Φωτογραφία της ημέρας: Ο Λουκάς Πανουργιάς και το πρωτάθλημα στίβου 1963

3 Ιουλίου 2012 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΙΒΟΥ

Το Greenzone εγκαινιάζει τη στήλη «φωτογραφία της ημέρας». Πεποίθηση των διαχειριστών της ιστοσελίδας είναι πως για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να ζήσει ένα καλύτερο «αύριο» πρέπει να παραμείνει ζωντανό το ένδοξο «χθες».

Βρισκόμαστε στο 1963 και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Λουκάς Πανουργιάς ποζάρει με την κούπα του Πρωταθλήματος Στίβου. Αυτός ήταν και ο δέκατος πανελλήνιος τίτλος (στους άνδρες) του Τριφυλλιού στο άθλημα, από τους 24 που έχει κατακτήσει συνολικά στην ιστορία του.

Ο Λουκάς Πανουργιάς ήταν από τους μεγάλους του Παναθηναϊκού ηγέτες, λάτρης όλων των αθλημάτων, με προσφορά τεράστια και ανιδιοτελή. Ξεκίνησε ως αθλητής, διακρίθηκε στο ποδόσφαιρο και σταδιακά «ανέβηκε» όλα τα σκαλάκια του Διοικητικού Συμβουλίου, μέχρι το κορυφαίο του προέδρου. Διαδέχθηκε τον Ιωάννη Μοάτσο το 1962 και παρέμεινε πρόεδρος μέχρι την κατάρρευση της δημοκρατίας το 1967. Η «Χούντα» απομάκρυνε από τις διοικητικές θέσεις του Ομίλου όλες τις μεγάλες προσωπικότητες (Λουκά Πανουργιά, Αντώνη Μαντζεβελάκη, Απόστολο Νικολαΐδη) και όρισε στις θέσεις τους πρόσωπα αρεστά στο καθεστώς.

Στη φωτογραφία ποζάρει και ο δικηγόρος Πέτρος Γκιουράνοβιτς (δύο θέσεις δεξιά του Πανουργιά). Αφανής ήρωας του Τριφυλλιού, που συνήθως από χαμηλά πόστα φρόντιζε και έτρεχε για όλες τις λεπτομέρειες, ωστέ να λειτουργούν στην εντέλεια όλα τα τμήματα του Ομίλου. Το 1963, που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ήταν Σύμβουλος του Παναθηναϊκού.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Στίβος.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.