Όταν ο Γιάννης Κυράστας ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων…

Μακάρι να ήταν ψέμα...

Πρωταπριλιά, όπως σήμερα, του 2004 ο Γιάννης Κυράστας, ο καλύτερος προπονητής που είχε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια και ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, έκλεισε τα μάτια για τελευταία φορά.

Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1952 στον Πειραιά και έμαθε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Γρήγορα μεταβιβάστηκε στην α΄ ομάδα των «ερυθρολεύκων» το 1972, με τη φανέλα των οποίων αγωνίστηκε για εννέα χρόνια. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα.
Στην αντίπερα όχθη πέρασε το 1981. Στον Παναθηναϊκό έμεινε για πέντε χρόνια και συντέλεσε στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και τριών Κυπέλλων. Μπορεί ως όνομα να είχε συνδεθεί περισσότερο με τον ΟΣΦΠ, όμως ο ίδιος έδειχνε να ταυτίζεται απόλυτα με το Τριφύλλι, το οποίο και αγάπησε.

Με το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας ακολούθησε την προπονητική και σταδιακά αναδείχθηκε σε τεχνικό πρώτης διαλογής. Πέρασε από τους πάγκους του Εθνικού Ελληνορώσων, του Μεσολογγίου, της Προοδευτικής, του Εθνικού Πειραιώς, του Πανηλειακού, του Πανιωνίου, για να καταλήξει στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό το 1999.

Για δύο σεζόν, το 1999-2000 και το 2001-2002, «έστησε» ονειρεμένες ομάδες που έπαιζαν εκπληκτικό, γρήγορο, τεχνικό ποδόσφαιρο και μάγευαν τους φιλάθλους όλων των ομάδων. Η «παράγκα» του στέρησε τους τίτλους που άξιζε όσο λίγοι στην Ελλάδα. Ο ίδιος φώναζε «θα πεθάνουμε για αυτούς τους αλήτες; Όχι ρε, θα πολεμήσουμε»! Και πολέμησε αλλά ηττήθηκε από το παρασκήνιο που ήταν στα φόρτε του. Βλέπετε, οι διοικήσεις του Παναθηναϊκού άφηναν πετυχημένες ομάδες απροστάτευτες στις ορέξεις της διαφθοράς.

Σαν σήμερα, 1η Απριλίου 2004, ο Γιάννης Κυράστας έχασε τη μάχη με τον θάνατο. Ταλαιπωρείτο από σπάνια ασθένεια. Ο Παναθηναϊκός τη χρονιά που χάθηκε ο σπουδαίος αυτός άνδρας κατέκτησε το πρωτάθλημα. Θα μείνει αξέχαστη η στιγμή που όλη η Λεωφόρος φώναζε: «Αυτή η κούπα θα πάει στα άστρα για τον Γιάννη τον Κυράστα».

Υ.Γ. Είναι κρίμα σε ένα κείμενο για τον αδικοχαμένο Κυράστα να αναφερόμαστε στην (πρώην) κυβερνητική εφημερίδα που πολέμησε λυσσαλέα και επί σειρά ετών κάθε τι υγιές στο Τριφύλλι. Ωστόσο, μερικά πράγματα είναι καλό να μην ξεχνιούνται. Το πρωτοσέλιδο που πανηγυρικά έγραφε «Κυρ Γιάννη καλό ψάρεμα» μετά την απομάκρυνση του προπονητή από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, ύστερα από «σφαγιαστική» ήττα από τον ΠΑΟΚ, είναι χαρακτηριστικό μίας ολόκληρης εποχής. Στο πρωτοσέλιδο αυτό αντανακλάται ιδανικά ο τρόπος που η «αυλή» αντιμετώπιζε τους απαθείς χειρισμούς «πράσινων» διοικήσεων πάνω στο ζήτημα του παρασκηνίου.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Γιάννης Κυράστας. Προπονητές ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.