Η… εκδίκηση του Γουέμπλεϊ!

Όταν ο Παναθηναϊκός, σαν σήμερα στις 20/12 2000, πήρε τη ρεβάνς του τελικού του Γουέμπλεϊ από τον Άγιαξ…

Γκολ του Μίμη Δομάζου και πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός. Το όνειρο εκατομμυρίων Ελλήνων φιλάθλων μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ, όμως ο «Στρατηγός» και η υπόλοιπη θρυλική παρέα του είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία άτυπη ρεβάνς από τον Άγιαξ του 1971, 29 χρόνια μετά τον τελικό, σαν σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου 2000.

Σε αγώνα για τα 100 χρόνια του Άγιαξ στο «Amsterdam Arena», οι ομάδες του ’71 που έφτασαν στον τελικό του Γουέμπλεϊ, πάτησαν ξανά χορτάρι. Αυτή τη φορά η ιστορία άλλαξε και κέρδισε ο Παναθηναϊκός με γκολάρα του Μίμη Δομάζου.

Το ματς παίχτηκε σε δύο ημίχρονα των 12 λεπτών. O Παναθηναϊκός παρατάχτηκε με την 11αδα που είχε αγωνιστεί στον τελικό της 2ας Ιουνίου 1971.

(Οικονομόπουλος-Τομαράς-Βλάχος-Καμάρας-Σούρπης-Καψής-Ελευθεράκης-Φυλακούρης-Αντωνιάδης-Δομάζος-Γραμμός και αλλαγές τους Κωνσταντίνου-Δημητρίου-Γονιό-Αθανασόπουλο).

Διαιτητής ο τότε επόπτης Πατ Ράιλι.

Η νίκη άργησε 30 χρόνια αλλά ήρθε. Στο δεύτερο δωδεκάλεπτο ένα καταπληκτικό σουτ του «Στρατηγού» έγραψε το 0-1 χαρίζοντας χαμόγελα σε όλους εκείνους που πέτυχαν τον άθλο το 1971. Και όχι μόνο αυτό . Ο Αντώνης Αντωνιάδης πέτυχε και αυτός γκολ αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Να τονίσουμε ότι τρία μεγάλα αστέρια εκείνης της εποχής (ΚρόιφΝέεσκενςΚάιζερ) έλειπαν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Οι αντικαταστάτες τους (ΛαΛίγκΝανίγκα), πάντως, ήταν αρκετά νεώτεροι από τους υπόλοιπους.

Κορυφαίοι του Τριφυλλιού ήταν οι Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός και θύμισαν σε όλους ότι η μπάλα, όσο και να μεγαλώσεις, δεν ξεχνιέται.

Παρόλη την κοιλίτσα, την καραφλίτσα, τα στομαχάκια και τα λαχανιάσματα, οι παλαίμαχοι άσοι και των δύο ομάδων έδειξαν σε όλους πώς μπορεί να γίνει το σύγχρονο ποδόσφαιρο ελκυστικό χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς βία και κακή αγωνιστική συμπεριφορά, βάζοντας σε πρώτη μοίρα τη χαρά του αθλήματος και του παιχνιδιού.

Στον άλλο αγώνα της βραδιάς, των κανονικών ομάδων, ο Άγιαξ με το Νίκο Μαχλά στη σύνθεσή του, νίκησε 2-0 τον Παναθηναϊκό. Τους δύο αγώνες παρακολούθησαν 22.500 θεατές.

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Wembley. Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.