Αγώνας άλλης εποχής: 20/1/1963, Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μ.

Η ιστορία του Παναθηναϊκού είναι γεμάτη από επιτυχίες και τίτλους. Υπάρχουν όμως και κάποιες στιγμές, κάποια σημεία αναφοράς που δεν έχουν να κάνουν με τίτλους, ούτε καν με νίκες. Αλλά παραμένουν ξεχωριστές. Μία από αυτές μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω, στο 1963 και σε ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του «τριφυλλιού» στο κλειστό γυμναστήριο της Λεωφόρου. Ή αν προτιμάτε στον Τάφο του Ινδού: Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1963, Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μαδρίτης για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Παρόντες; Το πριγκηπικό –τότε- ζεύγος της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και Σοφία.

Αγώνας άλλης εποχής 20-1-1963, Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μ.

Η προετοιμασία για τον αγώνα είχε αρχίσει μέρες πριν… Και κορυφώθηκαν τις δύο τελευταίες με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να έχουν πολύ δουλειά για δύο λόγους, πλην του αγωνιστικού φυσικά. Ο ένας είχε να κάνει με τα… καιρικά φαινόμενα. Η βροχή που είχε πέσει τις προηγούμενες μέρες είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και μία «λίμνη» στον αγωνιστικό χώρο. Αρκετός κόσμος, μεταξύ τους και παιδιά που αγωνίζονταν τότε στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού, έσπευσαν να βοηθήσουν με πανιά και κάθε άλλο τρόπο να στεγνώσει ο αγωνιστικός χώρος. Ανάμεσά τους και ο Τάσσος Στεφάνου, γενικός διευθυντής σήμερα της ΚΑΕ: «Ήμασταν στο γήπεδο δύο μέρες… Κάναμε όλοι ότι μπορούσαμε για να είναι εντάξει ο αγωνιστικός χώρος. Πανιά, κουβάδες… Είχαν επιστρατευτεί και όλοι και όλα… Το κάναμε όμως όλοι όχι ως αγγαρεία, αλλά για να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε κι εμείς με τον τρόπο μας». Μέσα σε όλα έπρεπε να αλλάξουν και οι θέσεις των πάγκων. Για πρώτη φορά αντί να είναι απέναντι από την εξέδρα, ήταν προς την πλευρά της εξέδρας. Γιατί; Εδώ έρχεται ο δεύτερος λόγος που έκανε τον αγώνα ξεχωριστό.

Ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία είχαν ενημερώσει ότι θα παρακολουθούσαν τον αγώνα. Έτσι μπήκαν πολυθρόνες απέναντι από την εξέδρα για να καθίσουν, μαζί τους και κάποιοι άλλοι επίσημοι. Η επίσκεψη αυτή έδωσε ξεχωριστή δημοσιότητα στον αγώνα. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι της εποχής έσπευσαν στον «Τάφο του Ινδού». Ένας αγώνας μπάσκετ κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο σε κάθε έντυπο της εποχής, βρήκε θέση στο ραδιόφωνο και σε ταινίες της εποχής. Για το άθλημα ήταν μια καλή διαφήμιση, παρά το ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν και ότι καλύτερο.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί και να καταφέρνει μέχρι το ημίχρονο να παρουσιάσει ένα καλό και ανταγωνιστικό πρόσωπο. Κι αυτό απέναντι σε μια υπερδύναμη της εποχής όπως ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ανδρέας Χαϊκάλης, παίκτης τότε του τριφυλλιού έχει τις δικές του αναμνήσεις: «Τι να πρωτοθυμηθείς από αυτόν τον αγώνα… Υπήρχαν τα νερά που προσπαθούσε πόσος κόσμος να μαζέψει και για τις προπονήσεις και για τον αγώνα. Υπήρχε η παρουσία του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας, η οποία τότε ήταν μεγάλη υπόθεση… Διαφορετικές εποχές. Αγωνιστικά τι θα μπορούσε να πει κάποιος; Ήταν καλύτερη ομάδα και οι συνθήκες για τις δύο ομάδες ήταν εντελώς διαφορετικές. Είχαν δύο Αμερικάνους, κάτι που για τις ελληνικές ομάδες απαγορευόταν ακόμη. Οπότε εκ των πραγμάτων υπήρχε διαφορά στη δυναμικότητα, η οποία φάνηκε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν είχαμε πραγματικά τύχη. Δεν παύει όμως να ήταν ένας μεγάλος αγώνας ειδικά για την εποχή εκείνη, απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο και επιπλέον έδωσε στο ίδιο το άθλημα του μπάσκετ μεγάλη προβολή».

Κάπου εδώ να μιλήσουμε και για αριθμούς… Ο αγώνας έληξε 73-97, ενώ στον επαναληπτικό οι Ισπανοί επιβλήθηκαν 90-60. Να σημειωθεί κάπου εδώ ότι η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ρεάλ Μαδρίτης καταγράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 1984 με το τελικό 99-97. Και δεν είναι η μόνη μέχρι σήμερα…

Το πρόγραμμα του αγώνα:

Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης 20-1-1963 Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης 20-1-1963

Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης 20-1-1963

Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης 20-1-1963

Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης 20-1-1963

Πηγή: paobc.gr

Ετικέτες: 1963. Αγώνες μπάσκετ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home5/topwebuc/extradoms/palaimaxoipao/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399