Το γκολ – πρωτάθλημα του «Χότα – Χότα»

Το GreenZone θυμάται την κεφαλιά – ψαράκι του Μπορέλι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, που χάρισε το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό το 1996, την περίοδο που το δεύτερο σπίτι των φιλάθλων ήταν η πλατεία Ομόνοιας…

Πάνω αριστερά: κάτι ήξερε ο Ζοτς...

Πάνω αριστερά: κάτι ήξερε ο Ζοτς…

Από τη μία πλευρά ήταν ο ευρωπαίος Παναθηναϊκός. Περήφανος αλλά και καταπονημένος από την υπερπροσπάθεια του Αμστερνταμ και τη νίκη στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ επί του Αγιαξ. Από την άλλη πλευρά ήταν η πρωτοπόρος του ελληνικού πρωταθλήματος ΑΕΚ. Ξεκούραστη και φρέσκια. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι, καθώς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε φροντίσει να περάσουν οι παίκτες του μια μίνι προετοιμασία. 

Σαν Σήμερα, 10 Απριλίου στο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος 1995-96 ανάμεσα στις ομάδες που είχαν μοιραστεί τους τίτλους από το 1989, οι φιλοξενούμενοι βολεύονταν και με ισοπαλία που θα τους κρατούσε στην κορυφή. Και οι οιωνοί ήταν με τους κιτρινόμαυρους, καθώς στο ζέσταμα ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποχώρησε τραυματίας με λουμπάγκο στη μέση. Τον ακολούθησε στο ημίχρονο ακόμη ένας αμυντικός, ο Γιάννης Καλιτζάκης και στο 52’ το «μηχανάκι» της μεσαίας γραμμής ο Δημήτρης Μάρκος.

Ήταν η εποχή που η πλατεία Ομόνοιας...

Ο τεχνικός του Τριφυλλιού Χουάν Ραμόν Ρότσα γύρισε τον Γιώργο Γεωργιάδη του Σάββα σε ρόλο στόπερ και τον Στράτο Αποστολάκη σε λίμπερο, ωστόσο χρειάστηκαν και κάποιες σωτήριες επεμβάσεις του Γιόζεφ Βάντσικ για να κρατήσει ο Παναθηναϊκός το μηδέν στην άμυνα απέναντι στους επικίνδυνους μεσοεπιθετικούς της ΑΕΚ Χρήστο Κωστή, Τιμούρ Κετσμπάγια και Βασίλη Τσιάρτα.

Στο 79’ ο εκ των κορυφαίων του Παναθηναϊκού Γιώργος Γεωργιάδης του Σάββα, άφησε το κέντρο της άμυνας και την επιτήρηση του Ντανιέλ Μπατίστα και με μια απίστευτη κούρσα διέσχισε τη δεξιά πλευρά του γηπέδου και σέντραρε. Από το ύψος του πέναλτι βούτηξε ο «κοντορεβυθούλης» Χουάν Χοσέ Μπορέλι και με καρφωτή κεφαλιά νίκησε τον Ηλία Ατματσίδη. Το τελικό 1-0 επανέφερε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της βαθμολογίας όπου έμεινε μέχρι το τέλος της περιόδου, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ήταν η εποχή που η πλατεία Ομόνοιας ήταν το δεύτερο στέκι των φίλων του Τριφυλλιού, οι οποίοι κάθε τρεις και λίγο κατέβαιναν στο κέντρο για να πανηγυρίσουν κάποια επιτυχία. Την πρόκριση επί της Λέγκια στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την πρόκριση στο Final-4 του Παρισιού, τη νίκη επί του Αγιαξ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκας με τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό, τη νίκη επί της ΑΕΚ, την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, την κατάκτηση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου…

Δείτε το «χρυσό» όπως αποδείχθηκε γκολ του «Χότα – Χότα» με το οποίο οι Πράσινοι πήραν τη νίκη επί της Ένωσης στο ντέρμπι που έκρινε τον τίτλο την περίοδο 1995-96.

 

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.