91 χρόνια… Λεωφόρος

Σαν σήμερα πριν από 91 χρόνια η Λεωφόρος γίνεται η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού…

Γενέθλια έχει η Λεωφόρος σήμερα, μιας και πριν από 91 ακριβώς χρόνια, στις 13 Απριλίου το 1922, ο Παναθηναϊκός αποφασίσει μετά από περιπλανήσεις στους δρόνους της Αθήνας να μπει στην δική του φυσική έδρα…

Έτσι μετά την Γ.Σ. στις 19 Ιανουαρίου του 1921 μετά από πολλές προσπάθειες, ο χώρος που έμελλε να αποτελέσει το «σπίτι» του «τριφυλλιού» βρέθηκε στην Περιβόλα των Αμπελοκήπων.

Ο χώρος ανήκε στο Δήμο Αθηναίων, με τον παλιό πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Τσόχα να είναι δήμαρχος της πόλης. Τις απαραίτητες κινήσεις έκανε ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Χατζόπουλος (διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης) ο οποίος κατάφερε να πείσει του Δημοτικό συμβούλιο για να παραχωρηθεί η έκταση στον Παναθηναϊκό.

Στις 8 Μαρτίου του 1922 λοιπόν, η Νομαρχία Αττικοβοιωτίας επικυρώνει την απόφαση και τα έργα ξεκινούν. Οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι φίλοι της ομάδας δουλεύουν καθημερινά για να μετατρέψουν το χωράφι σε γήπεδο, το οποίο στις 13 Απρίλιου του ίδιου χρόνου, νοικιάζεται από το Δήμο στον Παναθηναϊκό και γίνεται επίσημα η έδρα του.

Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε η διαμόρφωση της Περιβόλας. Το 1928 κατασκευάστηκε η πρώτη ξύλινη εξέδρα χωρητικότητας 1000 θεατών. Τρία χρόνια αργότερα, αυτή η εξέδρα αντικαταστάθηκε από τσιμεντένια, η οποία πλέον μπορούσε να φιλοξενήσει 500 επιπλέον θεατές.

Μάλιστα, στο χώρο κάτω από την εξέδρα δημιουργήθηκαν αίθουσες γυμναστικής, πυγμαχίας και ξιφασκία. Το 1933 κατασκευάστηκε η σκεπαστή εξέδρα, ενώ δύο χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε και η εξέδρα στην πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που χωρούσε 8000 θεατές. Την ίδια εποχή, ο πάντα πρωτοπόρος Παναθηναϊκός ηλεκτροφώτισε το γήπεδο.

Το 1950 και αφού οι καταστροφές από τον πόλεμο και την κατοχή είχαν επιδιορθωθεί άρχισε να κατασκευάζεται το πρώτο «πέταλο» προς την πλευρά του Λυκαβηττού, ενώ παράλληλα κατασκευαζόταν και το κολυμβητήριο.

Πέντε χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της βόρειας πλευράς, κάτω από την οποία βρίσκεται το κλειστό του μπάσκετ. Το 1958 το γήπεδο της Λεωφόρου, γίνεται το πρώτο με χλοοτάπητα στην Ελλάδα. Το όνομα της ιστορικής έδρας των «πρασίνων» πήρε το όνομα του παλιού αθλητή και παράγοντα του «Απόστολου Νικολαΐδη» το 1981.

Το βίντεο μπορείτε επίσης να ταο παρακολουθήσετε και στο κανάλι του youtube του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού www.youtube.com/user/palaimaxoipao στην ενότητα «Γήπεδο Λεωφόρου».

Πηγή: prasinanea.gr

Ετικέτες: Γήπεδο. Λεωφόρος.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.