Ο «εφιάλτης» του Πειραιά και οι… τρέλες του Βέγγου

«Ήταν ένας θρίαμβος για την Αθήνα, ένας εφιάλτης για τον Πειραιά». Με αυτά τα λόγια η εφημερίδα «ΟΜΑΔΑ» προλογίζει τη σπουδαία νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού, σαν σήμερα στις 17 Μαρτίου 1963.

Ο «εφιάλτης» του Πειραιά και οι... τρέλες του Βέγγου

Σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου 1963 οι Πειραιώτες ανηφόρησαν προς την Αθήνα με σκοπό να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό και να αναρριχηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο.

Το GreenZoneθυμάται πώς ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό με 2-0…

Η ομάδα του Πειραιά τη σεζόν 1962-63 φημίζονταν για τα εξαιρετικά δυνατά πρώτα ημίχρονα που έκανε. Οι παίχτες του Ολυμπιακού έδιναν όλες τους τις δυνάμεις στην αρχή των ματς, όταν και πετύχαιναν τα περισσότερα τέρματά τους.

Άνοιξε τον δρόμοΣκοπός του προπονητή του Παναθηναϊκού Χάρι Γκέιμ ήταν να περιορίσει τους αντίπαλούς του στο πρώτο ημίχρονο και να τους «χτυπήσει» στο δεύτερο που θα ήταν περισσότερο κουρασμένοι. Και το σχέδιο πέτυχε στην εντέλεια.

«Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο τα γκέμια του αγώνος τα πήρε οριστικά στα χέρια του ο Παναθηανϊκού για να τα κρατήσει ως το τέλος του α’ ημιχρόνου φέρνοντας σε πλήρη ισορροπία το άρμα και από την αρχή του β’ μέρους ως το φινάλε του ματς. Φινάλε που έκλεινε τον καρπό του θριάμβου για τους πρωταθλητές», γράφει το περιοδικό «ΟΜΑΔΑ».

Το πρώτο γκολ του παιχνιδιού πέτυχε ο Μίμης Δομάζος. Ο «Στρατηγός» πλάσαρε με ψυχραιμία από πλεονεκτική θέση τον Τσανακτζή, έπειτα από ασίστ του Βαγγέλη Πανάκη.

«Αυτό το μικρό καψούλι προκάλεσε την ατομική έκρηξη. Οι εξέδρες φούντωσαν. Η νίκη του Παναθηναϊκού ερχόταν τρέχοντας στην αγκαλιά του. Ο φυσικός νόμος της νίκης του καλύτερου, που τόσες φορές στο ποδόσφαιρο καταστρατηγείται, αυτήν την φορά έβρισκε την δικαίωσή του».

Από το 50’ και έπειτα το παιχνίδι ήταν ένας συνεχόμενος και ασφυκτικός μονόλογος του Τριφυλλιού. Ο Μπαρμπαλιάς του ΟΣΦΠ τραυματίστηκε στο 53’ και άφησε με 10 παίχτες την ομάδα του. Οι θεατές έβλεπαν το 2-0 να πλησιάζει και πράγματι στο 83’, ο Πανάκης με διπλή προσπάθεια νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα και ξεσήκωσε το γήπεδο στο πόδι.

Οι κερκίδες, τα χρόνια εκείνα, ήταν μεικτές. Ανάμεσα στους Παναθηναϊκούς, στις ίδιες παρέες, υπήρχαν και φίλοι του Ολυμπιακού. Άλλες εποχές, ρομαντικές και τελείως διαφορετικές με το σήμερα.

Απολαύστε ένα δείγμα από την ατμόσφαιρα της κερκίδας, μαζί με τις σπαρταριστές ατάκες του αείμνηστου Θανάση Βέγγου. Δείτε τον Δομάζο και τον Πανάκη να σκοράρουν, στο βίντεο που ακολουθεί. Η σκηνή γυρίστηκε σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου 1963 στις κερκίδες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

 

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.