Οι βολές είναι ξεκούραση…

5 Ιανουαρίου 2016 - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

Οι βολές είναι ξεκούραση…

 

 

Ο Απόστολος Κόντος, ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κάνει ντεμπούτο στο BasketNews και γράφει για το φαινόμενο των άστοχων βολών.

«Τα άσχημα ποσοστά στις βολές δεν παρατηρούνται μόνο στις ελληνικές ομάδες. Το είδαμε και με την Μπαρτσελόνα εναντίον του Ολυμπιακού. Είναι γενικότερο φαινόμενο.

Δικαιολογημένα αναρωτιούνται πολλοί πώς είναι δυνατόν σε επίπεδο ευρωλίγκα να χάνονται τόσες ελεύθερες βολές, που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Για καλούς παίκτες μάλιστα που μπορούν εύκολα να κερδίζουν τα φάουλ, θα έπρεπε οι βολές να είναι η …ξεκούραση του αγώνα. Στην καριέρα μου το χειρότερο ήταν να χάσω βολές. Είναι δύο πόντοι. Αν τις χάσεις σου ρίχνουν την ψυχολογία και σου χαλούν την εικόνα για την ικανότητα που έχεις να κερδίζεις φάουλ και να πετάς στα σκουπίδια το δώρο. Κατ’  επέκταση επηρεάζεται και όλη η προσπάθεια της ομάδας.

Απλώς εκείνη τη στιγμή χρειάζεται (πέρα από την εκπαίδευση στην τεχνική που είναι δεδομένη για τόσο καλούς παίκτες) συγκέντρωση και καρδιά. Ειδικά σε σημεία προς το τέλος των αγώνων, όταν οι ομάδες καταφεύγουν στη ρουλέτα των βολών και κρίνουν αυτές το αποτέλεσμα. Εκεί χρειάζεται συγκέντρωση και αποφασιστικότητα.Γι’  αυτό και πάντα έφερνα σαν παράδειγμα σε τέτοιες ειδικές καταστάσεις τον Παναγιώτη Γιαννάκη που είχε εμπιστοσύνη στα πόδια, στα χέρι, αλλά στα κρίσιμα σημεία είχε καρδιά για να ευστοχήσει. Το ίδιο ίσχυε και για τονΤάκη Κορωναίο.

Προσωπικά, ήταν το καλύτερό μου και το επιδίωκα, να κερδίζω βολές. Ήταν η ξεκούρασή μου μέσα στη διάρκεια του αγώνα. Θυμάμαι ότι επί εποχής Ντουξάιρ στον Παναθηναϊκό, όταν επέβαλε να κρατείται στατιστική στους αγώνες μας, είχα 132/126 βολές. Και όταν είχε έρθει ο Τζούλιους Έρβινγκ στην Ελλάδα, έλεγε ότι το σουτ τελειοποιείται από τις βολές.

Πάνω σ’ αυτές TAKH XPONIA ΠOΛΛA ΦIΛE. ΘA HTAN TIMH MOY , AN ΘEΛEIΣ, NA ΓPAΦΩ IATPIKA ΘEMATA ΣTO basket news. ΣE AΓAΠΩ KAI ΣE ΣEBOMAI ΠPAΓMATIKA! δουλεύεις την τεχνική στα δάκτυλα, στον καρπό.

Σίγουρα οι παίκτες ασχολούνται και δουλεύουν πάνω σ’ αυτό το κομμάτι και πολλές φορές βλέπουμε στις προπονήσεις να μη χάνουν σουτ και στον αγώνα τα ποσοστά να πέφτουν κατακόρυφα. Είναι καθαρά θέμα συγκέντρωσης σε διαφορετικές συνθήκες.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους

APSTOLOS 1

Παλαίμαχοι Σημαία

 

Ετικέτες: ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.