Το πρωτάθλημα του 1926 και η «τριάρα» στην ΑΕΚ

Το Πρωτάθλημα Αθηνών της περιόδου 1925-26 βάφτηκε «πράσινο» έπειτα από νίκη 3-1 επί της ΑΕΚ. Διαβάστε για την «ορμητικότητα» της ομάδας του Τριφυλλιού, όπως καταγράφηκε σε έντυπα της εποχής…

Το πρωτάθλημα του 1926 και η «τριάρα» στην ΑΕΚ


Αριστερά, η πρωταθλήτρια ομάδα του Παναθηναϊκού κατά το 1926. Δεξιά, ο Γ. Γραμματέας της ΕΠΣΑ κ. Σταμάτης απονέμει το τρόπαιο στον τερματοφύλακα και αρχηγό του Τριφυλλιού Ηλία Γρηγοριάδη

Στις 23 Μαΐου 1926, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την ΑΕΚ στο γήπεδό του. Οι «πράσινοι» κέρδισαν με 3-1 και κατέκτησαν το Πρωτάθλημα Αθηνών.

Οι «πράσινοι» είχαν μία άκρως επιθετική ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια αήττητη, με δέκα νίκες και δύο ισοπαλίες, έχοντας την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (42 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (δέχτηκε πέντε τέρματα).

Η συνήθης ενδεκάδα του Τριφυλλιού αποτελούνταν  από τους Ηλία Γρηγοριάδη, Απόστολο Νικολαΐδη, Θανάση Αραβοσιτά, Πέτρο Περαντάκο, Σταύρο Γεωργιάδη, Φάνη Ασπρογέρακα, Λάζαρο Σιδηρόπουλο, Σωτήρη Ασπρογέρακα, Κώστα Ανδρίτσο, Γιάννη Νακόπουλο, Λουκά Πανουργιά. 

Από τον Τύπο της εποχής παίρνουμε μία γεύση από το πώς αγωνίσθηκαν οι δύο ομάδες:

Ο Τύπος της εποχής
Ακολουθεί το «πινακάκι» της βαθμολογίας και των αποτελεσμάτων, όπως δημοσιεύθηκε σε έντυπο του 1926, με ειδικές οδηγίες προς το κοινό που δεν ήταν συνηθισμένο να διαβάζει παρόμοιους πίνακες:

Βαθμολογία 1926

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: 1926. Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.