Η απόκρουση του «Βουνού» και η πρόκριση στο λιμάνι

Η μεγαλειώδης απόκρουση του Βάντσικ, η άναδρη επίθεση προς τον Τίτο Βασιλόπουλο και η… ατάκα των Αργύρη Μήτσου, Δημήτρη Σκιάνη…

Η απόκρουση του «Βουνού» και η πρόκριση στο λιμάνι

Ήταν 1η Μαρτίου του 1995 όταν το Τριφύλλι φιλοξενούνταν από τον ΟΣΦΠ στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι δυο «αιώνιοι» διεκδικούσαν ένα εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Αδιαφιλονίκητο φαβορί ήταν οι γηπεδούχοι, αφού στο πρώτο ματς είχαν κάνει την έκπληξη φεύγοντας από το ΟΑΚΑ νικητές με 2-1. Πόσο μάλλον, όταν -όπως αποδείχτηκε- είχαν με το μέρος τους και τη διαιτησία.

Το παιχνίδι ήταν γεμάτο συγκινήσεις και συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων για τους οπαδούς και των δύο ομάδων. Το σκορ άνοιξε για τον Παναθηναϊκός ο άλλοτε «ερυθρόλευκος» Γιώργος Καπουράνης, έπειτα από τραγικό λάθος του Κυριάκου Τοχούρογλου.

Ο Αλέκος Αλεξανδρής ισοφάρισε με προβολή σε άδειο τέρμα, ενώ οι Πειραιώτες «γύρισαν» το ματς με αυτογκόλ του Γιάννη Καλλιτζάκη. Ολα έδειχναν πως η πρόκριση «γέρνει» προς το λιμάνι, παρά την αρχοντική εμφάνιση του Παναθηναϊκού που έπαιζε σαν τη γάτα με το ποντίκι τον αντίπαλο του.

Την αρχή για την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού έκανε ο Γιώργος Δώνης. Επειτα από ωραίο συνδυασμό μπήκε στην περιοχή και ισοφάρισε με πλασέ στην κίνηση.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν επεισοδιακό! Οι παίχτες του Χουάν Ραμόν Ρότσα πίεσαν για το γκολ της πρόκρισης, ωστόσο στο 85’ ο διαιτητής Νικάκης «έκλεισε τα μάτια» σε πέναλτι στην ανατροπή του Γ.Χ. Γεωργιάδη από τον Θόδωρο Παχατουρίδη.

Τρία λεπτά αργότερα, δεν μπορούσε να επαναλάβει την ίδια «γκάφα» όταν ο Κυριάκος Καραταΐδης ανέτρεψε τον Δώνη. Ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα και ακολούθησε το χάος. Σύσσωμος ο πάγκος των Πειραιωτών, παίκτες, προπονητικό τιμ, φυσιοθεραπευτές αμφισβήτησαν έντονα την ποινή. Ο Βαζέχα ψύχραιμος, ως συνήθως, εκτέλεσε εύστοχα και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μία ανάσα από την πρόκρισή του στα ημιτελικά.

Ο «άρχων του αγώνα» όμως, αποφάσισε να φέρει τα άνω κάτω, λίγα δεύτερα πριν το τελευταίο του σφύριγμα. Στις καθυστερήσεις έδωσε νέο πέναλτι, αυτή τη φορά υπέρ των «ερυθρολεύκων», αντί να σφυρίξει επιθετικό φάουλ στον Ίβιτς που κοντρολάρει τη μπάλα εμφανέστατα με τα χέρια κάνοντας… υποδοχή βόλλεϋ σε μακρινή μπαλιά!

Ο Βάντσικ έξαλλος κατευθύνθηκε μαζί με τον Στράτο Αποστολάκη προς τον πάγκο του ΟΣΦΠ: «Μόνο να μιλάτε ξέρετε! Μιλήστε τώρα!», φώναζε ο Πολωνός, σύμφωνα με τα όσα έγραψαν εφημερίδες της εποχής, χωρίς φυσικά να δεχτεί απάντηση.

Ο Αλεξανδρής ανέλαβε την εκτέλεση. Ο Βαζέχα πλησίασε τον συμπατριώτη του Βάντσικ και του είπε να μην διαλέξει γωνία αλλά να περιμένει τον επιθετικό να εκτελέσει. Και πράγματι, οι δύο Πολωνοί δικαιώθηκαν. Ο Αλεξανδρής προτίμησε να σουτάρει στο κέντρο, πάνω στο κορμί του γκολκίπερ του Παναθηναϊκού.

Ο Νικάκης σφύριξε αμέσως τη λήξη του αγώνα και ξέσπασε ένα τρελό πανηγύρι, τόσο στο χορτάρι ανάμεσα σε παίκτες και προπονητικό τιμ του Τριφυλλιού, όσο και στις θύρες 10 και 11 του παλιού «Γ. Καραϊσκάκης» που φιλοξενούσαν τους «πράσινους» οπαδούς.

Τα «πράσινα» πανηγύρια εξαπλώνονταν από το Φάληρο μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Η γιορτή όμως στιγματίστηκε από το άναδρο χτύπημα των «επιστημόνων». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, έξω από τα αποδυτήρια πενήντα οπαδοί του ΟΣΦΠ χτύπησαν τον Τίτο Βασιλόπουλο, μέλος τότε του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι τα λόγια που φέρεται πως έκαναν οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρη Σκιάνης και Αργύρης Μήτσου, οι οποίοι δεν έδειξαν να ενοχλουνται από όσα συνέβησαν: «Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη φιλοξενία του επίσημου ΟΣΦΠ. Όλοι μας συμπεριφέρθηκαν ως τζέντλμεν».

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα εκείνου του επαναληπτικού προημιτελικού Κυπέλλου:

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αγώνες ποδοσφαίρου. Γιόζεφ Βάντσικ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.