29/4: Το πρώτο «πράσινο» πρωτάθλημα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Πώς ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στην «εποχή Βαρδινογιάννη» και πώς οι Χαραλαμπίδης και Γεροθόδωρος έσβησαν τις φήμες για «μιλημένο» ματς…

Επτά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα ήταν πολλά. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μία μόλις νίκη για να σηκώσει την κούπα. Ένας αγώνας που έδειχνε Γολγοθάς. Τα πόδια των παιχτών του Γκμοχ βαριά από το άγχος, ενώ οι αθλητές του Πανιωνίου ήταν άξιοι αντίπαλοι.

«Πρωταθλητής με τα όλα του» γράφει την επομένη του αγώνα, σαν σήμερα, στις 29 Απριλίου του 1984, η «Αθλητική Ηχώ».

Οι «πράσινοι» είχαν να ανέβουν το ψηλότερο σκαλί του πρωταθλήματος επτά ολόκληρα χρόνια. Από την εποχή του Γκόρσκι. Μεσολάβησαν πολλά στο ενδιάμεσο. Οι μεγάλοι ηγέτες του Ομίλου, ο Νικολαΐδης, ο Πανουργιάς και ο Μαντζεβελάκης πέθαναν. Το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Σχηματίστηκε η ΠΑΕ, η οποία πέρασε στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που δυσκολεύτηκε αφάνταστα να φτάσει στην κορυφή.

Η επιλογή ως τεχνικού της ομάδας του Γιάτζεκ Γκμοχ ήταν η ιδανικότερη που μπορούσε να γίνει. Μέχρι σήμερα μνημονεύεται η σκληρή προετοιμασία που έκανε ο Πολωνός αλλά και τα… θαύματα που έβλεπαν οι φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο. Παίχτες «ταύροι», με φυσική κατάσταση εξαιρετική, που πάλευαν σκληρά και διεκδικούσαν κάθε φάση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εκπληκτική τεχνική κατάρτιση.

Ο Παναθηναϊκός έκανε έναν ανεπανάληπτο πρώτο γύρο στη διοργάνωση του πρωταθλήματος, με 11 νίκες 4 ισοπαλίες και καμία ήττα. Προτελευταία αγωνιστική διεκδικούσε τον τίτλο. Έπαιζε με τον Πανιώνιο και του αρκούσε ο βαθμός της ισοπαλίας.

Τριάντα χιλιάδες κόσμου γέμισαν ασφυκτικά τη Λεωφόρο. Το άγχος στο κατακόρυφο. Το παιχνίδι κυλούσε, ο Παναθηναϊκός έκανε φάσεις, όμως δεν έστελνε την μπάλα στο πλεκτό. Το ρολόι έδειχνε πως έχουν περάσει 80 λεπτά αγώνα και το πάντα εύθραυστο 0-0 παρέμενε.

Ανάμεσα στους φιλάθλους υπήρχαν αρκετοί που ανησυχούσαν μήπως και το παιχνίδι ήταν «μιλημένο». Κάτι τέτοιο δεν θα το δεχόταν ποτέ ο Παναθηναϊκός κόσμος και η υπερηφάνεια που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συλλόγους. Το προσύμφωνο για τη μεταγραφή του Σαραβάκου από τον Πανιώνιο στο Τριφύλλι φούντωνε την «πράσινη» ανησυχία.

Τελικά, την απάντηση στις φήμες και τις ανησυχίες την έδωσε ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης. Στο 83’ εξαπέλυσε φορερό σουτ, με δύναμη και άνοιξε επιτέλους το σκορ. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μιχάλης Γεροθόδωρος πέτυχε το τελικό 2-0. Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή χιλιάδες κόσμου όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και πανηγύρισαν τον τίτλο παρέα με τους ήρωες τους.

Παναθηναϊκός: Λαφτσής, Ταράσης, Καρούλιας, Κυράστας, Καψής, Γεροθόδωρος, Παπαβασιλείου, Ρότσα, Καραβίδας (80΄ Μαυρίδης), Γαλάκος, Θ. Δημόπουλος (73΄ Χαραλαμπίδης)

Πανιώνιος: Μανίκας, Γραβάνης, Κουτρόπουλος, Εμβολιάδης, Σοφιανός (46΄ Ζυγούρης), Χαλκίδης, Λαζάρου, Μαυρίκης, Αποσπόρης, Σαραβάκος, Λίμα (74΄ Καναράς)

Το βίντεο μπορείτε επίσης να το παρακολουθήσετε στο κανάλι του youtube του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού www.youtube.com/user/palaimaxoipao στην ενότητα «Αγώνες Ποδοσφαίρου».

Πηγή: greenzone.gr

Ετικέτες: Αγώνες ποδοσφαίρου.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.