Η ζωή του πολυαθλητή Νίκου Ματζάρογλου

Ένα αφιέρωμα στον πιονέρο του ελληνικού πινγκ πονγκ και πολυσύνθετο αθλητής του Παναθηναϊκού Νίκο Ματζάρογλου, ο οποίος σαν σήμερα (15/2) κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1931.

Ο Ματζάρογλου και τα αγαπημένα του σπορ: αριστερά κρατώντας ρακέτα του τένις και δεξιά του πινγκ πονγκ.

Ο Ματζάρογλου και τα αγαπημένα του σπορ: αριστερά κρατώντας ρακέτα του τένις και δεξιά του πινγκ πονγκ.

To 1931 αθλήματα όπως το πινγκ πονγκ, το χόκεϋ και το τένις δεν έβρισκαν χώρο ούτε στις αθλητικές εφημερίδες παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Μια απ’ αυτές ήταν στις 15 Φεβρουαρίου του 1931, όταν ο πολυσύνθετος αθλητής του Παναθηναϊκού Νίκος Ματζάρογλου γινόταν ο πρώτος αθλητής του Τριφυλλιού που σημείωνε μια διεθνή επιτυχία κατακτώντας το χάλκινο μετάλιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος .

Γεννημένος στις αρχές του 20ού αιώνα στη Γερμανία, ο «Νικίτα» όπως τον αποκαλούσαν εκεί Ματζάρογλου γνώρισε το πινγκ πονγκ και κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αγγλία αναδείχθηκε πρωταθλητής! Επιστρέφοντας στη Γερμανία και στη Δρέσδη κατάφερε να κατακτήσει και τον τίτλο του πρωταθλητή Γερμανίας τόσο στο ατομικό (1931, 1932) όσο και στο διπλό (1931) με συμπαίκτη τον Χάιντς Νίκελσμπουργκ.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1931 στη Βουδαπέστη με την ελληνική σημαία κατακτά την τρίτη θέση στο ατομικό πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη επιτυχία του. Στον δρόμο προς την κατάκτηση του μεταλλίου απέκλεισε τους Ούγγρους Λάζλο Μπελάκ, Ιστβάν Μπόρος και Λάγιος Ντάβιντ, ενώ στα ημιτελικά ενώ κέρδισε τα δύο πρώτα σετ απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή Βίκτορ Μπάρνα, τελικά λύγισε με 3-2… Την άτυπη εκδίκησή του την πήρε την επόμενη χρονιά, όταν κέρδισε τον Μπάρνα σε τουρνουά.

Νίκος ΜαντζάρογλουΣτο διπλό και στο μικτό αγωνιζόταν με τη γερμανική ομάδα, καθώς η Ελλάδα δεν είχε εκπροσώπηση. Μάλιστα το 1933 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Μπάντεν της Γερμανίας (31 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου) κατέκτησε εκ νέου το χάλκινο μετάλλιο στο μικτό έχοντας στο πλευρό του την Ανεμαρί Σουλτς.

Η άνοδος των ναζιστών στην εξουσία δεν επέτρεπε σε αλλοδαπούς να συμμετέχουν στην εθνική Γερμανίας κι έτσι ο Ματζάρογλου επέστρεψε το 1934 στην Ελλάδα. Αθλητής του Παναθηναϊκού στο χόκεϊ με τον οποίο κατέκτησε πρωταθλήματα, ενώ στο Τριφύλλι ανέπτυξε το πινγκ πονγκ όπου κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη το 1940 τόσο στο ατομικό, όσο και στο διπλό με συμπαίκτη τον Ιωαννίδη. Παράλληλα ασχολήθηκε με το κολύμπι και τις χιονοδρομίες.

Ενθερμος πατριώτης πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας ως λοχίας του πεζικού και ακολούθως ως εθελοντής χιονοδρόμος στις ειδικές δυνάμεις. Στην Κατοχή συμμετέχει στην αντιστασιακή οργάνωση «Όμηρος» μαζί με άλλα στελέχη του Παναθηναϊκού.

Μετά τον πόλεμο εργαζόταν σε τεχνικό γραφείο στη Πλατεία Κλαυθμώνος. Μια μέρα, την Τετάρτη 12 Απριλίου 1950 ξεκίνησε από το σπίτι του στο Κολωνάκι (Υψηλάντου 27) να πάει στο γραφείο του. Πήρε το τραμ, κατέβηκε Ακαδημίας και πήρε το δρόμο για το γραφείο του. Στην οδό Σταδίου στο ύψος της Κοραή τη στιγμή που περνούσε το δρόμο τον χτύπησε ένα διερχόμενο ταξί.

Το ταξί δεν σταμάτησε, ο ίδιος σηκώθηκε και δεν έδωσε σημασία. Πήγε στο γραφείο του, αλλά οι πόνοι ήταν ισχυροί. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου διαπιστώθηκε ότι είχε βαριά θλάση κοιλίας και ρήξη παχέως εντέρου. Την Πέμπτη υποβλήθηκε σε εγχείρηση, αλλά απεβίωσε τα χαράματα της Παρασκευής 14 Απριλίου. Η κηδεία του έγινε την ίδια ημέρα στο Α’ Νεκροταφείο.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αθλητές πινγκ πονγκ. Νίκος Μαντζάρογλου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.