«Εβάλαμε… εννιά στον Ολυμπιακό»

To GreenZone αποκαλύπτει το ένατο γκολ του Παναθηναϊκού στο ιστορικό 8-2, σαν σήμερα 1 Ιουνίου 1930, το οποίο δεν μέτρησε ποτέ «ίσως για να γλυκάνει λίγο την πίκρα των Ολυμπιακών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο τότε «πράσινος» παίκτης Μήτσος Μπαλτάσης.

«Εβάλαμε... εννιά στον Ολυμπιακό»

Το GreenZone ανοίγει και πάλι το σκονισμένο μπαούλο των αναμνήσεων και της Ιστορίας. Απολαύστε υπεύθυνα…

«Σέντερ φορ Μηγιάκης
Χαφ Ανδρίτσος – Υποφάντης
Ε, βρε κοσμάκη κουτέ
Τέτοια ομάδα δεν είδες ποτέ
Να έχη τέτοια χάρι
Και αρχηγό Μεσσάρη»
(Aπό θεατρικό τραγούδι του 1930)

Δεν ξέρουμε εάν ο «κοσμάκης ο κουτός» είχε την τύχη να δει ξανά τέτοια ομάδα, το σίγουρο είναι πάντως ότι ο Ολυμπιακός, μετά την 1η Ιουνίου 1930 και την ιστορική ήττα με 8-2 από τον «δαντελένιο», όπως χαρακτηριζόταν από τον Τύπο της εποχής, Παναθηναϊκό, δεν είδε ποτέ ξανά τα δίχτυα του να παραβιάζονται οκτώ φορές από καμία ελληνική ή ξένη ομάδα. Άλλοι σταμάτησαν στα επτά (Μπότσκαϊ 1929, ΑΕΚ 1940, Γιουβέντους 2003), άλλοι στα έξι (Στεάουα Μπρασόφ 1962, Απόλλων Αθηνών 1969, ΑΕΚ 1978, ΠΑΟΚ 1987, Ρόμα 1998), και αρκετοί άλλοι στα πέντε. Όμως, μόνο ο Άγγελος Μεσσάρης και η παρέα του φιλοδώρησαν τα πειραϊκά δίχτυα με οκτώ τέρματα.

Οκτώ είπατε;

Ας μεταφερθούμε στο φύλλο πολιτικής εφημερίδας της εποχής και ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από την περιγραφή του αγώνα: «Εις τας αρχάς του δευτέρου επετεύχθη και το πέμπτον τέρμα των Παναθηναϊκών και κατόπιν ο Γιώργος (σ.σ. Ανδριανόπουλος) εσημείωσε το πρώτον και μετ’ ολίγον το δεύτερον. Μέχρι τέλους του αγώνος ο «Παναθηναϊκός» επέτυχε και άλλα τρία τέρματα, και ένα ακόμη εχαρακτηρίσθη οφ σάϊντ»…

Μπορεί το τέρμα να ήταν αντικανονικό και όντως ο Ιταλός διαιτητής ορθώς να το ακύρωσε, αλλά στην εφημερίδα «Παναθηναϊκά Νέα», σε μεταγενέστερη συνέντευξη ενός εκ των πρωταγωνιστών του αγώνα της 1ης Ιουνίου, του αείμνηστου Μήτσου Μπαλτάση, ο παλιός άσος του Τριφυλλιού προέβη στην εξής αποκάλυψη, μιλώντας στο δημοσιογράφο Γιώργο Δόγα:

«Το σκορ δεν ήταν 8-2 αλλά 9-2 διότι ο διαιτητής ακύρωσε ένα κανωνικότατο γκολ των πρασίνων, ίσως για να γλυκάνη λίγο την πίκρα των Ολυμπιακών!»

Κανονικότατο είπατε;

Tην εποχή εκείνη βέβαια δεν υπήρχε Περικλής Βασιλάκης για να αναλύσει τις φάσεις, ούτε καν τηλεόραση. Η μαρτυρία όμως ενός εκ των πρωταγωνιστών του αγώνα είναι πολύ σημαντική.

Οι επιθετικοί του Παναθηναϊκού μπορεί να μην έδειξαν κανέναν οίκτο εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου, ο Ιταλός διαιτητής όμως ενήργησε σαν Έλληνας διαιτητής και προστάτεψε, προφανώς χωρίς δόλο, την ομάδα του Πειραιά.

Εκτός αν ο διαιτητής ήθελε να διευκολύνει τους οπαδούς του Τριφυλλιού, ακυρώνοντας το «πράσινο» τέρμα, καθώς το «εβάλαμε εννιά» δεν κάνει ομοιοκαταληξία με τον «Ολυμπιακό».

Ar1stot3lis

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.