Εκατό χρόνια από το θάνατο του Κώστα Τσικλητήρα

Ο τραγικός χαμός του χρυσού ολυμπιονίκη της Στοκχόλμης και πρώτου τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού!

Εκατό χρόνια από το θάνατο του Κώστα Τσικλητήρα

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης (24/6 – 27/7) το καλοκαίρι του 1912, ο 24χρονος τότε, Κωνσταντίνος Τσικλητήρας από την Πύλο κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα άνευ φοράς με επίδοση 3.37μ.. Ηταν το τέταρτο μετάλλιο της καριέρας του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά το πιο πολύτιμο, καθώς είχε δύο αργυρά στο ίδιο αγώνισμα και στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς (1.55μ.) στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (1908), ενώ στη Στοκχόλμη πήρε τη δεύτερη θέση και στο ύψος άνευ φοράς.

Η ζωή του επεφύλασσε άσχημες εκπλήξεις καθώς τρεις μήνες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου 1912 κηρύχτηκε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος και ο Τσικλητήρας κλήθηκε στα όπλα. Η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία επεδίωκαν την ανεξαρτησία τους πολεμώντας την Τουρκία. Ο Τσικλητήρας πολέμησε στη μάχη του Μπιζανίου. Ενώ είχε τη δυνατότητα να κάνει χρήση των ολυμπιακών προνομίων και να υπηρετήσει στα μετόπισθεν, αυτός αρνήθηκε και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Δεν τραυματίσθηκε από εχθρικά πυρά, ωστόσο προσβλήθηκε από οξεία μηνιγγίτιδα και απεβίωσε νοσηλευόμενος στις 10 Φεβρουαρίου του 1913.

Οι Ολυμπιονικαι Ο θάνατος ενός Ολυμπιονίκη προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, όπως φαίνεται και από το σχετικό απόκομμα της εφημερίδας εκείνης της εποχής που δημοσιεύει το GreenZone. Ισως τότε να ακούστηκαν οι πρώτες φωνές που ζητούσαν να τιμώνται οι Ολυμπιονίκες ακόμη και εν ζωή.

Ο γεννημένος στην Πύλο το 1888 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Στον στίβο μπορεί να αγωνιζόταν με τα χρώματα του Πανελληνίου, ωστόσο στο ποδόσφαιρο είχε ακολουθήσει τα αδέρφια Αλέξανδρο και Γεώργιο Καλαφάτη στον Παναθηναϊκό.

Από τη στιγμή που τους τρεις άνδρες συνέδεε βαθύτατη φιλία, ήταν λογικό να τους ακολουθήσει στο ποδοσφαιρικό εγχείρημα! Δεδομένου ότι ήταν ψηλός (1,92) και είχε θαυμάσιο στατικό άλμα, αντίληψη και ελαστικότητα, ήταν ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του τερματοφύλακα, την οποία τίμησε κατακτώντας πρωταθλήματα και κύπελλα με την πράσινη φανέλα!

Όσο για το μέχρι πού έφταναν οι επιδόσεις του ως τερματοφύλακας, καθώς τα δημοσιεύματα της εποχής σπανίζουν, κρατηθείτε για κάτι ξεχωριστό που ετοιμάζει το GreenZone,έχοντας ως βάση σπάνια και ανέκδοτα ντοκουμέντα…

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αθλητές ποδοσφαίρου. Κωνσταντίνος Τσικλητήρας.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.