Αντίο σε έναν «πράσινο μύθο»

Λίγα λόγια για τον μεγάλο άσο του Παναθηναϊκού και της Εθνικής, ο οποίος υπέπεσε στο πέμπτο του φάουλ, χωρίς όμως να αποβληθεί ποτέ από κάθε «πράσινη» καρδιά. 

Αντίο σε έναν «πράσινο μύθο»

Λίγες μόλις ώρες μετά τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Εφές Πίλσεν, ένας «θρύλος» του Τριφυλλιού και του ελληνικού μπάσκετ, ο Γιώργος Κολοκυθάς ανέβαινε τα σκαλιά του Παραδείσου, σκορπίζοντας τεράστια θλίψη σε όλους τους φιλάθλους του Τριφυλλιού, και όχι μόνο.

Ερχόμενος στον Παναθηναϊκό το 1965 από τον Σπόρτιγκ, έγραψε ιστορία τόσο με τα ομαδικά (4 πρωταθλήματα Ελλάδας και παρουσία δύο φορές σε ημιτελική φάση κυπέλλων Ευρώπης με τους «πράσινους»), όσο και με τα ατομικά του κατορθώματα (3 φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, 2 φορές πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ του 1967 στο Ελσίνκι και του 1969 στην Καζέρτα).

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι το γεγονός πως ο Κολοκυθάς υπήρξε ο πρώτος «πράσινος» μπασκετμπολίστας που φόρεσε τη φανέλα της Μικτής Ευρώπης και ο δεύτερος Έλληνας μετά τον Χρήστο Ζούπα της ΑΕΚ.

Ήταν Ιούνιος του 1970 όταν η FIBA διοργάνωσε στο Παναθηναϊκό Στάδιο ένα τουρνουά με την επωνυμία «Διεθνές Φεστιβάλ Μπάσκετ», με τη συμμετοχή της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ίνις Βαρέζε, της κυπελλούχου Ευρώπης, Φιντές Νάπολι, της Μικτής Ευρώπης και της ΑΕΚ.
Στον πρώτο της αγώνα η Μικτή, της οποίας ο κορμός αποτελούνταν από τους παίκτες της πρωταθλήτριας κόσμου Γιουγκοσλαβίας, κέρδισε εύκολα την Ίνις Βαρέζε με 88-72. Ο Πολωνός προπονητής της Μικτής Ζαγκόφσκι θα χρησιμοποιήσει τον Κολοκυθά στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τον Έλληνα άσο να σημειώνει 4 πόντους. Στο δεύτερο παιχνίδι όμως, αυτό απέναντι στη Φιντές (την οποία ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει την προηγούμενη σεζόν) δεν θα τον χρησιμοποιήσει ούτε δευτερόλεπτο. Ο Κολοκυθάς απογοητευμένος, και εντελώς απρόοπτα, δε θα εμφανιστεί ποτέ στο Στάδιο για τον τελευταίο αγώνα της Μικτής Ευρώπης εναντίον της ΑΕΚ.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς να το περιμένει κανένας, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην Ιστορία του Παναθηναϊκού μας εγκατέλειψε τα ξημερώματα, κάνοντας φτωχότερο το ελληνικό μπάσκετ και τον Παναθηναϊκό.

Δεν ταιριάζει όμως η λέξη «πέθανε» για τον Κολοκυθά. Ο Κολοκυθάς θα ζει για πάντα στις καρδιές όλων των Παναθηναϊκών, και για όσους δεν τον πρόλαβαν ποτέ να αγωνίζεται, όπως ο γράφων, θα ζει μέσα από τις διηγήσεις των πατεράδων μας και από τα λίγα βίντεο που έχουν διασωθεί.

Ο Γιώργος Κολοκυθάς έφυγε από τη ζωή όπως έφυγε και από το μπάσκετ. Πρόωρα. Ήταν το 1972 όταν θα πάρει την απόφαση να μην φορέσει ποτέ ξανά την αγαπημένη του φανέλα με το Τριφύλλι. Την ίδια χρονιά που το περίφημο «American Pie» του Don McLean ανέβαινε στην κορυφή των αμερικανικών charts.

«Bad news on the doorstep
I couldn’t take one more step
I can’t remember if I cried
But something touched me deep inside
The day the music died»

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στο μπάσκετ και στον Παναθηναϊκό.

Γιώργο Κολοκυθά σε ευχαριστούμε για όλα.

Ar1stot3lis

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αθλητές μπάσκετ. Γιώργος Κολοκυθάς.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.