«Θρύψαλα τα τζάμια» και νίκη στον Πειραιά

Πέρασαν 33 χρόνια από μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού με 89-95, εν μέσω επεισοδίων…

Ένα κλασικό ντέρμπι μπάσκετ των δεκαετιών ’70 και ’80 διεξήχθη σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου 1979 στο Παπαστράτειο του Πειραιά, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί του Ολυμπιακού με 89-95. Λιθοβολισμοί, σπασμένα τζάμια, ξύλο και… περίεργες διαιτησίες κατέγραψε ο πολιτικός και αθλητικός Τύπος της επομένης.

Οι δύο ομάδες, που τα τότε χρόνια αποτελούντο ως επί το πλείστον από Έλληνες καλαθοσφαιριστές, βγήκαν στο παρκέ την ώρα που τα καθιερωμένα επεισόδια είχαν ήδη ξεκινήσει, παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Η ομάδα του Κώστα Πολίτη δεν είχε σε καλή ημέρα το μεγάλο αστέρι της Τάκη Κορωναίο, που σημείωσε μόλις 2 πόντους μέχρι τη στιγμή που αποβλήθηκε με πέντε φάουλ (όπως και ο Κοκολάκης) από τους διαιτητές Κουμπούρη και Δουβή.

Το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 29-18. Οι «πράσινοι» διατήρησαν το προβάδισμα μέχρι και τη λήξη του αγώνα.

Προς το τέλος του ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 43-49, όμως μετά την ανάπαυλα ο Παναθηναϊκός ανασυγκροτήθηκε και απέκτησε διαφορά 13 πόντων (47- 60) στο 25’. Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να βρουν λύσεις, όμως οι παίκτες του Τριφυλλιού έβρισκαν τους τρόπους να κρατάνε τη διαφορά μέχρι και το τέλος του ντέρμπι.

Η κυριαρχία του Παναθηναϊκού κάτω από τις ρακέτες ήταν αυτή που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο για τη νίκη. Ο Κοκολάκης (μέχρι να αποβληθεί) και ο Στεργάκος φόρτωσαν με 19 και 24 πόντους αντίστοιχα το καλάθι των Πειραιωτών, ενώ στην περιφέρεια το πάρτι είχε προσκεκλημένους τον Κυριάκο Βίδα με 19 και τον Απόστολο Κόντο με 21 πόντους.

Από τον ΟΣΦΠ η μόνιμη πηγή κινδύνων ήταν ο Γιατζόγλου με 30 πόντους που δεν ήταν αρκετοί για να ρίξουν στο καναβάτσο τον μετέπειτα πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός : Κόντος 21, Βίδας 19, Στεργάκος 24, Κοκολάκης 19, Ιωάννου 8, Κορωναίος 2, Παπαντωνίου 2, Παπάζογλου

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αγώνες μπάσκετ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.