειχναν παραμονή στο «κλεινόν άστυ» καθώς με έβαλε στο «τρυπάκι» για ένα ταξίδι στον χρόνο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως…

«6 Πρωταθλήματα Ευρώπης, 32 πρωταθλήματα Ελλάδας, 13 Κύπελλα, 1 Διηπειρωτικό, 11 φάιναλ φορ», ήταν η δική μου απάντηση στο μήνυμα του φίλου μου.

«Όσα Ευρωπαϊκά και να έχεις κατακτήσει, όσα Πρωταθλήματα κι αν έχεις πάρει, 110 πόντους δε μου έχεις βάλει ποτέ. Ούτε με έχεις κερδίσει με 42 πόντους διαφορά. Άντε γεια!» μου απάντησε εκ νέου…

Ο αριστερός μου αντίχειρας πήρε θέση μάχης για νέα απάντηση. Αλλά εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα πως καλύτερο θα ήταν να αφήσω την ίδια την Ιστορία να απαντήσει για λογαριασμό μου. Έπρεπε να βρω κάτι πιο πειστικό από τα 6 Ευρωπαϊκά ή τα 32 Πρωταθλήματα. «Πιο πειστικό από αυτά υπάρχει;», θα αναρωτηθεί κανείς, και δικαίως. «Όχι!», θα απαντούσα προσωπικά. Αλλά σίγουρα όλοι όσοι έχετε φίλους Ολυμπιακούς με καταλάβαινετε. Πάντα πρέπει να υπερβαίνεις εαυτόν για να αποδείξεις τα αυτονόητα. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου δύο ημερομηνίες. Έπρεπε να επιβεβαιώσω όσα είχα διαβάσει…

Η καταπράσινη Ντελόριαν ήταν στο γκαράζ και περίμενε στωικά. Σήμερα θα την πίεζα κομματάκι. Το ταξίδι θα ήταν σε διπλό προορισμό. Έπρεπε να βρω μία απάντηση στο μήνυμα όμως. Στο μυαλό μου τριβέλιζαν πέντε νούμερα και μία παύλα. «110-68»…

Έκλεισα την πόρτα, δέθηκα και έθεσα στον χρονοδείκτη την εξής ημερομηνία: 23/11/1963

Το 1963, σε ό,τι αφορά στην πορτοκαλί μπάλα υπήρχε μόνο το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το Κύπελλο Ελλάδας ξεκίνησε αρκετά αργότερα, το 1976. Έτσι, κάπως έπρεπε να γεμίσει η σεζόν. Και το Κύπελλο Μαντέλλου που διοργάνωνε ο πολύ ισχυρός τα χρόνια εκείνα, Τρίτων το καλύτερο ίσως τουρνουά της μεταπολεμικής περιόδου και που πολλές φορές θεωρείτο σαν εναλλακτικό πρωτάθλημα, ήταν μία ευκαιρία να ακονίσουν τα σπαθιά τους οι καλύτεροι σύλλογοι της εποχής.

Ο Τρίτων τελικά θα κατακτήσει το εν λόγω τρόπαιο, αλλά αυτό που θα αφήσει παρακαταθήκη η Ιστορία θα είναι το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 90-48.

Σαράντα δύο πόντοι διαφορά, και μάλιστα όταν το μπάσκετ κρινόταν σε σκορ μικρότερα από ότι σήμερα ή πριν 20 χρόνια. Και χωρίς να υπάρχει τρίποντο… Το πρώτο σκέλος είχε ήδη απαντηθεί. 42 πόντους βρήκαμε.

Οκτώ κλικ αργότερα, βρισκόμουν ήδη στις 25 Μαϊου 1982

Τουρνουά μπάσκετ «Απόστολος Νικολαϊδης» στον Τάφο του Ινδού…
Ο Κορωναίος πετυχαίνει 40άρα, και ο φωτεινός πίνακας θα γράψει Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 112-96…

Πήρα αυτό που ήθελα και γύρισα στο 2012. Χρωστούσα μία απάντηση στον φίλο μου. Αλλά το δικό μου μήνυμα δεν ήταν γραπτό, αλλά εικονομήνυμα.

Η απάντηση από απέναντι άργησε να έρθει, προφανώς δεν περίμενε κάτι τέποιο. Αλλά ήρθε.
«Ναι ΟΚ, πετύχατε πάνω από 110 πόντους σε μεταξύ μας παιχνίδι και μας κερδίσατε με 42 πόντους διαφορά, όπως κι εμείς. Αλλά αυτά φίλε έγιναν σε φιλικά ματς. Δεν υπολογίζονται!». Τα παιχνίδια ήταν φιλικά, είχε δίκιο. Πάντως, ΥΜΝΟΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ!

Αr1stot3lis

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αγώνες μπάσκετ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.