Η μέρα που ο Παναθηναϊκός γονάτιζε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα

Έχουν περάσει 11 χρόνια από τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπαρτσελόνα και 16 από το διπλό με τον Άγιαξ.

Η 3η Απριλίου είναι μία μέρα που έχει συνδυαστεί με μεγάλες νίκες του Παναθηναϊκού…

Στις 3 Απριλίου του 1996, ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε κάνει μια μαγική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ που τον είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

Η κληρωτίδα τον είχε φέρει αντιμέτωπο με την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Ο επί δύο ολόκληρα χρόνια αήττητος Άγιαξ, ήταν μεγαθήριο τύπου σημερινής Μπαρτσελόνα και υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό με σκοπό να κάνει ένα ακόμα βήμα για την υπεράσπιση του τίτλου του.

Οι πράσινοι όμως είχαν αντίθετη γνώμη και έκαναν μία από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας του. Η κούρσα του «τρένου» (σ.σ. Γιώργος Δώνης) και το εκπληκτικό πλασέ του Κριστόφ Βαζέχα άλωνε το απόρθητο «Ντε Μέερ» και πάγωνε το Άμστερνταμ στο τελευταίο λεπτό του ματς, ενώ παράλληλα χάρασσε στο μυαλό και την καρδιά όλων των Ελλήνων τη λέξη Panathinaikos.

Οι ενδεκάδες του αγώνα του:

Άγιαξ (Φαν Χάαλ): Φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Ντάβιντς, Φίνιντι, Λίτμανεν (76′ Μουσάμπα), Ρόναλντ ντε Μπουρ, Κανού, Κλάιφερτ

Παναθηναϊκός (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ. Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Καπουράνης, Μπορέλι (84′ Μάρκος), Μαραγκός (62′ Γ. Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (90′ Νιόπλιας)

Το ιστορικό ματς:

http://www.youtube.com/watch?v=qdOkUyrhMt4

Απόσπασμα από δελτίο ειδήσεων του MEGA εκείνη την εποχή με τα μεθεόρτια και τους πανηγυρισμούς σε όλη την Ελλάδα:

http://www.youtube.com/watch?v=iI5fYOMF1Q8

Και η Μπαρτσελόνα θα υποκλινόταν

Δέκα χρόνια πριν ακριβώς ήταν η σειρά της Μπαρτσελόνα να υποκλιθεί στην Λεωφόρο. Το 2002 στους ομίλους ο Παναθηναϊκός μπήκε στην δεύτερη φάση των ομίλων με την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 32 ομάδες του θεσμού. Κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τις Ρεάλ Μαδρίτης, Σπάρτα Πράγας και Πόρτο, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά, αφού τερμάτισε δεύτερος με 8 βαθμούς (2-2-2) πίσω από τους Ισπανούς.

Στις 3 Απριλίου του 2002 το «Απόστολος Νικολαΐδης» φόρεσε τα γιορτινά του για να υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα στον πρώτο προημιτελικό αγώνα της φάσης των «8». Μπροστά σε 17.000 φίλους του Παναθηναϊκού που είχαν δημιουργήσει φανταστική ατμόσφαιρα στην ιστορική έδρα της «Λεωφόρου».

Οι ενδεκάδες του αγώνα του:

Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (60’ Μπόατενγκ), Βλάοβιτς (73’ Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου (90’ Βόκολος)

Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ ντε Μπουρ, Κόκο (66’ Ράισιγκερ), Ρόσεμπακ (70’ Ριβάλντο), Κοκού (53’ Τσάβι), Μότα, Όφερμαρς, Κλάιφερτ

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Ρεσάκ, αν και την παραμονή του αγώνα είχε υποσχεθεί στη συνέντευξη Τύπου επίθεση και θέαμα, παρέταξε τελικά μια ομάδα που σαν βασικό της στόχο είχε να μη χάσει. Άφησε έξω τον Ριβάλντο, προτίμησε τον Κοκού αντί του Τσάβι, τοποθέτησε τους Μότα και Ρόσενμπακ στο κέντρο, τους Όφερμαρς και Κλάιφερτ στην επίθεση και φόρτωσε όλο το υπόλοιπο γήπεδο με αμυντικούς, ρίχνοντας τον Κόκο σε «μαν του μαν» πάνω στον Λυμπερόπουλο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να απειληθεί η εστία του Νικοπολίδη ουσιαστικά μόνο μια φορά σε όλο το πρώτο ημίχρονο από προσπάθεια του Κλάιφερτ

Στην επανάληψη ο Ρεσάκ αποφάσισε να αλλάξει τακτική, περνώντας καταρχήν τον Τσάβι στη θέση του Κοκού και γεμίζοντας την επίθεσή του λίγο αργότερα με την είσοδο των Ράισιγκερ και Ριβάλντο.

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του απείλησε δυο φορές με τον Βλάοβιτς και μια με τον Κωνσταντίνου, έχοντας καλά οργανωμένες τις γραμμές του στο κέντρο και την άμυνα. Κυργιάκος, Χένρικσεν και Γκούμας καθάριζαν – σχετικά εύκολα – τις προσπάθειες των «μπλαουγκράνα» να δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή του Νικοπολίδη, ενώ οι Κόλκα και Μπασινάς «όργωναν» κυριολεκτικά το χώρο του κέντρου.

Και ενώ με τις αλλαγές του Ρεσάκ η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει να ανεβάζει στροφές και να προκαλεί μικρούς πονοκέφαλους στον Μαρκαριάν με τις τρεις συνεχόμενες ευκαιρίες των Κλάιφερτ, Ριβάλντο (εκπληκτική επέμβαση του Νικοπολίδη) και Αμπελάρδο, ήρθε η φάση που έκρινε τον αγώνα. Ήταν το 78ο λεπτό όταν ο Κόλκα πήρε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή, κατευθύνθηκε ταχύτατα προς την εστία του Μπονάνο και δέχτηκε το τάκλιν του Αμπελάρδο με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει το πέναλτι.

Ο Άγγελος Μπασινάς ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι, έστειλε τον Μπονάνο στη μια γωνία και τη μπάλα στην άλλη, ανοίγοντας το σκορ μέσα σε παραλήρημα! Στα λίγα λεπτά που απέμεναν οι «μπλαουγκράνα» δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και έτσι το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν μια μεγάλη νίκη με τα καθιερωμένα «όλε» μπροστά στην εκστασιασμένη «Θύρα 13».

 

Πηγή: prasinanea.gr

Ετικέτες: Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.