ΤΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΣΠΟΡ

ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

LIBER LIBER

 

Μια μελέτη του Γιώργου Λιβέρη

Εκ πρώτης όψεως ίσως είναι απλό. Αλλά στην πραγματικότητα και με μια βαθύτερη μελέτη, αποδεικνύεται  ότι τα 3 βασικά Αθλήματα του Παναθηναϊκού (Στίβος – Ποδόσφαιρο – Μπάσκετ) αξιολογικά και ιστορικά βρίσκονται πολύ κοντά.

Κατ’ αρχήν και τα 3 Σπορ καλλιεργήθηκαν ευθύς εξ αρχής στον Παναθηναϊκό, ο οποίος πρωτοστάτησε και στα 3 στις διεθνείς παρουσίες τους.

Βεβαίως ο Στίβος έχει την πλουσιότερη παρουσία Πρωταθλητών (π.χ 36 μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1920 μέχρι τις μέρες μας).

Ακόμη ο Στίβος έχει να παρουσιάσει ένα Παγκόσμιο ρεκόρ με το 5,49 του Χρήστου Παπανικολάου και επί πλέον παραδοσιακά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

             Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΡΕΚΟΡΝΤΜΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
          Από την άλλη μεριά το Ποδόσφαιρο από πλευράς δημοφιλίας κυριαρχεί και επί πλέον έχει να επιδείξει τα Πρωταθλήματα και το Γουέμπλεϋ. Είναι ακόμη σημαντικό ότι στο Ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός είναι το Σωματείο με 3 παρουσίες (1920 – 1952 – 2004) στους   Ολυμπιακούς Αγώνες και με τους περισσότερους παίκτες, συνολικά 12, στη διοργάνωση αυτή.

Όμως το Μπάσκετ, τον τελευταίο μισό αιώνα, έχει μια τεράστια ανάπτυξη στην Ελλάδα, στην οποία ο Παναθηναϊκός υπήρξε αδιάσπαστα πρωταγωνιστής, από το 1948 με 16 παίκτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1952 – 1996 – 2004 – 2008). Μάλιστα από τους 16 παίκτες (και παίκτριες) οι 11 έχουν τιμηθεί με την 5η θέση στην τελική κατάταξη των Ομάδων της διοργάνωσης.

Επί πλέον ο Παναθηναϊκός κάθε χρόνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα ο Δημήτρης Διαμαντίδης (επί τη αποχωρήση του) τιμήθηκε ως ένας από τους κορυφαίους της Ευρώπης όλων των εποχών.

Μετά τα παραπάνω είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πιο από τα 3 αυτά Αθλήματα τονίζει περισσότερο την ελληνική παρουσία στο Διεθνή χώρο και τον φέρνει ψηλότερα στην εκτίμηση των φιλάθλων.

Το μόνο που θα μπορούσε κανείς να σημειώσει είναι τα πλέον γνωστά ονόματα σε κάθε ένα από τα 3 Αθλήματα.

 Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΡΕΚΟΡΝΤΜΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΤΙΒΟΣ

Χρήστος Παπανικολάου: Παγκόσμιο ρεκόρ, 2 φορές Σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και 3 συμμετοχές σ’ αυτούς.

Πηγή Δεβετζή: Αργυρό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.


Ο ΣΠΗΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ζαχαρόπουλος – Πολυχρονίου – Στρουμπάκος: Από 2 συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ-ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Βεβαίως τα πλέον καθιερωμένα ονόματα είναι οι Μίμης Δομάζος, Αριστείδης Καμάρας, Τάκης Οικονομόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης ως πρωταγωνιστές του Γουέμπλεϋ, χωρίς να ξεχνάμε τον Γεώργιο Καλαφάτη και Απόστολο Νικολαϊδη που το 1920 τόλμησαν να συγκροτήσουν μια ενδεκάδα και να μετάσχουν (για πρώτη φορά ως Εθνική Ομάδα) στο εξωτερικό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΠΑΣΚΕΤ

 

                                                                 Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Με τη σκέψη ότι διεκδικούμε φέτος την πρόκριση στο Ρίο, ξεχωρίζουμε αυτούς οι οποίοι τα τελευταία 20 χρόνια κρατούσαν ψηλά το Μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αλλά και της Εθνικής Ομάδας. Που είναι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης (δυο φορές στην 5η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων), ο Δημήτρης Διαμαντίδης (το ίδιο), ο Βασίλης Σπανούλης (επίσης), όπως και οι Κώστας Τσαρτσαρής και Αντώνης Φώτσης.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.