1950-1960: Η δεκαετία των μύθων

3 Ιανουαρίου 2011 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Τα χρόνια του ’50 μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα χρόνια των μεγάλων αστέρων. Μπορεί η συγκομιδή των τίτλων να ήταν φτωχή με ένα μόλις πρωτάθλημα (1953) και ένα Κύπελλο Ελλάδας (1955) αλλά εκείνη τη δεκαετία φόρεσαν τη φανέλα με το τριφύλλι πραγματικά μεγαθήρια. Ονόματα που με το πέρασμα το χρόνου απέκτησαν μυθικές διαστάσεις στη μνήμη των φιλάθλων της ομάδας.

Παίκτες όπως οι Γιάννης Παπαντωνίου, Μαθιός Βιτάλης. Κώστας Χατζηνικολάου, Βαγγέλης Πανάκης. Κώστας Λινοξυλάκης, Γιάννης Νεμπίδης, Γιώργος Κουρτζίδης, Γιώργος Φωτεινός, Λάκης Πετρόπουλος, Σωτήρης Αγγελόπουλος, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Θεοφάνης, Μιχάλης Βουτσαράς και τόσοι άλλοι, έδωσαν στον Παναθηναϊκό τον τίτλο της πιο τεχνικής ομάδας στην Ελλάδα. Μιας ομάδας που κέρδισε την αναγνώριση όλου του φίλαθλου κόσμου για το καθαρό και φαντεζί ποδόσφαιρο που έπαιζε. Για διάφορους λόγους, αυτή η τεχνική υπεροχή, δεν μετουσιώθηκε σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων.

Ορισμένοι από τους παραπάνω, συνέχισαν τη σταδιοδρομία τους και μετά το 1960. Τότε που με την καθιέρωση της Α’ Εθνικής, τον ερχομό του Μίμη Δομάζου και την καθοδήγηση του Αντώνη Μαντζαβελάκη, ο Παναθηναϊκός έμελε να επιστρέψει στη φυσική του θέση.

Πηγή: pao.gr

Ετικέτες: Ιστορία ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο.


Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών του Παναθηναϊκού Α.Ο. όλων των Αθλημάτων σας προσφέρει τη νέα υπηρεσία newsletter. Μέσω αυτής θα λαμβάνετε στο email σας ενημέρωση για τα τελευταία ιστορικά αθλητικά άρθρα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.