Ο αείμνηστος Γιώργος Καλαφάτης, ιδρυτής του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, είχε αφηγηθεί, πριν από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1958, σε αθλητικό περιοδικό (ΤΑ ΣΠΟΡ) τα πρώτα βήματα του μεγάλου Συλλόγου.
Το πολύ σημαντικό εκείνο αφήγημα του ιδρυτή του Παναθηναϊκού έχει ως εξής :
Από το αρχείο
του Γιώργου Δόγα
Ο ιδρυτής του ΠΑΟ αφηγείται…
Ο ιδρυτής του Παναθηναικού Α.Ο. κ. Γεωργ. Καλαφάτης είχε την ευγενή καλοσύνη να γράψη για ΤΑ ΣΠΟΡ το κατωτέρω σημείωμα στο οποίο αφηγείται τα πρώτα βήματα του μεγάλου συλλόγου
Επειδή η ιστορία του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών μετονομασθέντος εις Πανελλήνιον Ποδοσφαιρικόν Ομιλον και αργότερον εις Παναθηναϊκό, Αθλητικό Ομιλον, έχει σχέσι με την ολίγο πρότερον εισαγωγή του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, νομίζω ότι πρέπει να αναφέρω μερικά για την εισαγωγή της αθλητικής αυτής παιδιάς στην Ελλάδα.
Περί τα μέσα του 1905 εγκατεστάθη μονίμως στας Αθήνας ο Παναγής Βρυώνης ο οποίος παρουσιάσθη στην διοίκηση του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και εζήτησε να εισαχθεί η ποδοσφαίρισις στην Ελλάδα. Ο Εθνικός υιοθέτησε την πρόταση αυτή και ο Βρυώνης άρχισε να συγκεντρώνη τους μικρούς αθλητάς και να διαλέγει τους καταλλήλους για τον σχηματισμό της πρώτης ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδος. Μεταξύ τούτων είχα την τιμή να εκλεγώ εκ των πρώτων, αργότερον προσήλθον και κατέλαβον θέσεις στην ομάδα ο Γρηγόριος Βρυώνης, ο Κωνσταντίνος και Πέτρος Μπότασης, ο Γεώργιος Μερκούρης, ο Δεκαβάλας, άπαντες παίκται εξησκημένοι στο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη.
Δυστυχώς η συνεργασία του Βρυώνη με τον Εθνικό Γ.Σ. υπήρξε βραχεία. Στας αρχάς του έτους 1907 απεχώρησε ούτος του Εθνικού Γ.Σ. λόγω διαφωνίας προς την διοίκηση και ίδρυσε τον ποδοσφαιρικό σύλλογον Γουδί ο οποίος έδιδε αγώνας προς ξένας και ελληνικάς ομάδας.
Την αποχώρηση του Βρυώνη εκ του Εθνικού ηκολούθησαν αρκετοί αθληταί, εγώ δε με μερικούς ενεγράφημεν στον Πανελλήνιον Γ.Σ. και επαίζαμε ποδόσφαιρον εις το πεδίον του Αρεως.
Το 1908, μικροί τότε παίκται και φίλαθλοι του πεδίου του Άρεως υπό την προεδρία του μεγαλυτέρου μου αδελφού Αλεξάνδρου, απεφασίσαμε την ίδρυση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών, αναγνωρισθέντος του καταστατικού αυτού υπό του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο Σύλλογος ενεγράφη στον ΣΕΓΑΣ.
Μετά πάροδο μηνών ήμεθα έτοιμοι καθ’ όλα, δηλαδή καταστατικό, γήπεδο, αποδυτήρια. Εβολιδοσκοπήσαμε τον τότε σύμβουλο του Εθνικού, Μαρινάκη, όστις εδέχθη ενθουσιωδώς ν΄αναλάβη την προεδρία. Τον Μαρινάκη αποχωρήσαντα εκ του Εθνικού, ηκολούθησε και ο Αγγλος ποδοσφαιριστής Κάμπελ, άσος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, και ούτω κατήρχετο στους αγώνας προς άλλας ελληνικάς και ξένας ομάδας.
Ημεθα τότε πράγματι οι ισχυρότεροι Ελληνες ποδοσφαιρισταί. Όμως μετά πάροδον ενός και ημίσεος έτους διάφοροι φίλοι του προέδρου Μαρινάκη εισχωρήσαντες εις τον Ομιλόν μας, ηθέλησαν να καταλάβουν την διοίκηση και να μας επιβάλουν τας θελήσεις των. Ετσι απεχωρήσαμε τότε, το σύνολον σχεδόν των αθλητών και μελών, και συστήσαμεν νέον Ομιλο υπό την επωνυμία Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός.
Από της συστάσεως λοιπόν του νέου Ομίλου του 1910 (ο οποίος είναι συνέχεια του προηγούμενου) μέχρι του 1924 διήλθομεν δυσκόλους και ανωμάλους εποχάς, πόλεμοι 12 και 13, επιστρατεύσεις 14,15 και 18 και μόλις μετά το 1920 ήρχισε το σωματείον μας να συνέρχεται.
Αυτά είναι τα πρώτα νηπιακά βήματα του ποδοσφαιρικού μας Ομίλου Αθηνών, ο οποίος υπήρξε πρόγονος του σημερινού μεγάλου Παναθηναϊκού Α.Ο. και τον οποίον παρεδέχθη ο αείμνηστος Μαρινάκης δια της συμμετοχής του αργότερον εις το συμβούλιον .Σε είδικό βιβλίο που θα εκδοθή θα μου δοθή η ευκαιρία να περιγράψω εκτενέστερα την πρώτη 25ετία του συλλόγου, η οποία ταυτίζεται με την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σήμερα θα περιορισθώ να εκφράσω την βαθείαν συγκίνησή μου γιατί ευτυχήσαμε εγώ και μερικοί εκλεκτοί συνεργάται μου, να ζούμε και ν΄αντικρύζουμε έπειτα από 50 χρόνια τον σύλλογον που ιδρύσαμε το 1908.
Ευτχήσαμε να δούμε τους διαδόχους μας να ενστερνίζωνται την πίστη μας και τις αρχές μας και να συνεχίζουν με την ίδια πνοή το δρόμο που εμείς χαράξαμε και που οδηγεί εις την εκπλήρωση των καλύτερων αθλητικών πόθων.
Γ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Ο Γιώργος Καλαφάτης αφηγείται τα πρώτα βήματα του Παναθηναϊκού – Panathinaikos Kosmos