Όταν φόρεσε το Τριφύλλι ο Ντέγιαν

Στις 13 Ιουνίου του 1998 ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό…

Όταν φόρεσε το Τριφύλλι ο Ντέγιαν

Ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές που έχουν φορέσει τη φανέλα με το Τριφύλλι, ο Ντέγιαν Νποντιρόγκα συμφώνησε σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου 1998 με τον Παναθηναϊκό.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε περάσει από τις Ζαντάρ, Στεφανέλ, Ολίμπια Μιλάνου και Ρεάλ. Είχε κατακτήσει ένα νταμπλ με την Ολύμπια και ένα κύπελλο Σαπόρτα με τη Ρεάλ.

Εμβληματική παρουσία, γρήγορα έγινε ηγέτης του Παναθηναϊκού. Μαχητής, γεννημένος νικητής. Κανείς δε θα ξεχάσει την υψωμένη γροθιά του όταν πανηγύριζε μεγάλα καλάθια, τίτλους, «πράσινους» θριάμβους.

Δεν ήταν ο ψηλότερος παίχτης, όμως άνετα είχε κινήσεις «τεσσαριού».
Δεν ήταν ο πιο γρήγορος, αλλά οδηγούσε τους αιφνιδιασμούς.
Δεν ήταν ο πιο εύστοχος, αλλά έπαιρνε όλα τα κρίσιμα σουτ. Και δικαιωνόταν.
Δεν ήταν ο πιο αλτικός, αλλά μάζευε όσα «σκουπίδια» μπορούσε. Δεν ήταν καθαρός οργανωτής, αλλά πάντα είχε καθαρό μυαλό.
Δεν έδινε μεγάλη καμπύλη στην μπάλα, αλλά δεν τον έκοβε στο σουτ σχεδόν κανείς.

Ήταν όμως ΝΙΚΗΤΗΣ, ΗΓΕΤΗΣ, ΜΑΧΗΤΗΣ, ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ.

Ήταν ΑΡΧΗΓΟΣ.

Όπου και αν πήγε σήκωσε τρόπαια. Όπου και αν έπαιξε είχε αρχηγικό ρόλο.

Δεν κρύφτηκε ποτέ στην τελευταία επίθεση. Δεν δίστασε ποτέ να πάρει το τελευταίο σουτ.

Δεν μάσησε ποτέ, ακόμα και μέσα σε εξαιρετικά εχθρικές έδρες.

Εκδηλωτικός με τους αντίπαλους οπαδούς και με τους παίκτες που έπαιζαν «βρώμικα», όταν εκείνοι τον προκαλούσαν.

Αξέχαστη η σκηνή που αρπάζει τον Μίλαν Τόμιτς και απαντά με συνεχόμενα γρονθοκοπήματα, μετά από από… πονηρές προκλήσεις του παίκτη του ΟΣΦΠ. Άλλος στη θέση του, θα μπορούσε να μείνει ήρεμος και να κερδίσει την αποβολή του Τόμιτς. Αντιθέτως, ο Ντέγιαν αποβλήθηκε, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ έχασε τον ηγέτη του στο πιο δύσκολο ματς και συνάμα την πρόκριση στον τελικό της Α1. Αλλά ήταν μέσα στο dna του. Ήταν αδύνατον να μην ζει την κάθε στιγμή, το κάθε δευτερόλεπτο του αγώνα.

Πρωταγωνίστησε στους τελικούς του 1999 όταν το γλυκό εκείνο πρωτάθλημα κατακτήθηκε μέσα στην πιο μισητή έδρα.

Μια γροθιά με τους οπαδούς που είχαν κατακλύσει το ένα τρίτο του ΣΕΦ, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της μεγάλης ανατροπής στο σκορ του πέμπτου τελικού.

«Ντέρμπι, ένταση, φωνές, φασαρίες. Θυμάμαι, σαν να ήταν χθες, τον πέμπτο τελικό, στο Φάληρο, τον Μάιο του 1999», δήλωσε μερικά χρόνια αργότερα και εξήγησε: «Είναι πολύ φυσιολογικό να με θεωρούν εχθρό οι ολυμπιακοί. Ήμουν το μεγάλο πρόβλημά τους, τους νικήσαμε δύο φορές στους τελικούς του πρωταθλήματος και εγώ πάντοτε βροντοφώναζα ότι είμαι και θα μείνω για πάντα… Παναθηναϊκός».

Με τον Ντέγιαν να ηγείται, ο Παναθηναϊκός έφτασε σε τρεις τελικούς ευρωλίγκας (2000, 2001, 2002) και κατέκτησε τους δύο. Έφτασε σε τρεις τελικούς πρωταθλήματος και κατέκτησε και τους τρεις (1999, 2000, 2001).

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Μπαρτσελόνα. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει την ομάδα της καρδιάς του τα έχασε με το θέαμα που αντίκρισε. Χιλιάδες οπαδοί κατέκλυσαν το κλειστό του Σπόρτινγκ για να αποθεώσουν το είδωλό τους. Ο Ντέγιαν, εμφανώς συγκινημένος έπαιζε με δάκρυα στα μάτια και τελικά δεν κατάφερε να αγωνιστεί στα τελευταία λεπτά. Η λήξη βρήκε τον Παναθηναϊκό ηττημένο, όμως κανείς δεν νοιαζόταν για το αποτέλεσμα. Ο Μποντιρόγκα έκανε τον γύρο του θριάμβου και κυριολεκτικά δεν ξεκολούσε από τους οπαδούς που ασταμάτητα χειροκροτούσαν και τον επευφημούσαν.

«Στην Αθήνα έζησα τέσσερα χρόνια και βίωσα μεγάλες συγκινήσεις, αλησμόνητες στιγμές στην καριέρα μου και στη ζωή μου. Η Ελλάδα με έχει σημαδέψει ανεξίτηλα».

Δείτε ένα βίντεο αφιέρωμα στον Μποντιρόγκα

Το βίντεο μπορείτε επίσης να το παρακολουθήσετε στο κανάλι του youtube του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού www.youtube.com/user/palaimaxoipao στην ενότητα «Αθλητές Μπάσκετ».

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αθλητές μπάσκετ. Ντέγαιν Μποντιρόγκα.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.